係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
講清楚,我唔係可憐佢輸左,而係可憐作為人類都唔撐人類,走去撐部機械
當然你地又可以話我煽動情緒,懶誇張又乜又物
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅
換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?

柯潔贏,係佢一個人嘅勝利
AlphaGo贏,係人類嘅勝利

agger
啲講最後防線、乜嘢柯潔可憐嘅人真係
你柯潔贏咪「多謝你又train強咗alphago」
輸咗係必然,alphago用咁多強手嚟train,敢講「實戰」次數多過柯潔幾十億倍都仲得
有咩可憐?
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類
我睇到嘅係科技嘅進步,相輔相成嘅未來

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。
講清楚,我唔係可憐佢輸左,而係可憐作為人類都唔撐人類,走去撐部機械

我係撐人類
因為人類成功模仿到人腦嘅model去build個ai玩最難嘅遊戲
我為googl整到alphago而覺得開心
我唔明點要為啲人唔撐個trainer而覺得可憐?
對googl又好,對alphago又好,同柯潔比賽只係update咗堆數據
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,有咩野好講?
此post已完。
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。

係,你從理性出發
而我從感性出發
不過正正因為大家出發點唔同先有得討論

又依啲煽情句子
根本毫無意義
棋藝係可以train出嚟,你用人腦train都可以叫人類最後希望
又唔見你同計機機鬥計數輸咗你覺得人類冇晒尊嚴?
根本train到勁嘅ai出嚟係人類值得自豪嘅嘢
巴打諗嘢真係好情緒用事

棋藝可以train出黎

唔通AI唔係train出嚟?

用AI既train同人類既train比,你都好撚野

你真係唔識個喎

我唯有答到你人類既棋唔係train 出黎,train出黎指透過重覆性練習可以獲得;
而圍棋最重要既判斷力一直以黎都唔係教之、學之,只有天賦好既人自己觀察同感悟先有既特殊觸覺,有職業圍棋四百年來搵唔到方法將呢啲野用文字表述出黎。

觀察、感悟其實就係training
科學同電腦科學都係演繹返人類冇法用文字表述嘅嘢
如果你識啲電腦科學你會知到其實成個structure都係跟腦細胞嘅原理去build出嚟
我唔明你以為alphago係乜嘢嚟?

其實唔係事實層面上反對你講既野,本來只係感概一下
但我真係唔識野,一直對「train」呢個字既認知都唔包括感悟
因為我見人類棋手佢地既研究係「試圖掌握一套原理去解釋點解咁行」,當中最底層有個人感覺既部份
到底computer science或neuroscience對training既definition係乜,又真係好想學下野
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

啱呀
有人睇到人類最後防線咁煽情
我都冇咩好評論
正如有人worship主可以喊一樣

咁你個topic都幾撚唔貼題
同埋我唔係撐部機械 , 係恥笑鳩你柯潔姐 , 冇衝突
笑撚死 又一面倒
連登仔真係長頭草黎
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

啱呀
我都冇咩好評論

有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,有咩野好講?
此post已完。

咁從黃士傑個角度出發,佢自己都係捉棋狂熱份子,設計alphago唔通又係侮辱左棋手尊嚴同面子? 仲要當初俾人睇成係乞米圍棋軟件都繼續做
有幾慘

都話人類最後防線

咁辛苦守嘅最後防線都破咗,應該開心啦
啫係話人類已經有能力研發科技突破自己極限
加以利用,人類可以做到好多天生做唔到嘅嘢
有幾慘

都話人類最後防線

冇尊嚴呀
有幾慘

都話人類最後防線

冇尊嚴呀

真係不如屌鳩埋google deepmind班人
佢一開始唔敢去約戰 但又串柒柒咁 我覺得佢係驚輸左比人笑到面黃
之後個個都知alphago 進步左好多
佢先走去同alphago玩
到時輸左都唔會太樣衰 有得賴

如果拎返岩岩對李果陣既程度同柯打 可能柯都一樣贏唔到

棋藝可以train出黎

唔通AI唔係train出嚟?

用AI既train同人類既train比,你都好撚野

你真係唔識個喎

我唯有答到你人類既棋唔係train 出黎,train出黎指透過重覆性練習可以獲得;
而圍棋最重要既判斷力一直以黎都唔係教之、學之,只有天賦好既人自己觀察同感悟先有既特殊觸覺,有職業圍棋四百年來搵唔到方法將呢啲野用文字表述出黎。

觀察、感悟其實就係training
科學同電腦科學都係演繹返人類冇法用文字表述嘅嘢
如果你識啲電腦科學你會知到其實成個structure都係跟腦細胞嘅原理去build出嚟
我唔明你以為alphago係乜嘢嚟?

其實唔係事實層面上反對你講既野,本來只係感概一下
但我真係唔識野,一直對「train」呢個字既認知都唔包括感悟
因為我見人類棋手佢地既研究係「試圖掌握一套原理去解釋點解咁行」,當中最底層有個人感覺既部份
到底computer science或neuroscience對training既definition係乜,又真係好想學下野

因為你從好細微好細微嘅角度去睇
人腦其實都只係一堆訊息互傳,咩感悟咩情感係完全唔存在,而neural network就係根據返依個系統去build。
依家alphago就係演繹緊你表達唔到嘅「感悟」係乜嘢一回事
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

不過科技進步就一定係相輔相成?
如果有朝一日科技發展到可以主宰世界而唔係人類主宰世界既話
我諗我會好不安
E巴講=霸氣
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

啱呀
我都冇咩好評論

呢句又有問題?講事實,事實就只有圍棋未被打敗

拎住人地一兩句說話就懶係有分析咁

你不如講吓人類係咪應該直接唔好有ai既存在好過啦
有幾慘

都話人類最後防線

冇尊嚴呀

真係不如屌鳩埋google deepmind班人

佢地破壞左人類既尊嚴
想睇alphago vs alphago
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

不過科技進步就一定係相輔相成?
如果有朝一日科技發展到可以主宰世界而唔係人類主宰世界既話
我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造
我相信如果ai主宰世界其實同人類主宰唔會有分別
其實有好多嘢嘅決策、判斷都係電腦做,人類係利用電腦,電腦係冇必要利用人,因為人類係唔及電腦
冇咩不安啫,依家99%嘅人都係受1%嘅富人主宰,你咪當嗰1%係ai囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞