[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
reference letter同reference check係兩樣野
1. 請問88k嘅例子本身係technical degree or above, 定non-tech bg? thanks 方丈
2. 另外請問有degree係咪已經好過冇degree有cert?

唔該哂方丈同各位🙏🏻🙏🏻
事關我本身已經入左行一年
所以我第二條問題係點進修比較有效率
唔係話我要乜都唔識就拎頂薪咁痴線
我本身想講project, 但兩樣都可以聽下
好大機會係engineering出身
有technical background肯定有優勢
你要同班programmer/developer溝通
乜叉都唔識班IT9唔會聽你講

而家學歷通脹 degree is a must

學左pmp/scrum未
話佢on9驚佢嬲

上司要交條大數俾上面 有咩可能唔捽你
唔到數成條team要幫你跑埋條尾數
大佬 到數就會留數俾下個月 而家要jit多啲出嚟咁下個月點算
q end條數有shortfall會冇埋q end bonus
你估teammates唔會屌鳩佢啊
我都知tech bg好緊要,所以我先想知non-tech bg可以行幾遠,唔遠嘅話我寧願pt讀多個degree

scrum學過啲flow and terms,但未試過完整跟過一次it project,唔會話識/熟
pmp睇過唔記得,會學
行得幾遠係講求能力同際遇 邊個會知啊
我都唔知自己條命可以玩到幾耐

我可以話你知 pm 10個有8.5個都係tech底黎
講真IT呢行就算我呢啲sales9都要識少少technical 更何況pm
你要對嗰班end-user都係大部分IT人黎

scrum/pmp邊做邊考cert啦
我明有部份工作係我所屬既範疇內
與其說我除左介意工作量同薪酬不符比例
更多既係我唔想留係F&B甚至其他工種既前線
我寧願拎FG既價錢,做一份最基礎既文職
所有野由頭學起,當過去4年係買過教訓,認清自己想點
我亦十分之認同你既說話,轉行絕對唔容易
而我講既Managment亦唔係真係要去做管理層
只係由於HR,Account個邊我完全無興趣
所以我想話係Management呢個category入面既兵仔,由零開始做起
咁係咪姐係
Management Trainee
真心話我真係唔多介意個TITLE係咩,反正都係由零學過
話唔定係學習既途中我先搵到自己鍾意既係咩
軟硬兼施,具體要睇情況,公司利益行先
唔遠
做黨主席都得
明白 唔該哂
咁你中意邊行多啲?
如果係咁, 你paymix 會靚好多, title 又好左, 可以一戰
我覺得AV 好啲其實, 到肉啲
我覺還好, 新offer 係唔理想, 但有你而家個到咁唔理想咩
我係你, 你會走
你想做mkt, 有sales 又心動, 咁你係咪真係想做mkt?
唔係對sales 心動係學方方話 咩都都send下
我係好很麻甩 成個HR office , 冇外人就粗口橫飛
問題係性格都次要, 佢想做mkt, 有mkt offer 點解又心動sales, 咁本身係咪係想做mkt 先係concern point...
你追女仔個陣佢都冇話會逼你unfollow d double may...
行業性質黎, 點會有sales 洗跑數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞