Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
yas 209 salas話冇 dolby,其實用黎睇戲係咪差好遠?
我主要睇戲用,平時都會用黎聽下歌

佢推左sony HT-X8500/M俾我,話如果多睇戲會好D。
但我試機聽左陣,聽歌出黎d聲好怪...
反而之前試過yas208 聽,d聲係我覺得ok既,現場有條yas209但真係咁岩壞左機,試唔到,好想試埋。

btw,今日俾個sales咁講一講,其實dolby係咩黎,重唔重要,我係咪應該買番有dobly既soundbar會好d。
X8500我聽過 d聲幾濛下
係...d聲直頭可以用差去形容
自問對聲既要求唔高
個offer係hsbc 3,990?
入門嘅話Yamaha SR-C20A屌唔屌得過
屋企放唔到90cm長嘅soundbar, 70cm已經係極限
佢應該係話209無Dolby Atmos, d戲/演唱會同一個內容好多時有幾條音軌(e.g. AAC/5.1/DTS/Dolby atmos),你解唔到又揀個條音軌個時咪無聲,無得聽atmos 咪揀其他音軌。

不過解到又唔代表好聲,係純粹叫解到碼有聲出。條soundbar咁平,邊個覺得好聲就買邊條。不過幾個post前都講過,如果有budget就攻頂,soundbar你唔攻頂,到時心癢癢想換又係喊都無謂
用緊三年前Samsung 49NU8000同跟機送既soundbar M360, 電視唔support EARC, 應該唔support atmos (support到Dolby Digital+)

主要都係睇Netflix同聽歌
大家覺得換Q700A會唔會電視跟唔上隻soundbar晒左佢? 定換Q600A就夠?
咁多位ching好, 新手買電視買soundbar求指教
最近入手LG C1 掛牆想配條standalone soundbar(冇乜位)

Budget : ~$2000

用途: 打機睇戲

見電視有EARC頭, 呢個價位買到嗎?

Bluetooth / xxxassistant 可要可唔要

最好有dolby仔啦

師兄有冇推介?🙏🏻🙏🏻🙏🏻
唔好意思想問下
有支soundbar 駁左有hdmi同光纖位嘅舊電視,但係無論hdmi in定out,支bar都無聲試藍芽又得喎
如果我買條光纖會唔會解決到個問題阿
lg sn7cy
買隻chormecast with google tv 已經解決哂所有問題
係咪一定要chromecast tv?因為本身有chromecast

如果真係買chromecast tv,係咪直上Q700A好d?
部電視舊到有冇arc?
無arc
普通Chromecast 好似冇atmos, 買chromecast with google tv 就直上Q700A, 第時加對9500S
當然你買apple tv 都得
無 ARC 你要連光纖啦
新啲嘅電視嘅HDMI頭其中一個會有ARC/eARC(再新啲)規格 比你連soundbar/av amp 攞聲
thx
電腦用有冇介紹,budget ~2000

電腦得3.5mm out,display card嘅hdmi係咪可以做output

睇中左隻Yamaha b20a,但見好多人都推sn7cy
Beam 無 Atmos 最多得 Dolby Digital 5.1
但係你呢個情況 呢個budget 我覺得都唔使太諗 HDMI 或者 atmos 啦 揀條細隻靚仔啲聲又啱聽就OK啦
Beam 貴在夠襟用 future proof,儲多啲將來加 Sonos One 做surround 或者 Sub
搭單問下Q700A同sonos beam比邊隻好d
個5000就係想去買sub
諗清楚先
Beam我試過但係Q700A就未,聲就難啲比意見 Beam就細隻慳位得嚟多啲smart feature又平啲,Q700就有dolby atmos有藍牙又多個sub。睇嚟夾電視電腦定係點用
無arc 換埋電視啦
唔係講笑
600A 3990 計後置咁平?
佢就咁講dolby差好遠,依家d外國電影都有dolby,之後就帶我去睇samsung 8500 。可能佣高d掛...

btw,攻頂既聲音分別係點,係d聲好似天花板落黎咁?
如果唔加埋後面兩隻天空喇叭係咪效果都差?因為我屋企細,冇位擺。
如果就咁買samsung q600,唔加兩個後置天空喇叭,聲音效果係咪都會好過Yas 209?
yas209真係好少地方有得試...唯一一次係豐澤見到,點知就咁岩壞機
之前試過yas108,播歌聲唔錯,電影效果都ok,所以想試下yas209考慮入手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞