係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
得罪講句 冇呢壇野香港有幾多人識柯潔?
柯潔話佢之所以講個句嬴硬係因為佢覺得自己身為圍棋界最後希望唔可以退縮,同時想用出位少少嘅言論製造話題,希望令更多人留意圍棋。而事實上的確令到更多人開始學圍棋,中國棋院個到有反映到呢排多左人去學。 不過連登仔好難放低偏見理性討論

Exactly呀
之前睇新聞經過同李世石打個場之後
中國多左20%人玩圍棋
連登仔未做過世界第一所以投入唔到個處境都好正常
我同意柯潔係串,但佢嗰陣可以唔串咩? 如果連世界第一都串唔起,我諗人類都幾可悲

世界第一就可以串,咁費達拿,迪祖高域,拿度,咪串撚到仆街?

但佢唔係串人,而係串AI
賽後既言論算係咁啦 都直接講左自己技術係不如ai 證明佢真係輸得心服口服
再之前話自己贏硬個時就抵屌姐
btw 平心而論 如果換轉一個香港人叫個大陸電視台用廣東話問問題你班人就讚佢敢言啦

冇人笑佢之後既言論
算鳩數啦 同連登仔理性討論
講真,你作為人類最強,係開戰前會唔會認低威承認自己唔夠alphago捉?
我相信冇一個世界冠軍可以有咁既氣量

世界第一就可以串人咩
我諗個小學雞連柯潔真實講左咩都唔知就係到人云亦云

搞清楚,佢嗰陣係串alphago,唔係串人
同埋,我覺得去到嗰個處景已經唔係串唔串,而係棋手既尊嚴同面子問題

連登仔: 尊嚴 咩黎架 當飯食架?

你同班去老麥團聚都要帶口罩既垃圾講正常野 會唔會太苛刻

佢地根本就無試過全情投入做一樣野

根本冇需要認低威都冇需要咁大口氣,講句人同電腦有根本分別,呢個AI都係由好多人既努力汗水所造,大家當一場普通聯誼既遊戲就好喇,叫保特同F1賽車鬥快咁冇乜意義

算鳩數把啦,咁樣講咪一樣大把位俾人入,乜撚冇信心,未開波已經認晒低威,世界第一都要咁講會唔會太廢等等

一句反支那咪得囉講咁多把撚
我同意柯潔係串,但佢嗰陣可以唔串咩? 如果連世界第一都串唔起,我諗人類都幾可悲

咩野叫可以唔串咩 ? 世界第一係咪等如要串 ?

問題係佢唔係串人,而係串個程式
如果佢嗰陣係串李世石廢而唔係串alphago唔夠自己打我諗冇人會撐佢
當你作為世界第一,要承認自己最擅長既野不如一個AI,我諗呢淡氣冇人會吞得落

個ai係一個對手 , 係對手都要尊重架啦 . 有咩問題 ? 點解可以將自大變成合理 ?

點解講極你都唔明
賽後既言論算係咁啦 都直接講左自己技術係不如ai 證明佢真係輸得心服口服
btw 平心而論 如果換轉一個香港人叫個大陸電視台用廣東話問問題你班人就讚佢敢言啦

叫佢用廣東話問問題,同因為佢識廣東話就要佢講廣東話係兩樣嘢

串個未來對手係冇問題 . 唔尊重對手都得

如果佢嗰陣係串李世石廢而唔係串alphago唔夠自己打我諗冇人會撐佢
當你作為世界第一,要承認自己最擅長既野不如一個AI,我諗呢淡氣冇人會吞得落

咁保特係咪又可以好撚串?不如叫佢串下架F1啦 將自己同機器比較係on9,當自己人類最後希望仲on9,因為咁而串就最撚on9
最大問題係佢太串咀

話自己一定可以嬴, 結果輸左,所以柒到仆街

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

做乜撚嘢 笑死

應該係假膠

打曬冷震
拎黎做潮文
同連登仔理性討論好辛苦呀屌
講真,你作為人類最強,係開戰前會唔會認低威承認自己唔夠alphago捉?
我相信冇一個世界冠軍可以有咁既氣量

世界第一就可以串人咩
我諗個小學雞連柯潔真實講左咩都唔知就係到人云亦云

搞清楚,佢嗰陣係串alphago,唔係串人
同埋,我覺得去到嗰個處景已經唔係串唔串,而係棋手既尊嚴同面子問題

連登仔: 尊嚴 咩黎架 當飯食架?

你同班去老麥團聚都要帶口罩既垃圾講正常野 會唔會太苛刻

佢地根本就無試過全情投入做一樣野

根本冇需要認低威都冇需要咁大口氣,講句人同電腦有根本分別,呢個AI都係由好多人既努力汗水所造,大家當一場普通聯誼既遊戲就好喇,叫保特同F1賽車鬥快咁冇乜意義

算鳩數把啦,咁樣講咪一樣大把位俾人入,乜撚冇信心,未開波已經認晒低威,世界第一都要咁講會唔會太廢等等

一句反支那咪得囉講咁多把撚

打"杜" 草人

串個未來對手係冇問題 . 唔尊重對手都得

有唔尊重過咩,好似剩係話alphago唔會夠自己捉咋喎

個ai係一個對手 , 係對手都要尊重架啦 . 有咩問題 ? 點解可以將自大變成合理 ?

點解講極你都唔明

吓 , 我真係唔明公開場合串跟住比人抽水有咩咁慘wo . 食得咸魚抵得渴
平心而論,當你做到世界第一嗰陣,見到身邊好多實力同自己相近既高手全部都輸比一個AI,比著你都會唔服,都會想代替人類贏一次
而我亦都唔會否認佢係賽前既言論係偏激同串左少少,但作為人類最後希望既時候,唔通仲要講D咩alphago好勁,我應該唔會贏之類既晦氣說話咩?
站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受
再講,佢輸左之後亦都大方承認係自己棋藝不足,而冇好似鄭智咁周圍搵藉口黎掩飾自己既失敗,作為世界第一而且年紀咁細,我認為佢已經好得體大方
「這局棋後,AlphaGo在我眼裡十全十美,對我來說,它就是圍棋上帝,」
「對人類來說,我們對圍棋的認識非常有限。」
唔好話我睇死你地,你地之所以會不斷話柯潔串只不過係因為佢係支那人,如果係其他國家一定話佢好型呀又乜又物
如果連登仔真係做到咁對人唔對事既話,我亦都冇野好講

各位屌細力D

串既前題係串得起,佢公開話人地研究既心血結晶做阿法狗。串完贏左叫串咀,串完輸左就係自已on9

最後咪又輸左,唔係笑佢捉棋廢,係笑佢自取其辱,輸左俾佢自己口中既阿法狗

如果一開始就係有禮貌,邊有人笑佢,話曬都公認世界第一

世界第一都串唔起,咁冇人可以係圍棋領域上串得起
而且我印象中阿法狗好似係大陸譯名,好似google變谷哥咁

面對AlphaGo
的確係「冇人可以係圍棋領域上串得起」
話之你世界第一都好
又要串又要輸比AlphaGo 就係柒

不過我實在唔明點解有人會話
「世界第一點解唔串得?」
其實而家世界排名榜係咪包括AlphaGo

19歲就世界第一,可能得孔子先會唔串

求鳩其搵個例子都有啦屌
FAKER 17歲拎LOL世界第一
又唔見人地串
人地而家三屆世界冠軍 仲係好謙虛
都唔知你乜撚野心態
第一就一定要串鳩人

拎LOL黎講
faker 之前夠講佢mid 唔會輸比任何人
同柯潔話唔會輸比alphago 咪一樣
只不過skt 到而家都係世界第一咪冇人屌佢lor
串人點解唔係咁好係因為會hurt倒人

但串個AI都唔比係咩玩法

冇人笑佢之後既言論

冇? 你係假膠定冇睇依兩日有關依場比賽既post

你會唔會串個AI呀?死物黎嫁,我唔會咁on9囉 我退一萬步講,佢寸完輸左咪俾人bin 囉

點解講極你都唔明

吓 , 我真係唔明公開場合串跟住比人抽水有咩咁慘wo . 食得咸魚抵得渴

佢串緊既係舊版alphago,而就佢今日同新版alphago比賽既表現黎講,佢捉贏舊版alphago係唔奇
同埋,人地成年前講既野就瘋狂回帶瘋狂loop,人地呢幾日講既野就完全無視
連登仔好波

alphago會信心架

alphago會傷心架

點解講極你都唔明

其實又咪俾人抽下水屌下,出得引戰post賺noise唔信佢本人冇估到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞