[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
預左無
通常1st in 用zoom in完HR 同部門經理 做埋written test,
2nd in face to face interview 同埋見部門呀頭
通常2nd in係做d咩問d咩?仲使唔使用多語?
加油啊~
咁你都係等架姐~ 你心急唔係人地要快做既原因
養到啲同事好大支野
hr都係老細的醜人黎
冇budget就請唔到人
如果係阿姐問題, 即係話悶悶地, 但係阿姐換個好啲你都以做下去?

換跑道係大事, 尤其係你冇咩錯既空間, 所以想問真你係咪咁唔想做而家既工作tasks

如果而家工作handle 到, 你去到咩位了? O/ SO/ AM?

而家人工25+ 未, 如果你以上都係答yes, 咁你轉mkt, 15k 開始, 你又可以嗎?

多謝你有睇片啊
肥方的迷你版 咪又係肥過部電單車
讀. why not? 係貴少少, 但係你連哩個都唔讀, 你點同個啲HRM major 人爭?
https://youtu.be/yn453MbhiBI
你係8 大?
等你地黎報喜~
冇, 唔係奴工法定benefit
比唔起會直講 去愛瑪仕見到喜瑪拉雅都冇用 唔好扮得阻人發達
問on job 野, 因為佢先係實際用家
下星期先好催
成個好似照左縮小電筒咁

但係都係大電單車
換阿姐勉強可以做落去,不過比較頹。
宜家只係AO, 17k,所以更猶豫是否應轉

方丈以HR角度,in一個英文麻麻地既人,係咪多數唔會請?
如果呢d情況 想追問下hr大約幾時會出offer之類,係咪email/電話都無乜所謂
係呀 咁如果我遲啲讀緊相關證書
喺cv係咪都冇辦法show到我依家係讀緊relevant 嘅course?
因為我冇仼何相關經驗
應該好易俾Hr screen走
點解要用email?
對方已讀不回咁你仲問唔問落去?
如果佢唔覆都無所謂,咁你一開始已經唔駛問
fixed左得嗰幾舊水一個月
小恩小惠
要出外勤/ sales 位要打卡, hr 諗緊乜
on9囉
之後俾人屌完就隻眼開隻眼閉
有個brand叫喜瑪拉雅架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞