係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..
就算最後佢依家輸左,我都係唔覺得佢串有咩問題

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

現實世界就係咁,有能力有資格就可以踩
愈踩得人即係愈有社會實力

咁柯潔都唔可憐
佢只係遇到實力比佢高嘅對手

agger
可憐條毛咩
train ai都要囂張,柒咗俾人話就可憐
今日既Alpha go 根本係同柯潔捉緊指導棋
差距太大
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術
反過黎要人去對佢謙遜,好奇怪

原來你嘅道理概念係對人先要謙虛
我嘅層次係哲學嘅層次,冇一個人係完美,電腦行到咁嘅步就代表根本佢嗰一步就有漏洞畀人破
佢自己根本唔係最強,係有進步空間,所以根本唔應該自滿,品格有問題
你層次底到以為我係幫機械平權你咪咁睇囉

原來我對住部機都要謙虛,學到野

loop?

現時世界第一仲唔係人類已知嘅最強人類 即使佢有漏洞都係人類最強之一嘅代表,都係個句,同佢開戰無可能戴頭盔咁講嘢
將人嘅角度人嘅哲學思想放落機器 好可怕
算啦大家既著眼點唔同
呢度好多著重既係柯潔品德教養問題,佢地好執著柯潔過去既言論,但柯潔之後,甚至近期既言論佢地又視而不見
我唔否認柯潔串,亦都唔想討論佢串唔串得起
但佢作為人類最後既希望,我覺得應該要攞翻D屬於人類既尊嚴,面子同自信出黎,而佢既串嘴言論就正正係其中一種自信既表現
可能你地會笑我太誇張,捉一盤棋吹到又尊嚴又盛,但係你地笑緊我既同時,我都一樣笑緊你地睇唔到呢次大戰最核心既野
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
棋藝係可以train出嚟,你用人腦train都可以叫人類最後希望
又唔見你同計機機鬥計數輸咗你覺得人類冇晒尊嚴?
根本train到勁嘅ai出嚟係人類值得自豪嘅嘢
巴打諗嘢真係好情緒用事

重點就係人類既代表

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

現實世界就係咁,有能力有資格就可以踩
愈踩得人即係愈有社會實力

咁柯潔都唔可憐
佢只係遇到實力比佢高嘅對手

agger
可憐條毛咩
train ai都要囂張,柒咗俾人話就可憐

睇奧運真係好有排出可憐post
純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無
真正欣賞競爭嘅人我覺得又唔會覺得佢可憐嘅
一下俾人打沉哂可能會引發到新嘅思維
真正嘅高手唔會俾人一打就沉嘅

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
一邊撐柯潔為自己貼金證明自己識貨
有啲仲想借佢幫中國打飛機
一邊逢中必反 係咁搵位入佢
何必呢
而家你同柯潔講
喂 你之前唔係串77架咩 死4眼狗
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候
其它名利是非對錯都唔理喇

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
技術已經上升到挑戰非人類
即使輸左
但呢份如此獨特嘅戰鬥經歷 太令人羨慕
我都好想自己嘅人生可以有一場好似佢咁嘅戰鬥
真心希望佢棋力可以更上一層樓再挑戰ai
咁高水平嘅對決底下實在無價值係佢身份所廷申嘅問題上對罵
我都好希望香港可以有呢啲精英
係佢背負香港嘅名義對決之時可以為佢吶喊助威呀

你講到香港我就好想出聲,香港要產拜去到呢個水平既棋手係冇可能
唔係香港冇天斌好既棋手,事實上香港前幾名既天斌不比職業頂尖棋手差,
而係成個環境完全冇私人或政府贊助,去比一班人有個環境可以全職訓練。
而點解會搵唔到,又似乎同香港人既價值觀有啲關係。
純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
何必呢
而家你同柯潔講
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
即使輸左

你講到香港我就好想出聲,香港要產拜去到呢個水平既棋手係冇可能
唔係香港冇天斌好既棋手,事實上香港前幾名既天斌不比職業頂尖棋手差,
而係成個環境完全冇私人或政府贊助,去比一班人有個環境可以全職訓練。

天賦 一時忘字
算啦大家既著眼點唔同
呢度好多著重既係柯潔品德教養問題,佢地好執著柯潔過去既言論,但柯潔之後,甚至近期既言論佢地又視而不見
但佢作為人類最後既希望,我覺得應該要攞翻D屬於人類既尊嚴,面子同自信出黎,而佢既串嘴言論就正正係其中一種自信既表現
可能你地會笑我太誇張,捉一盤棋吹到又尊嚴又盛,但係你地笑緊我既同時,我都一樣笑緊你地睇唔到呢次大戰最核心既野
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
棋藝係可以train出嚟,你用人腦train都可以叫人類最後希望
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

重點就係人類既代表

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術

我嘅層次係哲學嘅層次,冇一個人係完美,電腦行到咁嘅步就代表根本佢嗰一步就有漏洞畀人破
佢自己根本唔係最強,係有進步空間,所以根本唔應該自滿,品格有問題

loop?

現時世界第一仲唔係人類已知嘅最強人類 即使佢有漏洞都係人類最強之一嘅代表,都係個句,同佢開戰無可能戴頭盔咁講嘢

so?佢係人類最強唔代表佢冇破綻,佢唔係無敵,ok
就算係無敵都好,講德行
德行係規限自己嘅修為,唔在於對象係乜嘢
電腦唔洗尊重,但唔該自重。囂張係唔自重,我覺得係對自己最大嘅侮辱,而且亦係侮辱緊支持者。
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

計數同捉棋差好遠啦
計數都要你入條數畀電腦用程式計算
依家ag係根據你落嘅棋而進行人類都未必預計到嘅下一步,已經突破咗「計數」
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

唔通AI唔係train出嚟?
中國人的驕傲
柯潔加油!!!!
純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
何必呢
而家你同柯潔講
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
即使輸左

又唔好咁講
李麗珊拎牌之前邊有人估到香港都可以出到奧運冠軍
最緊要去撐
嬴要撐輸更要撐

重點就係人類既代表

loop?

就算係無敵都好,講德行
電腦唔洗尊重,但唔該自重。囂張係唔自重,我覺得係對自己最大嘅侮辱,而且亦係侮辱緊支持者。

分分鐘啲支持者就係鍾意佢咁串
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

計數同捉棋差好遠啦
計數都要你入條數畀電腦用程式計算
依家ag係根據你落嘅棋而進行人類都未必預計到嘅下一步,已經突破咗「計數」

不學無術嘅走開好冇
唔想一步一步就教你alphago嘅演算法係點運作
第一日上連登咩,支那就是原罪,9成9既人都9up加把口,識圍棋既人就知道究竟有幾唔容易

利申:唔太鍾意佢有時太串
算啦大家既著眼點唔同
訓先

又依啲煽情句子
根本毫無意義
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

唔通AI唔係train出嚟?

用AI既train同人類既train比,你都好撚野
隔離國家既人關我地咩事,洗咩討論咁多版

loop?

就算係無敵都好,講德行

分分鐘啲支持者就係鍾意佢咁串

噉我都信咩人有咩支持者
都係情緒用事啫
ai真係未識情緒用事,人類係情緒方面嘅尊嚴仲係到
支那都大把奧運輸咗發晒脾氣,支持都ignore佢地嘅體育精神覺得佢好可憐㗎啦
純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
何必呢
而家你同柯潔講
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
即使輸左

又唔好咁講
李麗珊拎牌之前邊有人估到香港都可以出到奧運冠軍
最緊要去撐
嬴要撐輸更要撐

當香港有棋手16年底有人擊敗過前世界冠軍棋手時,
香港完全冇主流報紙報過,連轉述新聞都只有幾間網絡媒體做。
佢都有上連登唔知佢中唔中意人提我就唔講太多了。
算啦大家既著眼點唔同
訓先

咁你又覺唔覺佢吹到咁大
而家直落3盤輸晒衰得仲甘?
正正常常話自己有信心贏就夠啦
其實我覺得你兜得好柒

你知唔知點輸先?連研發者都話呢場係最勢均力敵既博弈
當然你都可以話輸就輸冇咁多藉口
要講幾多次先得。佢講呢d嘅時候李世乭先同alphago打咗一兩場,打完三場佢已經話錯估咗,同alphago打都唔係咁大把握。去到今次未打之前都已經承認好難贏,抱著必勝的決心必死的信念。係咁捉住第一句就無限loop

pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞