係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅
換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?

柯潔贏,係佢一個人嘅勝利
AlphaGo贏,係人類嘅勝利

你估真係求奇寫個程式AI就曉行曉飛咩

背後有幾多phd論文support啊

呢D言論最低質

你就真係低質喇
柯潔贏咗你有份?
AlphaGo贏咗正正肯定咗咁多位科學家嘅努力係有回報
呢種科技將來點幫到人類仲係未知數,但呢個係成功嘅第一步

吓?咁搞笑

你自己頭先先講完 "AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅 換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?"咁輕視AI developors既說話;有運算力就成功?

轉個頭又讚返佢地努力有回報咁趣致既[/quote]
我唔明你講乜
邊到有唔尊重佢哋
你覺得班科學家整AlphaGo出嚟係想贏柯潔定想被柯潔贏?
贏人類頂尖棋手係佢哋嘅目標,贏當然係必須,否則代表研究遇上樽頸,停滯不前
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

你估真係求奇寫個程式AI就曉行曉飛咩

背後有幾多phd論文support啊

呢D言論最低質

你就真係低質喇
柯潔贏咗你有份?
AlphaGo贏咗正正肯定咗咁多位科學家嘅努力係有回報

吓?咁搞笑

你自己頭先先講完 "AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅 換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?"咁輕視AI developors既說話;有運算力就成功?

轉個頭又讚返佢地努力有回報咁趣致既

我唔明你講乜
邊到有唔尊重佢哋
你覺得班科學家整AlphaGo出嚟係想贏柯潔定想被柯潔贏?
贏人類頂尖棋手係佢哋嘅目標,贏當然係必須,否則代表研究遇上樽頸,停滯不前[/quote]

做乜鳩,其實你地講嘅都冇衝突
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類
我睇到嘅係科技嘅進步,相輔相成嘅未來

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。

不過科技進步就一定係相輔相成?
如果有朝一日科技發展到可以主宰世界而唔係人類主宰世界既話
我諗我會好不安

未來嘅野點講啫,可能係電腦主宰,可能係未來人類勁過alphaGo呢? 可能係因為咁,科技大進,發明到空間跳躍之類嘅科幻產品呢? 未來可以點拗。呢一刻嘅輸贏真係代表到以後?

呢一戰既意義似乎係咁,當AI喺一個領域上超過人類之後,人類從來再無贏返轉頭,呢點見於其他棋類都係咁。
而且AI要取代人甚至無需要證明比人優秀,當呢件事係講緊投放喺人類社會既生產面上面,
其實係比較緊兩者之間既cost effectiveness,而呢點人類向來係劣勢的,可用既AI基本上係已經取代咗唔少就業職位,每一次AI跨越一個技術難題,都只會減少人類喺AI能夠做到既野既就業率

不過呢個議題似乎唔適合喺呢啲post傾

認同你嘅講法
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造
我相信如果ai主宰世界其實同人類主宰唔會有分別
其實有好多嘢嘅決策、判斷都係電腦做,人類係利用電腦,電腦係冇必要利用人,因為人類係唔及電腦
冇咩不安啫,依家99%嘅人都係受1%嘅富人主宰,你咪當嗰1%係ai囉

有左超越人既ai
robotic 發展再强些,係完全唔需要人類

咁人類都幾撚成功
啫係你生咗個仔而佢聰明過你嘅時候你應該自豪 定 擔心個仔會威脅到自己嘅地位一樣
其實幾多餘

生個控制唔到既仔出來隊冧自己
當然係戇鳩至極既失敗
哩個係好實際有可能出現既危險,擔心點會係多餘,大把科學家擔心
人腦本質上都係一堆好複雜既algorithms
冇人敢講ai會唔會玩到有consciousness

畀自己個仔殺,嗰個人應該虐待過個仔或者姦咗個仔條女
講ai完全冇危險果d人姐係否定緊霍金
講ai完全冇危險果d人姐係否定緊霍金

咁霍金都成日鳩up嘅
要講幾多次先得。佢講呢d嘅時候李世乭先同alphago打咗一兩場,打完三場佢已經話錯估咗,同alphago打都唔係咁大把握。去到今次未打之前都已經承認好難贏,抱著必勝的決心必死的信念。係咁捉住第一句就無限loop

算啦 班賤種狗駁唔到架啦 你何必呢

屌你老母駁撚左你你又扮睇唔到 . 你真係賤種過賤種狗 . 你連binc都唔撚比就上baby kingdom啦賤種

我冇話唔係柯潔,我亦都認嗰陣既柯潔係串過馬撚
但起碼我會評價佢全部既言論,唔似得你地班人選擇性無視

你嘅諗法係贏得就串得口賤踩人又得
驚輸先謙虛

你唔係評價佢全部言論,你認同佢呢種見高拜見低踩嘅做人原則

其實贏左就串人既又點會得柯潔
但呢個世界就係咁殘酷,弱肉強食,你輸左就要預左比人串,唔服氣既咪下次捉贏佢再雙倍奉還
唔好睇到人類咁理性,人類絕大部分都只係感性行先既生物

所以就踩人係好合理

算啦大家價值觀唔同,我份人就比較負面同現實
亦都唔好講到得柯潔先會踩人,事實上個個知踩人唔啱但都會試過
就正如D人明知衝燈唔啱但為左時間都會照衝一樣

你份人負面,鍾意有機會踩人一回事
柯潔自己attention seeking結果被人圍屌係另一樣嘢
你自己覺得自己有問題但係就幫柯潔兜

佢引人注意但佢的確成功左喎
你地而家屌緊佢咪比佢引到你既注意囉

做賤人為引人注目

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造
其實有好多嘢嘅決策、判斷都係電腦做,人類係利用電腦,電腦係冇必要利用人,因為人類係唔及電腦
冇咩不安啫,依家99%嘅人都係受1%嘅富人主宰,你咪當嗰1%係ai囉

有左超越人既ai

咁人類都幾撚成功
啫係你生咗個仔而佢聰明過你嘅時候你應該自豪 定 擔心個仔會威脅到自己嘅地位一樣
其實幾多餘

當然係戇鳩至極既失敗
哩個係好實際有可能出現既危險,擔心點會係多餘,大把科學家擔心

錯誤比喻
人類就算冇'得罪'Ai,只要做到佢夠勁就可能奶野
Ai係工具,一件能力太强大就可能失控既工具
單單係追求提高ai能力而冇認真研究同做足precaution係有危險
要講幾多次先得。佢講呢d嘅時候李世乭先同alphago打咗一兩場,打完三場佢已經話錯估咗,同alphago打都唔係咁大把握。去到今次未打之前都已經承認好難贏,抱著必勝的決心必死的信念。係咁捉住第一句就無限loop

屌你老母駁撚左你你又扮睇唔到 . 你真係賤種過賤種狗 . 你連binc都唔撚比就上baby kingdom啦賤種

收皮啦廢人 幾條垃圾圍爐就叫駁撚左? 讀多幾年書啦死廢柴

你真係好撚柒廢既撚人黎 . 我唔撚知你係扮睇唔到定唔撚追post啦 . 不過有一樣野係肯定就係你真係一隻賤種狗黎
麻麻啦,唔阻我返工就得
連登仔成日笑人大愛左膠,但呢件事上又不斷話柯潔唔應該串,柯潔冇口德棋品之類既說話
原來連登仔搬龍門先係最勁

你就真係搬龍門,由第一版到依家你搬黎搬去

人地自己改變左既睇法都計
你不如攞埋大家小學生作既我的志願黎鞭啦
其實一個世界冠軍點解唔可以有佢嘅自信,圍棋界佢已經最勁,佢冇可能好似業餘人士咁自謙,正如保特都係想跑贏全世界,冇人會賽前講定自己會輸,佢囂張係有道理。
而且Alphago擊敗左佢,唔單止係擊敗左一個支那人,而係擊敗左人類。

下?我地唔可以有自己睇法唔鍾意囂張嘅人?
人地係一個field有實力就可以係品格方面破產都冇得屌?
唔怪得支那人成日都話有錢就係成功啦,原來係一個field到成功就可以大條道理叫人無視自己缺點
自信同冇語言技巧係有分別㗎

幾句就破產
你個心用豆腐做?
你比人串過唔會反擊架?
定係比人一句就收皮?

一句?
追左個post 7成
令我諗返起前排單姦劫案
上連登 勿認真呀
其實根本晒氣啦樓主唔洗咁辛苦逐個回喎
反既人多數係話柯潔又要串又要輸
然後就話佢唔串就冇人會笑佢
但老老實實問心丫連登仔
唔好話我睇死你地
就算柯潔唔串在先呀而人機大戰結果仍然係連輸三局
到時肯定就會笑人第二樣野啦
或者係屌咩 支那種垃圾狗 低智商意料中事呀 明知要輸就戴晒頭盔呀...etc
要屌支那種族既不如直接出聲啦

換轉成件事由柯潔變做某洋腸冠軍串完但照輸
你睇下仲會唔會有咁多人群起而攻之
可能得幾版甚至大部分人都wfc

不如睇吓佢睇吓佢一開始幾自大先 ?? 改變左就唔洗bin ? 咁大撚把野唔洗bin啦 .
你揾你心智未成熟既時侯黎比 ? 柯潔唔係咁retarded呀?
追左個post 7成
令我諗返起前排單姦劫案
上連登 勿認真呀
其實根本晒氣啦樓主唔洗咁辛苦逐個回喎
反既人多數係話柯潔又要串又要輸
然後就話佢唔串就冇人會笑佢
但老老實實問心丫連登仔
唔好話我睇死你地
就算柯潔唔串在先呀而人機大戰結果仍然係連輸三局
到時肯定就會笑人第二樣野啦
或者係屌咩 支那種垃圾狗 低智商意料中事呀 明知要輸就戴晒頭盔呀...etc
要屌支那種族既不如直接出聲啦

換轉成件事由柯潔變做某洋腸冠軍串完但照輸
你睇下仲會唔會有咁多人群起而攻之
可能得幾版甚至大部分人都wfc

你打咁大篇野黎打稻草人做乜
連登仔成日笑人大愛左膠,但呢件事上又不斷話柯潔唔應該串,柯潔冇口德棋品之類既說話
原來連登仔搬龍門先係最勁

原來binc恥笑係大愛左膠
真係黑都變白

你睇翻個post幾多連登仔話佢唔尊重人唔應該串人之類既說話先啦

不如睇返你表演自己人格嗰幾個post先啦
同AI比賽捍衛人類尊嚴真係好撚蠢嘅想法
好似俾人煽動情緒對抗敵人噉
人地AI咪又係人整出嚟,佢同高手「比賽」根本只係train緊佢
走去計較勝負做乜撚嘢?完全唔明人類輸俾人類整嘅AI,人類嘅尊嚴冇撚咗起邊

個AI咪又係人寫出黎

不如睇吓佢睇吓佢一開始幾自大先 ?? 改變左就唔洗bin ? 咁大撚把野唔洗bin啦 .
你揾你心智未成熟既時侯黎比 ? 柯潔唔係咁retarded呀?

講性格即係對人不對事冇咩可講

講對勝算既判斷,人地都降低左好耐仲用舊既睇法黎講
就好似嗰分析員改左睇法成年,啲師奶仲用成年前既報告黎屌人咁弱智

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造

有左超越人既ai

咁人類都幾撚成功
其實幾多餘

當然係戇鳩至極既失敗

錯誤比喻
人類就算冇'得罪'Ai,只要做到佢夠勁就可能奶野
Ai係工具,一件能力太强大就可能失控既工具
單單係追求提高ai能力而冇認真研究同做足precaution係有危險

而且似乎人類係好擅長幻想自己物理上被消滅(terminator式世界末日)多過社會性上既死亡
在社會意義上點解ai同其他工具唔同,係在於佢有能力取代decision making,足以令社會既中產階級消失,
Rather than其他工具取代既只係下游既勞動力
咁樣好大既問題係會導至整個資本主義用制造同刺激消費去令社會運作既能力消失
挑戰緊既就係社會結構
箇中問題唔係單純休閒生活面咁簡單
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..
就算最後佢依家輸左,我都係唔覺得佢串有咩問題

人類整部機出黎仲要對部機器謙遜

係要對部機器嘅製作者謙遜
之前狗前狗後咁話alphago 都唔見得佢對人地嘅心血有乜尊重

阿法狗係大陸官譯,唔滿意咪同中共講

支那仲限直播添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞