Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
最怕咁貴買返黎都係唔得
你屋企唔會冇第條HDMI掛 依家買咩機都基本上送一條

另外可以試下電視有冇咩CEC既setting轉轉佢
係呀,都冇bluray機,主要睇streaming
咁如果s216想要埋隻sub係咪直接上s316就可以,s216同s316條bar係咪一樣
btw s216播歌效果點
買左vertex2, 等緊出貨, 希望work
尋日試set部垃圾投上天花, 1080打75寸
行近少少睇起哂格

下一步能買過部4K投
AV深似海
316無咗DTS Virtual X功能
雖然我覺得個功能廢廢地
聽歌好個人感受,你去AV生命試下好啲
我就唔會拎黎聽歌
拎黎聽過youtube一兩首mv, 唔係認真咁聽歌都ok既, 認真聽既買番套2.0 setup好好多...

冇試s316唔知, s216有slot比你插rca駁subwoofer, 有需要既你加隻12吋落去都得
想問下想用到netflix dolby atmos 最平soundbar有咩選擇??

如果本身用緊av receiver 駁入牆喇叭, 又有咩性價比高既揀??
你目標想做到咩? split audio & video? 依個一定做到, 上4k啦, vertex 2又可以將dv轉hdr, hdr is a must 玩jvc
真呀 而家百記bundle promotion offer
如果你本身已經5.1 setup, 你upgrade部av receiver再加兩隻反射好過啦, 轉soundbar未必比到你升級既效果

https://hk.kef.com/products/q50a-dolby-atmos-enabled-surround-speaker?lang=tw
想split到聲畫先
再入到幾個source, Apple TV 4K / Nvidia Shield + ps5 + NAS

廳距離細,得2米2, 打到80-100寸 hdr+ atmos已經滿足

尋晚睇睇下電視, 轉左去viu6播哈比人
即刻想上網咁制買部4K
split聲畫一定做到, 放心, 我試左個audio output照passthrough atmos truehd冇downgrade, source switch都可以做到開邊部轉邊部

2米2睇100吋可能有d辛苦, 同埋咁短距離最少都要用short throw, 望下benq TK700STi? 貼到盡應該投到100吋, 不過我覺得起碼3.5米左右先叫睇得舒服
有無reset過部電視?
同你一樣x9500h配jbl 9.1但無問題
本身用緊Samsung 電視,70a同900a應該點揀好?
新手白痴一問
大家個soundbar會用光纖定HDMI駁會好o的嫁
因為我見HDMI先support atmos同DTS X
但佢又特登送條光纖比我
你用原裝線?

因為我原裝線唔夠長,所以用左副廠,唔知關唔關事
我係呀, 你可以試下買過條
唔駛買成千蚊個d 照計支援hdmi2.0就得
其實hdmi 2.0 同2.1 有咩分別

果時我特登買條2.1 嘅副廠

唔知係咪因為2.1 所以出事
如果係d平價既hdmi cable有機會唔夠bandwidth 平平地買條verbatim都ok

買hdmi 2.1係future proof, for 4k120, vrr, allm, etc
verbatim hdmi 2.0 照出到dolby atmos?
atmos doesn't need hdmi2.1, 直插是但一條正常2.0都冇問題

不過有機會雜牌/太長所以有data lost者
因為我想藏暗線入牆身,原廠條線得1.5m

我要3m 先夠,所以買條大劣hdmi 2.1 3m 線

可能關事

hdmi 2.0 3m 嘅有無咩平靚推介?
尋日試左75寸, 其實自己都覺得夠大,
係唔夠lumen同有殘影

TK700STi好似幾岩
有240hz, 仲本身行Android TV
多謝推介

如果可以用埋佢個Android 裝APK, 出到聲, 經ARC同vertex2, 去番soundbar就prefect.

可以慳番唔洗買magic TV都睇到電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞