Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
再問下如果聽音樂既話,Q700A同marshall個d藍牙喇叭比又點樣?
後置加畫差好遠
我行過舖見到q950t 有display
$6800 抵唔抵屌
通利有yas209試
Thanks
屌你老味我部JBL9.1

如果電視熄左大半日再開返嘅話

一開電視條bar 就識著,但無聲

要熄左電視再manual reset 條bar 再開電視先正常返

好撚on9

雖然真係幾好聲bass 好撚勁
真係要睇邊款, 同lv 基本上sounderbar 會輸
本身諗住買marshall stanmore ii
睇睇下有sales介紹不如買soundbar,睇戲聽歌都得

點睇?
好似標990
之前問過
6000a無erac
其實係唔係出唔到靚聲
其實你本身用marshall依d都預左唔係追求咩高音質啦 咁soundbar應該對你黎講唔會有咩問題
似係cec handshake問題, 試下換hdmi線/換port?
出唔到Dolby True HD,淨係出到Dolby Digital Plus
不過我電視本身唔support True HD,所以我冇咩concern
可以了解下咩係dolby atmos先
https://www.dolby.com/technologies/dolby-atmos/

之前係avlife試過yas209同s216, 最後簡左s216, yas209果隻sub細到我feel唔到, 如果真係要bass我令願s216自己再加多隻subwoofer 不過支s216我只係拎黎放廳睇youtube, 睇戲入房睇
有冇earc同出唔出到atmos truehd冇關係, 重點係你個source out唔output到

只係atmos計, truehd同dd+既效果都差幾遠下 不過如果你唔係睇碟只係睇streaming既話就由佢

利申我鐘意dts-hd多過atmos truehd
但DTS:X 嘅片少到無朋友
話時話其實soundbar會分得出truehd定dd+?定係我木耳
DTSX係冇咁普及既, 不過我鐘意DTS果種"FULL" d既感覺, 雖然冇搵同一條片ab test, 其實可能差唔多

soundbar都分得出啦, 始終lossless vs lossy, 差唔多差左10倍data wor d聲rich好多
eARC port 得一個。。。
利申用緊sony x9500h

hdmi 線都唔知點揀好
部電視好似得4k, 有無d 平d
有興趣 可唔可以講解下個分別同用途?
電視駁soundbar?
電腦駁電視睇戲得唔得
hdmi 2.1 for ps5/xsx

銅線版好似幾舊水,不過你個case可以試下是但拎另一條hdmi黎睇下解唔解決到
你指條線? 有HDMI既窿咪吉得落去

電視駁soundbar又得, 電腦駁電視又得, 光纖只不過係o係傳輸距離比較長既情況下DATA LOST少D, 其實咁短買光纖都係cfood痕

大牌子相對stable d, 拎左cert有齊hdmi 2.1功能唔怕用平線唔夠bandwidth
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞