Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問下120呎直廳,買q900a定jbl9.1好呢?
q950唔考慮因為走線太煩,冇咁多位
另外想問下sub可唔可以擺係電視機櫃上面,係條soundbar隔離,thanks
仲未計另加sub 仔
唔考慮Q950A係因為隻後置? 咁JBL 9.1會好D, 因為唔用果時可以唔拆落黎

如果唔關後置事, 即係你都會買埋後置的話, 就睇下你自己鐘意邊套, 我簡JBL因為個BASS好好多, SAMSUNG就多好多EQ比你set, 仲有dialogue enchancer同埋多D channel

sub最好放地下, 因為隻野會震, 你放其他野上面會有共震
3000樓下 唔要sub邊隻抵/音質最好?
S216好似最抵
Sony 8500x聽講冇咁靚聲 淨係多左dolby atmos
LG sn7cy 未睇 好似好堅咁
Samsung s60a 又5.0咁勁?

另外同上面比 sonos beam音質高得多唔多?
想問下JBL
你apple TV 直入sound bar 定 用EARC 回傳
聽講好多點燈問題
唔要 sub
S216 bass 勁 無 Atmos
LG Sn7cy 3.0.2 有 Atmos 有天空聲道
thanks ching
後置應該唔會再買啦
用緊hz1000
Q950A差唔多成部電視機價錢,心理上唔太接受到
同埋要插電線唔方便,sofa附近都冇咩位可以再安置後置
我冇用ATV, 用緊nvidia shield tv pro, 因為佢係唯一一部官方device可以出到atmos&dts lossless 唔計zidoo, 卡巴熊果堆連netflix都要crack既機

之前都有用google tv with chromecast, 經vertex 2直入soundbar冇試過點唔到燈既問題, 因為vertex 2可以當splitter咁用, 所以唔需要用到earc/arc
如果點都唔會買後置既話jbl 9.1起碼比個選擇你用唔用佢...用既時候先拆出黎做後置

睇戲多的話有冇後置個包圍感其實差好遠, 同埋我覺得唔用埋後置既話jbl 9.1個天空聲道係廢廢地
真心好用呀🤪
Thx
咁睇價錢差兩舊 係咪LG好似好啲?
聽歌人聲既話都係LG? S216得2.1
聽歌我覺得大部分soundbar 都唔得
我分開左
Post76 有開箱 s216 同S7ncy
上YouTube 睇下
想問下JBL9.1,果兩個attachment如果插係部機度,係咪唔會運作發聲?
thanks.
想問下 如果用apple tv 4k 插落soundbar 咁唔出到vision比電視 (假設電視本身support dolby vision)

又或者 如果係samsung電視 睇apple tv 4k 係咪必然睇唔到dolby vision?
唔係 會照出聲
3樣野
個source support dv output
soundbar passthrough support dv
output device support dv
咁就出到

samsung只support hlg唔support dv
而家無咩人講Q90R , RTINGS.COM 就好高分,但係呢度有無人用緊?
如果用埋三星電視,多唔多BUG?
但都係得hd
11月 要等迪迪尼 plus 有無啦
求救巴打 我入手左sn7cy ps5>soundbar>tv 咁樣接駁下無畫面 但其餘hdmi 可以係soundbar 出聲 有冇特別setting要做?
我都等緊,到時睇下d soundbar會唔會再平d先入手

開end game 試
都係無Atmos
Q70T 都係點唔到燈
你用緊airplay?
今日去左成人電影生命試soundbar
本身target sn10y 貪佢本身已經5.1.2
但聽落都唔夠q700a 咁好
點知比個sales sell 新番既800a
其實兩者只係低音差兩寸
因為試既地方環境唔同
聽落真係唔大分別
有無巴打有建議?
價錢都差成千
唔係 Apple TV 4K 直入soundbar 再上電視
睇有標明 Dolby Atmos 既戲又無問題wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞