Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Soundbar的決擇,求解答(5)
https://lih.kg/sLcjfNX

原來係問denon攞
問香港代理就OK 日版同香港版個file好似有少少唔同, 同埋只係update hdmi個firmware就ok

大家冷靜
唔好自爆
百記冇現貨, 等船期要7月中
兇宅冇現貨, 但貴少少
三叔Q70T好似周圍無晒
Q600A代唔代替到?好似差唔多咁
Q70T 轉左做Q700A 呀麻 , Q70T應該得返陳列OR少量。
600A 無 eARC
Q70T 同 Q600A用 9100後置
Q700A用 9500後置 (多兩條天空聲)

利申: 最近買左Q70T + 9100後置 , 好抵玩
9500好似未出
9100 係咪好大聲?
出咗,至少誠哥有
哦,等我10月連埋條bar一次過買
Q950T 後置冇啦啦冇左聲
忍唔住百記匯豐offer入咗q600a + 9100s 🥰🥰
請問想係房放書枱駁電腦有邊款推薦連電腦聽老餅歌同會聽唱片?

完全冇研究,學生Budget得2k左右
追過下Post
唔知YAS 109/Q600A/sn7cy得唔得
sonos beam都唔錯但out bud
dht-s216
都可以睇下

btw
電腦可唔可以光纖輸出?
Thanks Ching

底板係Mag B550M Mortar
我官網見
Realtek® ALC1200/ALC1220P 解碼晶片
7.1 聲道高音質音效
支援 S/PDIF 輸出
背面有Optical S/PDIF OUT
唔知係咪呢個?

因為大多數soundbar 有光纖輸入
反而3.5mm輸入就唔係個個有
以我所知音質
hdmi > 光纖 >3.5mm
但係唔知可唔可以
pc嘅hdmi → [ soundbar嘅hdmi in — soundbar嘅hdmi out ] → monitor嘅hdmi
但係唔知會唔會令到個mon 有少少delay
如果個mon 有hdmi arc嘅話就方便啲,但電腦mon 較少見有ARC
pc嘅hdmi → [monitor嘅hdmi in — monitor hdmi arc ] → soundbar hdmi arc
真係要其他人答下
因為好似得hdmi 可以傳dolby atom
如果得嘅話唔會嘥同應該會好聲啲
我個隻sonos係配左條線spdif to hdmi
電腦光纖轉頭入bar
咁樣出到atom ?
atmos? 用緊beam應該冇
Ching, 百記9100 係咪唔使$900?
買soundbar有冇黃店選擇?
yas 209 salas話冇 dolby,其實用黎睇戲係咪差好遠?
我主要睇戲用,平時都會用黎聽下歌

佢推左sony HT-X8500/M俾我,話如果多睇戲會好D。
但我試機聽左陣,聽歌出黎d聲好怪...
反而之前試過yas208 聽過,d聲係我覺得ok既,現在有條yas209但真係咁岩壞左機,試唔到,好想試埋。

btw,今日俾個sales咁講一講,其實dolby係咩黎,重唔重要,我係咪應該買番有dobly既soundbar會好d。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞