係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
算啦大家既著眼點唔同
呢度好多著重既係柯潔品德教養問題,佢地好執著柯潔過去既言論,但柯潔之後,甚至近期既言論佢地又視而不見
我唔否認柯潔串,亦都唔想討論佢串唔串得起
但佢作為人類最後既希望,我覺得應該要攞翻D屬於人類既尊嚴,面子同自信出黎,而佢既串嘴言論就正正係其中一種自信既表現
可能你地會笑我太誇張,捉一盤棋吹到又尊嚴又盛,但係你地笑緊我既同時,我都一樣笑緊你地睇唔到呢次大戰最核心既野
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
棋藝係可以train出嚟,你用人腦train都可以叫人類最後希望
又唔見你同計機機鬥計數輸咗你覺得人類冇晒尊嚴?
根本train到勁嘅ai出嚟係人類值得自豪嘅嘢
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

唔通AI唔係train出嚟?

用AI既train同人類既train比,你都好撚野

你真係唔識個喎
純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無
真正欣賞競爭嘅人我覺得又唔會覺得佢可憐嘅
一下俾人打沉哂可能會引發到新嘅思維
真正嘅高手唔會俾人一打就沉嘅

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
一邊撐柯潔為自己貼金證明自己識貨
有啲仲想借佢幫中國打飛機
一邊逢中必反 係咁搵位入佢
何必呢
而家你同柯潔講
喂 你之前唔係串77架咩 死4眼狗
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候
其它名利是非對錯都唔理喇

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
技術已經上升到挑戰非人類
即使輸左
但呢份如此獨特嘅戰鬥經歷 太令人羨慕
我都好想自己嘅人生可以有一場好似佢咁嘅戰鬥
真心希望佢棋力可以更上一層樓再挑戰ai
咁高水平嘅對決底下實在無價值係佢身份所廷申嘅問題上對罵
我都好希望香港可以有呢啲精英
係佢背負香港嘅名義對決之時可以為佢吶喊助威呀

你講到香港我就好想出聲,香港要產拜去到呢個水平既棋手係冇可能
唔係香港冇天斌好既棋手,事實上香港前幾名既天斌不比職業頂尖棋手差,
而係成個環境完全冇私人或政府贊助,去比一班人有個環境可以全職訓練。
而點解會搵唔到,又似乎同香港人既價值觀有啲關係。

又唔好咁講
李麗珊拎牌之前邊有人估到香港都可以出到奧運冠軍
最緊要去撐
嬴要撐輸更要撐

當香港有棋手16年底有人擊敗過前世界冠軍棋手時,
香港完全冇主流報紙報過,連轉述新聞都只有幾間網絡媒體做。
佢都有上連登唔知佢中唔中意人提我就唔講太多了。

算啦大家既著眼點唔同
呢度好多著重既係柯潔品德教養問題,佢地好執著柯潔過去既言論,但柯潔之後,甚至近期既言論佢地又視而不見
但佢作為人類最後既希望,我覺得應該要攞翻D屬於人類既尊嚴,面子同自信出黎,而佢既串嘴言論就正正係其中一種自信既表現
可能你地會笑我太誇張,捉一盤棋吹到又尊嚴又盛,但係你地笑緊我既同時,我都一樣笑緊你地睇唔到呢次大戰最核心既野
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
棋藝係可以train出嚟,你用人腦train都可以叫人類最後希望
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

你真係唔識個喎

我唯有答到你人類既棋唔係train 出黎,train出黎指透過重覆性練習可以獲得;
而圍棋最重要既判斷力一直以黎都唔係教之、學之,只有天賦好既人自己觀察同感悟先有既特殊觸覺,有職業圍棋四百年來搵唔到方法將呢啲野用文字表述出黎。
平心而論,當你做到世界第一嗰陣,見到身邊好多實力同自己相近既高手全部都輸比一個AI,比著你都會唔服,都會想代替人類贏一次
而我亦都唔會否認佢係賽前既言論係偏激同串左少少,但作為人類最後希望既時候,唔通仲要講D咩alphago好勁,我應該唔會贏之類既晦氣說話咩?
站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受
再講,佢輸左之後亦都大方承認係自己棋藝不足,而冇好似鄭智咁周圍搵藉口黎掩飾自己既失敗,作為世界第一而且年紀咁細,我認為佢已經好得體大方
「這局棋後,AlphaGo在我眼裡十全十美,對我來說,它就是圍棋上帝,」
「對人類來說,我們對圍棋的認識非常有限。」
唔好話我睇死你地,你地之所以會不斷話柯潔串只不過係因為佢係支那人,如果係其他國家一定話佢好型呀又乜又物
如果連登仔真係做到咁對人唔對事既話,我亦都冇野好講

各位屌細力D

連登仔屌支那射鵰都係呢個point 等睇d 人雙重標準
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

你真係唔識個喎

我唯有答到你人類既棋唔係train 出黎,train出黎指透過重覆性練習可以獲得;
而圍棋最重要既判斷力一直以黎都唔係教之、學之,只有天賦好既人自己觀察同感悟先有既特殊觸覺,有職業圍棋四百年來搵唔到方法將呢啲野用文字表述出黎。

代佢答:你真係唔識個喎
噉冇嘢好傾啦
原來alphago係點train出嚟都未知就話柯潔可憐
情緒用事果然係人類最後防線
噉冇嘢好傾啦
原來alphago係點train出嚟都未知就話柯潔可憐
情緒用事果然係人類最後防線

柯潔口嚮嚮跟住輸到咁撚樣真係好柒
慘乜撚
真正高手係應該因為搵到個可以同自己較量既對手而興奮
佢第二局仲話有激情又話似真人,因為覺得佢輸自己嘛
結果第三局揀白子諗住有得爭啦,點知一開波就收皮
收皮都冇乜野,又喊哂口捉棋本來係好開心,而家只得痛苦
講到尾都係接受唔到自己俾人打柒而喊苦喊忽

佢平時同人捉無敗,睇穿哂人地想點,佢站起娛弄人角度更係話開心
技不如人就技不如人,電腦又唔係出千,堂堂正正贏你
輸左有咩好講
慘乜撚

佢平時同人捉無敗,睇穿哂人地想點,佢站起娛弄人角度更係話開心
輸左有咩好講

人類最後一道防線呀

最勢均力敵既博弈,頭50子完美,研發者都佩服讚嘆柯潔既棋藝=輸到咁撚樣
唔講唔知以為alohago盤盤都大炒柯潔
站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受

唔通保特跑輸跑車或者噴射機就會咁咩?

咁跑車同噴射機係咪用兩隻腳跑步呀戇鳩仔
照你咁講 仲使埋跑馬拉松 個個比跑車/噴射機取代啦
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

你真係唔識個喎

觀察、感悟其實就係training
科學同電腦科學都係演繹返人類冇法用文字表述嘅嘢
如果你識啲電腦科學你會知到其實成個structure都係跟腦細胞嘅原理去build出嚟
我唔明你以為alphago係乜嘢嚟?

最勢均力敵既博弈,頭50子完美,研發者都佩服讚嘆柯潔既棋藝=輸到咁撚樣

吓 , 咁佢講撚到自己贏硬架嘛 . 點知連一局都贏唔到 , 唔係輸到咁撚樣係乜

吓 , 咁佢講撚到自己贏硬架嘛 . 點知連一局都贏唔到 , 唔係輸到咁撚樣係乜

原本只係笑柒下,點知啲人講到人類最後防線 都on99

恥笑柯潔

又要我回帶,佢係一年前先講自己贏硬,而佢比賽前亦都已經講左好難贏

又要我回帶,佢係一年前先講自己贏硬,而佢比賽前亦都已經講左好難贏

你都想我回帶 ? 唔好咁啦
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅
換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?

柯潔贏,係佢一個人嘅勝利
AlphaGo贏,係人類嘅勝利
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

都話人類最後防線
慘乜撚

輸左有咩好講

咪係
可憐一個輸左既人其實係侮辱緊佢
有幾慘

不敢苟同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞