Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
打錯,係LG
搬番去試,問下有無得換過條
我想買denon條dht-s216個位就係啱啱好擺得落不過兩邊只係得返唔夠2吋位, 另一條home 550 尺寸啱晒不過價錢貴一倍有多, 煩惱緊
有冇其他短尺寸soundbar推介?
邊間2180 問極都係報$2280
選擇困難

黎緊搬屋想買新電視同soundbar , 有睇RTINGS.COM, 但睇得越多,越難選擇,諗到頭都大
(電視同梳化有3.5M距離)

電視心水 (65吋) :
SONY X9000H / X9500H
SAMSUNG Q70T/ Q95T

SOUNDBAR:
JBL 9.1
SAMSUNG Q700A + 9500 / Q900A + 9500

用途都係打機(將來會買PS5) 睇電影同Youtube
本來想買所有都係SONY, 覺得LINKAGE 會好D,但又無人講過有加成
本身上外國網睇評測,覺得JBL9.1 唔錯,但爬文見到問題多多

價錢當然想越平越好
Q95T + Q900A + 9500 當然係好,但唔平

巴打會點配搭上面的電視 soundbar組合
我之前都係Sony 夾Sony
有ps5
諗住所有野同一牌子夾d
同埋一個remote可以搞掂哂
不過就算同牌子用落一直唔覺有加成
換soundbar都掙扎左好耐買返Sony 定試其他
啱啱今個月換左q900+9500
大細聲用返Sony電視remote都控制到條soundbar
著邊部機都識自動跳去果個台同之前冇乜分別
聽歌睇戲打機好正完全唔後悔
而家仲心思思想換埋部Samsung 電視
用緊sony電視
岩岩買左條HT-G700
平時電視較10音量就夠聲,而家出條soundbar較到20都覺得細聲
想問有無人知咩問題
Q900A+9500百記係咪仲做緊?
4尺左右
9500S 2隻係分開插電, eArc 用跟機果條用到。啱啱到左玩左半日不錯
我有chromecast with google tv ,係咪可以駁去soundbar再出線去電視?
恭喜
今日落百記諗住試soundbar
sn10y 就用藍芽試
600a 就插hdmi 仲要開大聲d 黎hardsell
比我踢爆話部電視唔支援arc
勁唔老實🤷🏻‍♂️
咁駁少野煩, 少機會出事
藍牙都出唔到surround
你意思係佢開電視喇叭扮開左soundbar?
原來部電視玩唔起soundbar,冇optical 冇arc
依家搵部bose soundlink當soundbar用都靚聲過電視喇叭
用藍芽駁條soundbar 試比我睇
然後話會音質無q600a 咁好
比我踢爆後佢夠膽死話部電視唔支搬arc 所以無駁
但果部明明係65定75既旗艦機黎
咩型號?會唔會有同軸輸出?
清,你用SONY 邊款呀?
我都好掙扎
好多牌子係香港都係唔齊款
本身想買65吋 Q80T + Q900A + 9100
全部三星
但香港無60吋Q80T,而Q70T 又不及X9000H,Q95T 都正,不過如果加埋Q900A+9100 就out budget

如果Q700A + 9500 效果會唔會同 Q900A+9500 差好遠呢?

另外,SONY TV + SAMSUNG soundbar, 用 PS5 打機睇BLURAY 有無問題 ( e.g. delay or 聲畫唔同步)
sharp,勁舊喇,用左bose soundlink已經好聲左好多
soundbar delay係hdmi2.1可能有嘅問題, 要搵下有無人試過先知, 我答你唔到
部電視有藍芽輸出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞