Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
上個weekend睇番sicario, 條audio track真心掂, 一開場果幕爆炸 可以用黎做試機碟, atmos truehd + dts-hd ma
Apple TV 無 Atmos
下?
你用第幾代APPLE TV
我有wor
4K
我search 得HD 既?
定唔係呢套
apple tv主力都係for streaming service, 冇lossless用DD+頂住先

解決方法: 換nvidia shield tv pro / 加bd player
係依套, 不過streaming就算有atmos都係lossy over DD+

叫好過冇咁
反而發現復仇者有Atmos
佢加返落去
用Soundbar 問題唔大既
反正啲單元咁細
atv 4k一路都有atmos呀~不過唔係lossless之嘛, 佢spec都有寫
咁奇怪 我條Q70T 呢套點唔到燈
返去再試下先
係有分別 雖然冇home theater相差咁大, 不過動態同清晰度都聽得出分別
我諗緊升級方案
換一套AVM 天花整 KEF T 系 平板speaker 做 5.1.2
但抽線 拉線真係好煩
定換 旗艦 950A 好
KEF T好怪...咁簿D聲得唔得架 正正經經玩正常speaker好d, 不過成間房都要拉線+假天花/藏坑整天空聲道, 唔裝修冇咩可能

換soundbar如果同grade個升級感我覺得好細 始終物理限制, 反而隻subwoofer變大左最有感覺
其實我比較care 個天空聲出唔出
q70T 個種beam 技術 唔可以話完全無
係時有時無咁
q950A 前後4隻 天空反射喇叭係咪勁好多?
同埋 我天花有盞四方燈 係咪拆埋佢 整 平成個天花會好好多?
我覺得soundbar反射主要係好難控制角度同埋音壓, 因為佢痴埋落隻後置/條bar度, 樓底又係一個因素, 天花如果唔平既話反射又可能會亂, 所以soundbar的話個天空聲道好難有真係好好既效果..我睇sicario爆炸同d helicopter scene叫做收貨, 但係點都冇可能及得上實體天空聲道
師兄係 Q950A?
jbl 9.1, Q950A隻sub得8吋仲要side firing, 不考慮
三星咩都好 就係隻sub 太柔
我隻 q70T 6吋都有呢個問題
我仲要擺sofa 隔離
單元 向左外
等緊klipsch套cinema 1200到香港, 到時試下咩感覺

SAMSUNG依幾個generation都係行加channel路線, 唔算特別吸引 比較吸引既反而係早幾個gen既Q90R, 有harman kardon加持
其實如果有返咁上下預算嘅話,點解唔買hifi?
裝修冇開坑拉線的話得明線一個選擇, 不了
音質唔係好好多咩?
不過有d野係要取捨
消委會

比個詳細d既review網你
https://www.rtings.com/soundbar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞