Soundbar的決擇,求解答(6)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我都係sofa 旁邊
正常 最好前面
擺後面有Avm 要set 相位
Sound bar 就算啦
睇黎有SUB連SOUNDBAR 真係唔啱我...
但昨日聽過SN7CY 又真係唔多掂!
想問一問,我咁既情況轉唔轉soundbar 好?
因為黎緊終於有自己屋企
想改善下d音響設備,

話說幾年前搬左出黎住,但對音響無咩研究,朋友幫我買左部Onkyo NR676E+KEF Q150書架喇叭,電視會用黎打ps4, switch, 睇NowTV, Netflix 。

因為想D聲有多d層次,同埋一直都想整返個subwoofer ,我應唔應該轉而家一套就搞掂晒既soundbar定係升級而家用緊果套會更值得?

利申:真心唔識,當初覺得電視d聲太屎,所以先想買音響
你想要d咩先?
5.1? 如果買多3個喇叭加subwoofer你拉唔拉到線?
atmos?天花裝喇叭應該搞唔掂, soundbar方便d
想問SN7CY邊度買最抵?
有冇巴打用Q950T / Q950A 配Sony TV 行eARC? 會唔會有聲音delay或者其他問題?
用緊Ambeo配返邊隻sub仔好?
電視用緊Sony x8500h
Soundbar用Q950T

轉片/轉台/轉source要等一秒先有聲出,但就無delay問題
Same
想用消費卷(tap&go)幫屋企隻Q70T 買返對後置,應該買邊隻同邊到最抵?
唔該
同問
Q950t
睇netflix 會唔會人聲細?
應該買9100
百老匯 買抵呀
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/f402550-m
thx 巴打,收錢後出去望下
下星期入伙諗住去買 Q950A 架喇,點知 Sony 公布咗新 soundbar, 好撚彩未買
仆街,成 set 買頭成兩皮
人聲呢層我諗要睇條片本身個音源係點?
有時會覺得人聲唔出,要較大聲啲先聽到對白,但咁樣啲背景音樂/聲效會變到過大聲
例如我之前睇Blu-ray 碟靈魂奇遇記,啲人聲真係好唔出,但平時睇其他戲又無乜呢種人聲唔出嘅感覺
Netflix嘅話我睇開果啲都無人聲細嘅問題
sony soundbar價錢好勸退乜都唔跟
各位有用LG cx 配q950a嘅師兄,啱啱LG打嚟答我…話CX唔支援true hd atmos…
所以pass through 唔到…
只支援Dolby digital plus
等陣先, 你係講內置app唔支援定係external device直插電視唔支援?
rtings應該唔會錯
不過多數都會買, 之前係諗住冇得揀先買 Q950A, 用緊罪大電視, 當然想用番一套啦
以前用開2.1 人聲細到唔想睇
咁啱上個月壞埋

睇緊7.1.2 q900a/q900t
買之前想了解清楚先
netflix唔同片都唔同效果
同音量有啲好夠聲有啲完全聽唔到人講乜
依家新出嘅高階soundbar應該都唔會差得去邊,都係睇你試機,覺得鐘意邊個廠啲聲就買,啲調音分別都幾明顯。
我嗰時都係Sony 同Samsung soundbar最貴嗰兩部掙扎,最後揀咗Samsung 貪佢新出同有9.1.4。不過用咗大半年個感想係後置極少開,淨係睇啲荷里活大作電影/劇集先會開,平時前置+subwoofer都夠
都係,有時啲小製作用番電視喇叭仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞