係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
最大問題係佢太串咀

話自己一定可以嬴, 結果輸左,所以柒到仆街

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

終極道德撚

又推翻段潮文出黎
其實我諗呢度仲有好多人張呢次人機大戰當成

跑車 vs 保特

咁睇,實際上係更複雜厲害

單靠運算速度快過人 alphago 並唔可能去到咁既高度,圍棋變化亦無可能算得晒

事實上alphago 落子唔需要用到幾多時間

佢係用視覺網絡去模擬 棋感, 即係一望落去邊d位似好棋邊d位似壞棋,然下先係數個好棋位置運算下一步

而 直覺 創意 一直都係人類既強項,但原來係目標明確既情況底下電腦可以將特定直覺重現

所以今次alphago係直觀感覺既重點突破 而唔係計算快慢既問題

其實無論AI幾強都係工具黎,都係人寫出黎(而家有AI識寫新聞同拍戲),係要睇點樣運用,唔係同佢鬥
連登某部份人啲質素真係喺依個Post睇到曬

ai係一樣新興既野,人類幾千年黎不斷鑽研圍棋,被一樣新興既野挑戰,作為世界第一唔可以捍衛依個最後既希望??

仲有見到前面有人留言話咩 我勝算很低,但會盡力 我真係笑撚左出黎

蔑視對手就叫捍衛
唔怪得支那人咁撚乞人憎,原來有咁既價值觀

阿法狗勝不了我就叫蔑視
同埋阿法狗係官方譯名

佢之前話自己入廠所以無得
最大問題係佢太串咀

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

我先講一講我既經歷

老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

終極道德撚

又推翻段潮文出黎

全post精華所在就梗係要一推再推
最大問題係佢太串咀

咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

我先講一講我既經歷

老師叫我發表感受

終極道德撚

真係好撚好笑 佢寫個時有冇打冷震

ai係一樣新興既野,人類幾千年黎不斷鑽研圍棋,被一樣新興既野挑戰,作為世界第一唔可以捍衛依個最後既希望??

仲有見到前面有人留言話咩 我勝算很低,但會盡力 我真係笑撚左出黎

算啦佢地識條撚最後希望咩
M記食雞翼佢地就識

用圍棋同打機黎比,其中一個共通點就係需要自信
唔通我作為一個世界第一,然後出到黎話「其實勝算很低 / 我不強但AI很強」出黎示弱咁先叫謙虛? 咁只係對自己無信心,進而影響自己表現
當然語氣問題可以再討論,但在我而言唔係真係咁串姐

你會唔會串個AI呀?死物黎嫁,我唔會咁on9囉 我退一萬步講,佢寸完輸左咪俾人bin 囉

死物又點,死物都捉得贏世界人類圍棋高手
作為人類最強既柯潔,係咪要好撚驚咁話自己好驚alphago?

你個世界除左1就係0,一係好串,一係冚水,可唔可以話alpha go 都係一班人用汗水同努力所形成既製成品,人類就係人類,AI同人類,正如一架跑車同跑100米既保特根本唔可以直接比較,呢場比賽大家平常心看待就好了

又唔會輸尊嚴,一下就將人類同AI劃界,贏同輸都唔會俾人話串同抽水

睇死你班連登仔到嗰陣又會話柯潔懶成熟懶謙虛啦
問心,你地咁不滿柯潔係因為佢既說話而唔係因為國籍? 心知肚明啦
根本嗰陣佢點講都會比位你地入

假設假設再假設,個現實係佢冇咁講,仲要串柒柒,咁輸左俾人抽有咩問題呀

咁你答我,串舊版alphago然後輸比新版alphago係咪值得笑?
先唔講佢係今次比賽前已經講左冇100%信心贏,而亦都已經有數據證明柯潔係可以贏舊版alphago

贏舊版alphago又點?
come on James

唔係一直都係講緊棋品問題咩?
保特會唔會串鳩其他選手,話佢地贏唔到保特?
如果柯潔當時無笑鳩alphago,又邊有人笑佢呀,李世石夠係泡仔,有無俾人笑呀?
莫欺少年窮呀

當時處境佢已經係人類最後一人,有冇聽過輸人唔輸陣呀?如果未開賽就垂頭喪氣咁係咪就滿足曬你班連登仔?
再講佢只係串ag唔會夠自己捉,唔係串李世石廢捉唔贏ag,其實我唔明有乜好屌

劉翔當年奧運決賽前,輸人唔輸陣,應該串過馬撚,上微博講下其他人跑得慢過佢
奧巴馬當選美國總統前應該都輸人唔輸陣,上facebook講對手唔掂
etc
好似係

你會唔會叫保特做人類最後希望同架F1跑

比例子都比好d啦。
F1 同人比
同一個 輸過比 泡菜石 既ai vs棋蝗
呢兩pair比,離撚哂罩

車岩岩出果陣夠行得慢過隻馬 機器就係會不斷進步
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙

微博柯潔唔當係柯潔
而家連登仔咁廢都串串貢啦

你個世界除左1就係0,一係好串,一係冚水,可唔可以話alpha go 都係一班人用汗水同努力所形成既製成品,人類就係人類,AI同人類,正如一架跑車同跑100米既保特根本唔可以直接比較,呢場比賽大家平常心看待就好了

又唔會輸尊嚴,一下就將人類同AI劃界,贏同輸都唔會俾人話串同抽水

問心,你地咁不滿柯潔係因為佢既說話而唔係因為國籍? 心知肚明啦

假設假設再假設,個現實係佢冇咁講,仲要串柒柒,咁輸左俾人抽有咩問題呀

咁你答我,串舊版alphago然後輸比新版alphago係咪值得笑?
先唔講佢係今次比賽前已經講左冇100%信心贏,而亦都已經有數據證明柯潔係可以贏舊版alphago

如果柯潔當時無笑鳩alphago,又邊有人笑佢呀,李世石夠係泡仔,有無俾人笑呀?
莫欺少年窮呀

當時處境佢已經係人類最後一人,有冇聽過輸人唔輸陣呀?如果未開賽就垂頭喪氣咁係咪就滿足曬你班連登仔?
再講佢只係串ag唔會夠自己捉,唔係串李世石廢捉唔贏ag,其實我唔明有乜好屌

劉翔當年奧運決賽前,輸人唔輸陣,應該串過馬撚,上微博講下其他人跑得慢過佢
奧巴馬當選美國總統前應該都輸人唔輸陣,上facebook講對手唔掂
etc
好似係

當佢好謙虛咁話自己得好少勝算
而因為佢係世界第一,姑且當佢係人類最強
如果佢真係咁講即係代表全人類都冇一個捉得贏alphago呀,咁係咪又好好呀
舊版Alphago都講得出 ,ver幾呀?跟本Ai實力去到邊無人知,佢只知贏你半目就得,贏到就得。 新版舊版
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙

微博柯潔唔當係柯潔

係呀,得以前既柯潔先係柯潔,而家既柯潔係其他人扮,柯潔始終都剩係一個串柒柒又冇料既垃圾世界第一
舊版Alphago都講得出 ,ver幾呀?跟本Ai實力去到邊無人知,佢只知贏你半目就得,贏到就得。 新版舊版

舊版李世石都贏到場呀傻鳩,連製作人都話alphago新版比舊版勁咗呀

好似連研發ag嗰條友都講左柯潔今日既表現係捉得贏舊版ag啦,咁新舊版仲有冇分別?

跑車 vs 保特

單靠運算速度快過人 alphago 並唔可能去到咁既高度,圍棋變化亦無可能算得晒

佢係用視覺網絡去模擬 棋感, 即係一望落去邊d位似好棋邊d位似壞棋,然下先係數個好棋位置運算下一步

而 直覺 創意 一直都係人類既強項,但原來係目標明確既情況底下電腦可以將特定直覺重現

所以今次alphago係直觀感覺既重點突破 而唔係計算快慢既問題

其實無論AI幾強都係工具黎,都係人寫出黎(而家有AI識寫新聞同拍戲),係要睇點樣運用,唔係同佢鬥

支那人既玻璃心同圍棋撚唔會明
科研佬日日係密屋兼用成世去研究,隨時到臨死先發現研究錯左既方向,個種絕望佢地會明咩?

跑車 vs 保特

用機械人比先岩 用跑車根本ON9

Alpha go 個目的就係透過捉圍棋話你知ai可以做乜,佢同架跑車根本冇分別,只係做既野唔同,我甚至可以話autopilot渣車會比F1車手好,但根本唔會要黎比
又係咁,圍屌條支那蟲嘅態度竟然會有人出黎護短「俾我係佢都會串過馬撚」
「佢係人類最後防線」
「佢其實好謙虛」
「佢呢次上電視好得體」
「柯大哥乜乜物物」
「之前trash talk攪氣氛」

嘩! 有無兜得肉酸啲?
輸到仆直之後梗係唔串啦
仲要幫條撚樣兜串舊版天經地義
以前AI大戰西洋棋嘅時候又唔見啲西洋象棋高手行出黎串柒柒?
條支那仔係自己做衰自己被人屌
佢唔係第一次串對手,之前係贏完人踩多一兩腳
呢次未開波就串

任何運動要公平咁登上世界第一的確係唔簡單

但係一副不可一世嘅態度就一定被人圍屌 ,仲要自己行上social media attention seeking ,如果呢次事前唔出聲根本無人會屌

支那低等DNA嗰種惡劣因子完美表演

兜你老母咩

舊版李世石都贏到場呀傻鳩,連製作人都話alphago新版比舊版勁咗呀

你睇過d棋路都會進步啦

莫欺少年窮呀

etc
好似係

當佢好謙虛咁話自己得好少勝算
而因為佢係世界第一,姑且當佢係人類最強
如果佢真係咁講即係代表全人類都冇一個捉得贏alphago呀,咁係咪又好好呀

1.唔係非黑即白嘅,唔串對手≠要話自己勝算低
2.其實柯潔臭串發言好似已經係講緊舊年既事,打master嗰陣已經讚對手實力深不可測
香港人只會睇死對方,睇人失敗先滿足
到左人地成功就會眼紅或者捉人d小錯處

比著佢今次贏到一場,一樣會話alpha go未完善,睇下佢下次有沒咁好彩次類

唔好用「香港人」咁大個群組 只係佔少數只會上連登自怨自艾既垃圾失敗者
小四教83分就全級第一
咩學校,弱能兒童學校?
最大問題係佢太串咀

咁會好好多

有咩人會比賽前話自己勝算低抬對手 對自己都無信心打乜撚
小四教83分就全級第一
咩學校,弱能兒童學校?

你搞到我又想推翻出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞