Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
其實我兩個都無…
甚至一個條soundbar 都無…

所以我都係靠資料推論咋
嗱sn7cy都無subwoofer 都可以有唔錯嘅低音
咁Q600a無咗subwoofer 都應該有低音嘅
唔會無哂囉
剛剛睇左Q600A 同Q700A, 原來都係差500蚊左右
唔知分別大唔大
其實3.0.2只係單純表示冇subwoofer/冇專屬處理低頻既channel, 唔關有冇低音事

soundbar因為size關係大部分都有全頻單元, 即係高中低音都有聲出, 唔存在話咩冇subwoofer就冇晒低音

至於"有唔錯嘅低音"依樣野就真係好主觀 屋企既大細都好有關係
有少少興趣, 不過UK RRP GBP1599, 隻sub仲要加多699
應該幾貴 下
但佢4隻 擺中置無左, 靠模擬唔知做唔做到
佢應該係玩ra5000果個方向, 不過之前睇過review話效果唔太好, 唔知新野有冇改進
q600a + 9100 同 q700a + 9500
相差兩千幾蚊喎
其實q700a可唔可以配 9100

btw我買左q600a+9100 $3990
想問買左 lg sn7cy
想加後置...係唔係得 lg spk8-s 可以用?
係唔係唔可其他牌子果D 無線後置?
我到而家都唔明LG 點解唔出行貨,水貨重貴過條bar
其實Q950A 同Q900A 唔知差幾遠?

見百記 做緊offer
Q900A +Q9500s $8990 有的吸引
咪係囉...好想買呀
見D人教係 澳洲訂 集運返黎都係 $13XX
同意
用緊SN7CY
掛牆, 後面有兩塊「震子」,自己用落舒服, 夠用
好睇自己想要乜

Q700A 一定要用新版9500 , 9500有天空聲又少一舊接收
Q600A 3990 呢SET 真係好抵
百記買夠5000仲要有多8%回贈,但未諗到買咩,暫時想買個水機,都仲差$12先夠5千。
百記有咩十幾至幾十蚊野係抵買
DA係指atmos? upgrade左vertex 2個firmware先 (0.62)

之後用edid用automix, audio flag果度可以試下d option, 你插audio out就簡番audio out, 正常應該唔使搞都得
原來9500無receiver
你講完google下先發覺 係幾方便
唔使諗啦 你行到埋去sales哥哥會幫你諗掂佢
買條叉電線又好 SD卡又好啦
頭先睇番真係少舊野,多個理由換佢
係方便 , 同埋多左兩邊後置天空聲應該都差幾遠
但隻後置貴多千幾蚊囉
成套上到六千幾 , 已經好夠用。
套Q600A + 9100 係抵既 , 效果已經好好,性價比都幾高。

利申: 都係最近先買Q70T + 9100
睇電影真係幾正 , 換完SOUNDBAR 而家準備換電視
我就係早排換完電視想換soundbar

一路就係想等Q700A會唔會出套餐 平幾舊都好 點知而家得600A
記得上年70T就係7/8月嗰陣有後置set 係差呢步就出手架喇
Q950T 6000蚊,抵唔抵買?
返去試下先
如果全新行貨抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞