係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
可憐之人,必有可恨之處。
所有結果都係跟其所作所為有關係,唔理佢幾可憐都好,呢個結果係佢自已種嘅因而成
別濫用你的憐憫之心
其實我唔明一台機器贏到人有咩咁巴閉

佢對緊既係超級電腦,有好撚多人去研究圍棋,然後制造一個程式,入哂去alph go 到,真心講,好似打機出緊金手指。

講真,如果我係世界第一,我一開波就要認低威,鬥都未鬥,話自己會輸俾電腦程式,我心好難過到自己個關。

佢係世界第一,對自己有自信,亦係人類圍棋界最後尊嚴,我唔覺得佢賽前說話有好大問題。
如果覺得自己贏,都要講自己無機會贏,黎為左跟人學野,我覺得變左虛偽,而唔係謙虛。
更何況,佢輸左,佢都認alph go 係強,你想人地點?

依度好多垃圾都係做乜都預左失敗預左輸嘅毒撚
點會明世界性選手嘅諗法
以事論事,alpha go其實係一個好令圍棋界震撼同埋痛恨既對手 ,21世紀發展得唔耐既科技,就可以輕鬆橫掃棋界任何人

世界第一既柯潔 ,係果刻既串,其實只係媒體刻意深化而製造話題,令到好多睇表面既人誤會左佢
棋界覺得佢果番說話串既人其實唔多,世界第一既佢,係果刻正正需要佢既串去引領成個棋壇去對抗alpha go ,捍衛返人類係圍棋界既領地

一陣又有連登仔話你咩捍衛唔捍衛,捍衛就要咁串啦咩之類既說話架啦
其實一個世界冠軍點解唔可以有佢嘅自信,圍棋界佢已經最勁,佢冇可能好似業餘人士咁自謙,正如保特都係想跑贏全世界,冇人會賽前講定自己會輸,佢囂張係有道理。
而且Alphago擊敗左佢,唔單止係擊敗左一個支那人,而係擊敗左人類。

下?我地唔可以有自己睇法唔鍾意囂張嘅人?
人地係一個field有實力就可以係品格方面破產都冇得屌?
唔怪得支那人成日都話有錢就係成功啦,原來係一個field到成功就可以大條道理叫人無視自己缺點
自信同冇語言技巧係有分別㗎
係好可憐
因為生為支那狗
其實一個世界冠軍點解唔可以有佢嘅自信,圍棋界佢已經最勁,佢冇可能好似業餘人士咁自謙,正如保特都係想跑贏全世界,冇人會賽前講定自己會輸,佢囂張係有道理。
而且Alphago擊敗左佢,唔單止係擊敗左一個支那人,而係擊敗左人類。

唔怪得支那人成日都話有錢就係成功啦,原來係一個field到成功就可以大條道理叫人無視自己缺點

幾句就破產
你個心用豆腐做?
你比人串過唔會反擊架?
定係比人一句就收皮?
以事論事,alpha go其實係一個好令圍棋界震撼同埋痛恨既對手 ,21世紀發展得唔耐既科技,就可以輕鬆橫掃棋界任何人

世界第一既柯潔 ,係果刻既串,其實只係媒體刻意深化而製造話題,令到好多睇表面既人誤會左佢
棋界覺得佢果番說話串既人其實唔多,世界第一既佢,係果刻正正需要佢既串去引領成個棋壇去對抗alpha go ,捍衛返人類係圍棋界既領地

依啲文字真係好撚偉大呀屌你老母,小編也看到傻眼了
依家同個AI打,你同佢捉只係貢獻世界AI發展,贏咗咪圍內打飛機囉,科技要進步,AI遲早一定要贏到人先得格
人類係圍棋界領地 講到人類尊嚴噉話啦喎?Alpha GO唔撚係人類研發嘅?
反而覺得啲民族情緒嘅人好鬼無謂 贏到又點輸咗又點?根本只係人地只係請你返嚟train佢個AI,比賽根本係啲愚蠢嘅人嘅睇法嚟

幾句就破產
你個心用豆腐做?
你比人串過唔會反擊架?
定係比人一句就收皮?

佢品格破產關鬼個心事?
我唔識捉棋係串我咩?
小朋友,對題啦
我講佢囂張咋

串部AI都可以比你吹到品格破產
你話串李世石既話咁我可以同你講,之前李世石仲串過柯潔咁串其他人
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..
就算最後佢依家輸左,我都係唔覺得佢串有咩問題

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

咁講可能會誇張左少少,但我覺得件事係好似人類呢個高智慧物種對抗緊另一種存在。
嘲笑柯潔既呢種心態我真係好唔明,上邊巴打都有講,世界各地鑽研左圍棋咁多年,依家柯潔亦都係當今人類圍棋最強,就算串過馬撚咁又囂張最後輸左我都唔會幾笑得出,係覺得sad同唔抵。sor 1999

冇錯,你係少數get到我想帶出咩重點既巴打
而唔係D咩柯潔應唔應該串/柯潔咁串抵唔抵屌之類表面既問題

走之前見到講返句,而家我就明白樓主嘅諗法。
btw你睇到嘅係今次係人類電腦之間嘅決戰。
而我睇到嘅係一個人係品德上嘅問題。
你嘅論點我明白,但係都唔好因為咁就合理化成件事,唔係人人都會將呢場比賽當成物種大戰咁去睇。

最後無可否認既係,支那都係引戰嘅重要因素之一。

串部AI都可以比你吹到品格破產
你話串李世石既話咁我可以同你講,之前李世石仲串過柯潔咁串其他人

佢臭蟲論唔會合理化到件事個喎
洗唔洗搵Google ai教下你邏輯思維?
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..

人類整部機出黎仲要對部機器謙遜
平心而論,當你做到世界第一嗰陣,見到身邊好多實力同自己相近既高手全部都輸比一個AI,比著你都會唔服,都會想代替人類贏一次
而我亦都唔會否認佢係賽前既言論係偏激同串左少少,但作為人類最後希望既時候,唔通仲要講D咩alphago好勁,我應該唔會贏之類既晦氣說話咩?
站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受
再講,佢輸左之後亦都大方承認係自己棋藝不足,而冇好似鄭智咁周圍搵藉口黎掩飾自己既失敗,作為世界第一而且年紀咁細,我認為佢已經好得體大方
「這局棋後,AlphaGo在我眼裡十全十美,對我來說,它就是圍棋上帝,」
「對人類來說,我們對圍棋的認識非常有限。」
唔好話我睇死你地,你地之所以會不斷話柯潔串只不過係因為佢係支那人,如果係其他國家一定話佢好型呀又乜又物
如果連登仔真係做到咁對人唔對事既話,我亦都冇野好講

各位屌細力D

串既前題係串得起,佢公開話人地研究既心血結晶做阿法狗。串完贏左叫串咀,串完輸左就係自已on9

最後咪又輸左,唔係笑佢捉棋廢,係笑佢自取其辱,輸左俾佢自己口中既阿法狗

如果一開始就係有禮貌,邊有人笑佢,話曬都公認世界第一

依啲文字真係好撚偉大呀屌你老母,小編也看到傻眼了
依家同個AI打,你同佢捉只係貢獻世界AI發展,贏咗咪圍內打飛機囉,科技要進步,AI遲早一定要贏到人先得格
人類係圍棋界領地 講到人類尊嚴噉話啦喎?Alpha GO唔撚係人類研發嘅?
反而覺得啲民族情緒嘅人好鬼無謂 贏到又點輸咗又點?根本只係人地只係請你返嚟train佢個AI,比賽根本係啲愚蠢嘅人嘅睇法嚟

人類對圍棋幾千年研究同努力就咁樣一句比你抹煞曬,好撚野
連登仔成日笑人大愛左膠,但呢件事上又不斷話柯潔唔應該串,柯潔冇口德棋品之類既說話
原來連登仔搬龍門先係最勁

原來binc恥笑係大愛左膠
真係黑都變白
唔明有咩好嘈,佢串?最多叫自大,佢無串人喔,話自己會贏電腦有咩問題?
電腦會嬲豬?會屌9佢?
前面個幾個真係好垃圾,LoL 測驗都岀埋,唔知笑你細定白痴好。大家慳翻啖氣,係度同班社會垃圾嘈無意義,現實生活佢地咪縮埋一邊,無表現空間。

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術
反過黎要人去對佢謙遜,好奇怪
連登仔成日笑人大愛左膠,但呢件事上又不斷話柯潔唔應該串,柯潔冇口德棋品之類既說話
原來連登仔搬龍門先係最勁

原來binc恥笑係大愛左膠
真係黑都變白

你睇翻個post幾多連登仔話佢唔尊重人唔應該串人之類既說話先啦

人地係一個field有實力就可以係粗體品格方面破產都冇得屌?粗體

幾句就破產
你個心用豆腐做?
你比人串過唔會反擊架?
定係比人一句就收皮?

佢品格破產關鬼個心事?
我唔識捉棋係串我咩?
小朋友,對題啦
我講佢囂張咋

你講到佢好似串到你咁呀,以為你係世界第二添
第一次聽品格破產係因為幾句囂張說話
真喺好慘
唔知你點睇踢足球果d呢?
同AI比賽捍衛人類尊嚴真係好撚蠢嘅想法
好似俾人煽動情緒對抗敵人噉
人地AI咪又係人整出嚟,佢同高手「比賽」根本只係train緊佢
走去計較勝負做乜撚嘢?完全唔明人類輸俾人類整嘅AI,人類嘅尊嚴冇撚咗起邊
平心而論,當你做到世界第一嗰陣,見到身邊好多實力同自己相近既高手全部都輸比一個AI,比著你都會唔服,都會想代替人類贏一次
而我亦都唔會否認佢係賽前既言論係偏激同串左少少,但作為人類最後希望既時候,唔通仲要講D咩alphago好勁,我應該唔會贏之類既晦氣說話咩?
站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受
再講,佢輸左之後亦都大方承認係自己棋藝不足,而冇好似鄭智咁周圍搵藉口黎掩飾自己既失敗,作為世界第一而且年紀咁細,我認為佢已經好得體大方
「這局棋後,AlphaGo在我眼裡十全十美,對我來說,它就是圍棋上帝,」
「對人類來說,我們對圍棋的認識非常有限。」
唔好話我睇死你地,你地之所以會不斷話柯潔串只不過係因為佢係支那人,如果係其他國家一定話佢好型呀又乜又物
如果連登仔真係做到咁對人唔對事既話,我亦都冇野好講

各位屌細力D

串既前題係串得起,佢公開話人地研究既心血結晶做阿法狗。串完贏左叫串咀,串完輸左就係自已on9

最後咪又輸左,唔係笑佢捉棋廢,係笑佢自取其辱,輸左俾佢自己口中既阿法狗

如果一開始就係有禮貌,邊有人笑佢,話曬都公認世界第一

世界第一都串唔起,咁冇人可以係圍棋領域上串得起
而且我印象中阿法狗好似係大陸譯名,好似google變谷哥咁

面對AlphaGo
的確係「冇人可以係圍棋領域上串得起」
話之你世界第一都好
又要串又要輸比AlphaGo 就係柒

不過我實在唔明點解有人會話
「世界第一點解唔串得?」
其實而家世界排名榜係咪包括AlphaGo

19歲就世界第一,可能得孔子先會唔串

求鳩其搵個例子都有啦屌
FAKER 17歲拎LOL世界第一
又唔見人地串
人地而家三屆世界冠軍 仲係好謙虛
都唔知你乜撚野心態
第一就一定要串鳩人

話第一串鳩人係啱,但起碼人地真係串得起,人地串唔串亦都係佢自己既選擇,你咁睇唔起佢咪捉贏佢之後再瘋狂笑鳩佢囉

你嗰幾句係冇關聯㗎喎

重點就係人類既代表

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術
反過黎要人去對佢謙遜,好奇怪

奴性重

佢句嘢有少少踩低李世石

李世石之前輸咗,咁柯潔咪算係圍棋界最後防線囉 聽者有意啦其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞