Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我電視用緊Sony x90
打機冇覺得聲畫有唔同步
未試過睇Blu-ray不過睇Netflix 都冇問題
如果清你未買電視而又想用Samsung soundbar
我覺得你應該去試下Samsung 電視個Q symphony 先決定買邊部電視
我見d人講d聲會更加立體所以搞到我都心思思
再唔係等多兩個月出埋消息券幫補下可以升級
又可以睇下Sony新出果set咩價位
3.5mm.....
今日出街順便試聽左 900A & 700A
結論係無得比
700A 最多都拎黎擺房.....
無論質同量都差好遠下
乜撚野質量
咁都有有3.5嘅SOUNDBAR 嘅…
dht-s216
條bar既質地同重量
其實好正常架,又貴3千
經eARC差唔多冇咁濟
ARC會有少少但唔adjust都得,要降級例如TrueHD轉做DD會明顯啲
SPDIF就多數都有 >50ms
冇eARC最好係先經Soundbar/Receiver後到電視
https://www.youtube.com/watch?v=xL4waIhIfqM
我都係睇哩條片講hdmi2.1個陣eArc 去soundbar有delay
等埋klipsch cinema 1200, 台灣就派街, 希望香港都差唔多時間有

12吋subwoofer
https://www.hdmi.org/blog/detail/129

重點係HDMI2.1 嘅eARC本身Lip Sync 修正係必須要有嘅。
段片(利申冇睇)做唔到呢個效果可能係冇開AV Sync或者TV firmware有bug 或者係半桶水嘅eARC over HDMI2.0
呢條都幾靚仔喎, 隻 sub 仔好撚大隻
係咪正常應該所有野博哂電視既hdmi
再經由電視既earc頭博去soundbar既earc頭?
睇戲好重要 如果空間夠的話samsung果d 8吋既sub仔真係唔夠玩

用緊jbl 9.1 10吋都心郁郁想試下klipsch
音質 & 音量
無SUB 黎講
SN7CY 同S216 比邊個好D,
SN7CY 好在有ATMOS, 但係個BASS 好似有D 弱
S216 個BASS 好勁, 但係人聲就差少少, 又無ATMOS,

大家會推介邊款多
本身用緊SAMSUNG 電視Q80T
定係晒少少位買Q600A 算
巴打有冇同樣情況
買左S216搭部SONY TV X85J, 我覺得唔錯, 睇NETFLIX足夠
jbl個subwoofer可以好勁wor唔驚鄰居投訴?
請問巴打知唔知 宜家香港係咪jbl 5.0 multibeam 同 denon 550都無貨 想一條過搞掂 擺房用 廳就等sony A7000出再買
Q600A,我見有2021年3月更新,有冇需要更新?

同埋我見有SOC同DSP更新,係咩黎架?
thx, 有埋subwoofer, 即刻買左
???
dht-s216 無subwoofer喎…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞