係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike

2014年10月24日第16屆阿含桐山杯快棋公開賽奪冠後,柯潔獲得與日本的阿含桐山杯冠軍井山裕太進行中日冠軍對抗賽的資格。賽後柯潔表示在對抗賽中,「我估計自己稍微好點吧,讓他『血濺五步』」[7]。後來果然獲勝[8]。2016年3月1日,柯潔在與井山裕太共同接受採訪時表示「當初是在井山說出日本棋手該轉運的時候,他在表達他的信心,我當時剛好拿了冠軍心態比較複雜,所以說出了那句話,也挺不好意思的,不過要是現在拿出來提就有點傷了大家的和氣了」[9]。

2015年11月25日,柯潔在夢百合杯半決賽獲勝後,展望與李世石(即李世乭)的決賽時表示「李世石之前說他有五成希望取勝,我想如果一共是一百成的話,他有五成。另外我想說,傳奇是時候落幕了。」[10] 三星杯奪冠後又確認了一次[11]。此言在中韓圍棋愛好者中引起軒然大波,不過柯潔最後憑藉粘劫收後3:2戰勝李世石奪冠[12]。比賽也創下了空前的關注度[13]。

賽後李世石在韓國國內接受採訪時表示:「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」而柯潔看到報道後當即發微博反擊:「都6比2了還不服?好傲嬌啊。」[14]

2016年3月5日,在第17屆「農心辛拉麵杯」世界圍棋團體錦標賽最後階段比賽中,李世石作為韓國主將擊敗了日本副將村川大介、中國副將連笑和日本主將井山裕太,再次和作為中國主將的柯潔對弈。賽前柯潔在微博上表示「最後還是得靠我」[15]。結果果然擊敗對手為中國奪得冠軍[16]。柯潔個人和李世石的歷史戰績也改寫為了8:2。

2016年3月,在AlphaGo李世乭五番棋第一局過後,柯潔通過新浪微博表示「就算阿法狗戰勝了李世石,但它贏不了我」。這立即引起了媒體和網友的關注,其微博粉絲數暴漲[17]。但10個月之後柯潔在非正式的網路快棋中三次敗於化名為「Master」的升級版AlphaGo。

2016年中柯潔接連在LG杯和應氏杯中折戟。之後他表示「之前高估自己」[18]、「過去我太浮躁」[19]。

講緊佢嗰次既言論呀,你懶醒咁搬曬佢之前既言論出黎做乜

即係人只係應該一時謙和?
平時口賤係應份?

你地唔係笑緊佢串完又贏唔到咩
但嗰陣佢串完係贏到喎咁又好唔好笑?
同埋「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」,即係點?自己捉輸人但又唔承認對方既實力,就住呢句黎講我覺得李世石仲柒過柯潔

你覺得只要有實力,串嘴就係應該嘅。咁我都無話可說。

做乜嘢
明明亦都有一大班連登仔笑鳩佢串完贏唔到唔抵可憐,而家就話只要有實力但都唔可以串嘴
搬龍門都搬得幾快

成個重點都係放係佢串嘴上面。
佢唔串嘴,贏唔到,冇咩人會屌佢。
串嘴又贏唔到咪唔撚抵可憐囉。
搬乜野龍門?
講撚到好似係因為佢輸,所以屌佢咁撚樣。
搞清楚個重點先啦。

問題係佢串嘴係成年前,嗰陣仲要唔知alphago既真正實力
而佢係臨比賽前亦都已經講左難贏同比賽後承認自己不足
成年前既野就不斷放大,近一兩既野就完全無視
得一年前既柯潔先係柯潔,而家既柯潔就唔係柯潔
佢踩低韓國棋手話alpha go贏到李世石但贏唔到自己,佢唔講呢句, 試問又點會有人咁討厭佢。

alphago贏到李世石但贏唔到自己原來係叫踩低韓國棋手

輾壓李世石
用法上係冇錯
但咪係踩低緊人囉
唔講一句係咪會死?
就咁講佢得過啲咩獎夠撚曬啦

事實上8:2亦真係幾大距離
都係嗰句,你可以唔同意佢咁講
但佢踩得起

呢個就係你嘅mentality

唔通8:2仲同人講:其實李世石好勁架,不過我同佢捉10盤有8盤係贏咁囉
我覺得咁樣仲踩低仲串喎

唔講唔得?
一定要踩人先鼓勵到自己?
佢踩低韓國棋手話alpha go贏到李世石但贏唔到自己,佢唔講呢句, 試問又點會有人咁討厭佢。

輾壓李世石
用法上係冇錯
但咪係踩低緊人囉
唔講一句係咪會死?

但佢踩得起

唔通8:2仲同人講:其實李世石好勁架,不過我同佢捉10盤有8盤係贏咁囉
我覺得咁樣仲踩低仲串喎

唔講唔得?

唔得,一定要踩到盡
上面成班捉住幾句說話黎講既根本哂鳩氣
根本好小事
是但揾幾個足球籃球打拳等明星
打大賽前大把都話自己贏撚硬之類架啦
有幾咁閒
你睇上出面外國報紙評論有冇你班垃圾咁啫住幾個說話黎講咁撚低水平

講緊佢嗰次既言論呀,你懶醒咁搬曬佢之前既言論出黎做乜

平時口賤係應份?

同埋「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」,即係點?自己捉輸人但又唔承認對方既實力,就住呢句黎講我覺得李世石仲柒過柯潔

做乜嘢
明明亦都有一大班連登仔笑鳩佢串完贏唔到唔抵可憐,而家就話只要有實力但都唔可以串嘴
搬龍門都搬得幾快

搬乜野龍門?
搞清楚個重點先啦。

口賤嘅柯潔唔係柯潔,謙虛嘅柯潔先係柯潔
得未?

輾壓李世石
用法上係冇錯
但咪係踩低緊人囉
唔講一句係咪會死?

但佢踩得起

我覺得咁樣仲踩低仲串喎

唔講唔得?

自己既戰績係靠自己實力攞翻黎,點解唔講得?佢又唔係聖人,係咪一定要理曬其他人既感受?
再講李世石之前都串過佢,佢兩個有開牙齒印,反下擊係咪唔得先?
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..
就算最後佢依家輸左,我都係唔覺得佢串有咩問題

平時口賤係應份?

做乜嘢
搬龍門都搬得幾快

搬乜野龍門?
搞清楚個重點先啦。

得未?

我冇話唔係柯潔,我亦都認嗰陣既柯潔係串過馬撚
但起碼我會評價佢全部既言論,唔似得你地班人選擇性無視
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

佢句嘢有少少踩低李世石

做乜嘢
搬龍門都搬得幾快

搬乜野龍門?
搞清楚個重點先啦。

得未?

你嘅諗法係贏得就串得口賤踩人又得
驚輸先謙虛

你唔係評價佢全部言論,你認同佢呢種見高拜見低踩嘅做人原則

佢句嘢有少少踩低李世石

照你咁講其實所有棋手都抵屌

做乜嘢
搬龍門都搬得幾快

搬乜野龍門?
搞清楚個重點先啦。

得未?

驚輸先謙虛

其實贏左就串人既又點會得柯潔
但呢個世界就係咁殘酷,弱肉強食,你輸左就要預左比人串,唔服氣既咪下次捉贏佢再雙倍奉還
唔好睇到人類咁理性,人類絕大部分都只係感性行先既生物

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

重點就係人類既代表

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

阿法狗戰勝了李世石,但戰勝不了我
已經好比面
真正踩低人既應該係:李世石連阿法狗也勝不了嗎?/看我如何收拾掉阿法狗這渣渣之類既說話

重點就係人類既代表

咁講可能會誇張左少少,但我覺得件事係好似人類呢個高智慧物種對抗緊另一種存在。
嘲笑柯潔既呢種心態我真係好唔明,上邊巴打都有講,世界各地鑽研左圍棋咁多年,依家柯潔亦都係當今人類圍棋最強,就算串過馬撚咁又囂張最後輸左我都唔會幾笑得出,係覺得sad同唔抵。sor 1999

重點就係人類既代表

咁講可能會誇張左少少,但我覺得件事係好似人類呢個高智慧物種對抗緊另一種存在。
嘲笑柯潔既呢種心態我真係好唔明,上邊巴打都有講,世界各地鑽研左圍棋咁多年,依家柯潔亦都係當今人類圍棋最強,就算串過馬撚咁又囂張最後輸左我都唔會幾笑得出,係覺得sad同唔抵。sor 1999

冇錯,你係少數get到我想帶出咩重點既巴打
而唔係D咩柯潔應唔應該串/柯潔咁串抵唔抵屌之類表面既問題
連登幾時開始唔當支那係原罪 理撚得你曉飛啦,支那就是該死

重點就係人類既代表

已經好比面
真正踩低人既應該係:李世石連阿法狗也勝不了嗎?/看我如何收拾掉阿法狗這渣渣之類既說話

睇黎我地兩個都好難接受對方對呢句野嘅睇法,我都係出返去先

重點就係人類既代表

已經好比面

睇黎我地兩個都好難接受對方對呢句野嘅睇法,我都係出返去先

唔送

做乜嘢
搬龍門都搬得幾快

搬乜野龍門?
搞清楚個重點先啦。

得未?

驚輸先謙虛

其實贏左就串人既又點會得柯潔
但呢個世界就係咁殘酷,弱肉強食,你輸左就要預左比人串,唔服氣既咪下次捉贏佢再雙倍奉還
唔好睇到人類咁理性,人類絕大部分都只係感性行先既生物

所以就踩人係好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞