Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
9成內部攞貨啦。
一開eARC就會咁,唔關用邊隻Soundbar 事

利申: Sony TV +Sony Soundbar
用緊Q70T
三星有得獨立 sounbar 同 woofer 各自加減bass
兩邊加盡6 出黎都幾勁
齋woofer 就柔好多
想問如果我用sony電視,用其他廠既soundbar,行are/earc,可唔可以一個remote搞掂?eg:音量

利申:用緊sony電視+舊款soundbar無hdmi行光纖,轉音量要用返soundbar remote
有冇人用緊SN7CY

支bar入左atmos mode
D聲好薄,好古怪
center 無限放大
對白好大聲

係咪set錯野? 定正常?
咁我又冇,有冇唔小心按左中間加大左
冇, 全部setting 冇轉過
但唔係atmos mode, 用AI sound 又好正常
音量可以用arc/eArc經電視remote較, 但soundbar其他設定就要用番soundbar remote
憑音量呢點已經值得我換
我而家得光纖成日set音量要二刀流
有無用q-symphony?
嚟緊諗住買Samsung Q950A Soundbar
其實電視係咪買番Samsung會好啲?
同有無型號介紹 預43吋左右
我Sony 電視😂
q950a 水貨 8800算唔算抵
如果我用Spotify connect去個Q950t 聽歌都係會有相同問題,一轉歌/暫停再播放就會少咗頭嗰一秒嘅聲(自動播下一首就無事)
問番stepmic個post好d
950A既話條bar仲長過你部電視喎..................
試吓唔開eARC再睇吓會唔會咁先~
但係我係直接iPhone Spotify connect 去soundbar唔經電視,都關eARC事?
sony a9g + jbl 9.1 有少少聲音問題

只有一條hdmi cable (earc to jbl9.1) ,,, 沒有其他hdmi device .

當電視音訊 自動1 , 所有電視台都有聲 (tvb, j2 , viutv 等等)
仲有個問題就係睇睇下youtubeor or Netflix 時,聲會無啦啦斷左一秒 。 呢個問題持續
之前聽有巴打教 聲音專轉去自動2

但當轉去自動2 就只有翡翠台 有聲 但jbl 顯示surround dd

jbl 9.1 已經reset 左了 。。。。
討謝謝大家
denon dht s216
yes 209 有獨立subwoofer,打機睇戲爽好多
買左LG sl4
自動2 翡翠台應該出PCM, 試下reboot或者reset電視
諗住用消費券買sony HT a7000 希望10月香港有得買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞