Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=y4yL3KZ9FU4
Samsung電視睇下得唔得
我 用Sony
電視咩app?
sony 電視netflix有bug左一段時間, 顯示5.1但播就出到atmos (睇番soundbar)
我係 Apple TV 4K box 直插sound bar
Sn7cy個mode有冇較做hdmi?
你上面話apple 4k tv睇atmos無問題
其他 好似wonder woman 有寫明Dolby Atmos 標誌 就點到燈
但 marvel 系標誌得HD 就無
只係 下面有寫 Atmos 我以為有得揀
睇黎香港區 未有
應該都要等disneyplus先有
我嚟緊諗住折左廳盞燈整平天花
俾條soundbar 做反射
四盒土人
唔駛la, 分別唔會好大

係呢隻spundbar 唔夠力 定點?
燈都係平嘅, 唔影響反射
不如你download d atmos測試片試下定位
Apple TV 好似有隻 Dolby apps
頭先係大鋪試左
q950a
q900a
jbl 9.1
sonos beam(arc 冇擺)

包膠下先
jbl 聽歌好似好過***
睇戲就q950好過9.1
beam只係試左聽歌,我覺得好過jbl 9.1,有d獨立喇叭嘅feel
最後係冇試情況下買左arc(冇理由衰過beam瓜)

最後講下個人情況,聽歌多過睇戲,8:2比
另外廳細,擺左sub始終會阻到行路,個廳會顯得有d亂
同埋驚用用下俾樓上樓下投訴
中庸之道下選擇arc算
想問個concept
Samsung q60a 唔support atoms, 但睇eg. apple 4K tv個source 有Atmos, 用q600a soundbar

1. 呢個情況會唔會有atoms?
睇吓自己條Hdmi
我都係換左先搞掂
試聽左JBL9.1同Q950t
JBL9.1 bass 勁d
包圍感,環繞聲Q950t好d
咁Q950t同Q950a分別大唔大
感覺嗰隻app冇料到
咁得意居然直屌咗隻冇問過又冇試過既arc
你聽歌多就真係sonos最好
最好平平地去ikea執多兩隻喇叭做後置 聽歌睇戲都爽好多
隻sub泊埋梳化擺都冇位? 加咗佢打機睇戲都去咗另一個層次
SONOS既優勢係聽歌, 你聽歌多的話冇買錯, 不過如果真係要聽歌我自己唔會選擇soundbar, 2.0 setup既表現好太多

JBL同大部分soundbar一樣, 聽歌我覺得係唔掂 你如果係去豐澤百記AVLIFE商場舖試的話未必試到睇戲個效果, 主要係D後置佢好難放岩位甚至唔放出黎, 如果企係open area度試的話好大機會連隻sub都感覺唔到 反而上次上友誠13樓佢有個細皇帝位可以試到睇戲既效果, 不過牌子唔多, 得JBL, YAMAHA同SONOS

如果空間足夠, 睇戲冇BASS係完全唔得, 開槍好似玩玩具咁
我係直廳黎,電視櫃隔離就係玄關走廊,會阻住
如果sub擺係梳化隔離,效果會唔會差d或者太震?
日後可能會配多隻sonos sub,參考下先
未試過用TV所以唔敢答實, 不過我自己既setup係:
shield tv pro > jbl 9.1 > projector, 而projector係冇native atmos support的, 不過支jbl出atmos係完全冇問題, 同時間我一直都係mute左projector個built-in speaker

所以audio唔同video, 你既audio loop去到支soundbar就可以完, 因為佢已經做埋audio output, 但係dolby vision就要你部電視都support先可以睇到, which is why I got my vertex 2
3千筆直 電視用A8H
有咩soundbar推介
personally 我覺得sonos隻SUB好樣衰, 成個殼好膠之餘仲有個lone係中間 不過佢個lone係acoustic slot, 冇記錯可以elimate vibration, 所以應該冇咁震

擺位就冇人答到, 個個廳都唔同, 你放好左坐低開機如果感覺唔到d bass係單一directional明顯feel到係果個位出黎既話就OK

又係時候推下SVS 16吋
https://www.svsound.com/blogs/subwoofer-setup-and-tuning/75365187-the-art-of-subwoofer-placement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞