係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
作為一個世界第一,最後都係不敵AI程式,可以想像最後記者會講個幾番話係幾咁傷心, 當你一路認為自己係嗰樣嘢係幾咁利害嘅時候,到最後都係要輸比一個佢認為可以話係毫無破綻嘅對手,我諗呢個時候嘅感受應該一生難忘

成件事其實好沮喪

講緊唔係淨指柯潔,而係所謂最後防線人類研究左咁多年既圍棋,輸左比AI.

你都on9,根本唔應該有所謂最後防線,就算alpha go 大炒全世界所有棋手,都係一班人用另外一個方法去捉,即係好似有人渣車同跑步咁,AI始終係工具

alphago同渣車比
先唔理上面某D留言

單係人會緊張 會攰 會出錯
已經無咩可能贏AI
所以我覺得柯潔輸好正常
作為一個世界第一,最後都係不敵AI程式,可以想像最後記者會講個幾番話係幾咁傷心, 當你一路認為自己係嗰樣嘢係幾咁利害嘅時候,到最後都係要輸比一個佢認為可以話係毫無破綻嘅對手,我諗呢個時候嘅感受應該一生難忘

成件事其實好沮喪

講緊唔係淨指柯潔,而係所謂最後防線人類研究左咁多年既圍棋,輸左比AI.

你都on9,根本唔應該有所謂最後防線,就算alpha go 大炒全世界所有棋手,都係一班人用另外一個方法去捉,即係好似有人渣車同跑步咁,AI始終係工具

你未做過棋手你明白作為棋手既尊嚴同面子咩?
算啦同你地講尊嚴同面子

你真係好撚好笑 , 講黎講去你就係講乜鳩棋手既尊嚴同面子係到幫佢護航 . 唔講以為你係佢條蟲
有幾可憐,證明佢仲有得進步
如果alphago唔係退役既話
柯潔應該不斷挑戰佢,我想睇佢可以進步到愈黎愈接近ai既實力

成件事其實好沮喪

你未做過棋手你明白作為棋手既尊嚴同面子咩?
算啦同你地講尊嚴同面子

你真係好撚好笑 , 講黎講去你就係講乜鳩棋手既尊嚴同面子係到幫佢護航 . 唔講以為你係佢條蟲

如果kobe串鳩後生既lbj , 跟住lbj進步ko kobe係咪唔恥笑得 ?
唔講就以為佢係你殺父仇人啦 ON9仔 稻都唔識打就摺埋訓覺後日準備返學啦
佢都算係咁㗎啦,就棋藝方面肯定係人類最強,輸左比
Skynet prototype 都叫雖敗猶榮啦

利申:我覺得屌佢既人多數係因為佢既身份,佢人品係
麻麻不過未去到要抺黑佢作為棋手既實力
如果kobe串鳩後生既lbj , 跟住lbj進步ko kobe係咪唔恥笑得 ?

你咁假設即係代表kobe的確可以贏到後生既lbj,咁佢嗰陣點解唔串得?
唔講就以為佢係你殺父仇人啦 ON9仔 稻都唔識打就摺埋訓覺後日準備返學啦

你講野其實有冇point , 除左我唔識打"稻" 字依d完全唔撚related既野之外 .
學我就返完架啦 , fyi

成件事其實好沮喪

alphago同渣車比

有咩問題
佢都算係咁㗎啦,就棋藝方面肯定係人類最強,輸左比
Skynet prototype 都叫雖敗猶榮啦

利申:我覺得屌佢既人多數係因為佢既身份,佢人品係
麻麻不過未去到要抺黑佢作為棋手既實力

根本就係,支那就係原罪

你個世界除左1就係0,一係好串,一係冚水,可唔可以話alpha go 都係一班人用汗水同努力所形成既製成品,人類就係人類,AI同人類,正如一架跑車同跑100米既保特根本唔可以直接比較,呢場比賽大家平常心看待就好了

又唔會輸尊嚴,一下就將人類同AI劃界,贏同輸都唔會俾人話串同抽水

睇死你班連登仔到嗰陣又會話柯潔懶成熟懶謙虛啦
問心,你地咁不滿柯潔係因為佢既說話而唔係因為國籍? 心知肚明啦
根本嗰陣佢點講都會比位你地入

假設假設再假設,個現實係佢冇咁講,仲要串柒柒,咁輸左俾人抽有咩問題呀

咁你答我,串舊版alphago然後輸比新版alphago係咪值得笑?
先唔講佢係今次比賽前已經講左冇100%信心贏,而亦都已經有數據證明柯潔係可以贏舊版alphago

其實佢係咪唔撚知alphago識進步 ?

呢D咪就係叫無知囉

風方又轉左
依家係笑7佢無知

佢既無知因而串柒柒乞鳩人憎
依家有高手輾壓過佢
心都涼晒
最大問題係佢太串咀

話自己一定可以嬴, 結果輸左,所以柒到仆街

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

做乜撚嘢 笑死

你邊撚個

呢個真係唔推唔得

成件事其實好沮喪

其實要諗下點樣改進同再學習,例如再加長時間同多人合力,一個人真係好難打贏架啦。

你咁假設即係代表kobe的確可以贏到後生既lbj,咁佢嗰陣點解唔串得?

搬乜野龍門 ? 講緊佢之後輸左比人恥笑呀大佬 . 答啦 , 咁樣恥笑佢可唔可憐呀
我想講 你地圍棋界人士 可能覺得好撚震驚 覺得AI可以接近0失誤太大打擊?
但對於唔撚識 最多睇過棋靈王既人黎講 應該無咩大不了 正如好多巴打講 跑車100米贏到保特無咩出奇咁
頂一話你地咁多年都睇少左AI呢
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙

其實就唔係講緊今日講既野既

其實我就知既
巴打你不如睇下我之前講左d咩先再衝出黎柒啦
我第三次講啦,好多佢比人話串既野都係d紙媒左cut右cut
Cut到淨返串個句先報出黎

再者,佢微博同真人講野完全2個態度黎
我想講 你地圍棋界人士 可能覺得好撚震驚 覺得AI可以接近0失誤太大打擊?
但對於唔撚識 最多睇過棋靈王既人黎講 應該無咩大不了 正如好多巴打講 跑車100米贏到保特無咩出奇咁

我一早講左旁人睇可能覺得冇乜嘢

咁其實alphago又真係一個大突破黎既 . 圍棋個combination太大 , 以前唔會做到 . d人都冇估到咁快可以超越人類

世界第一就可以串,咁費達拿,迪祖高域,拿度,咪串撚到仆街?

但佢唔係串人,而係串AI

你會唔會串個AI呀?死物黎嫁,我唔會咁on9囉 我退一萬步講,佢寸完輸左咪俾人bin 囉

死物又點,死物都捉得贏世界人類圍棋高手
作為人類最強既柯潔,係咪要好撚驚咁話自己好驚alphago?

你個世界除左1就係0,一係好串,一係冚水,可唔可以話alpha go 都係一班人用汗水同努力所形成既製成品,人類就係人類,AI同人類,正如一架跑車同跑100米既保特根本唔可以直接比較,呢場比賽大家平常心看待就好了

又唔會輸尊嚴,一下就將人類同AI劃界,贏同輸都唔會俾人話串同抽水

睇死你班連登仔到嗰陣又會話柯潔懶成熟懶謙虛啦
問心,你地咁不滿柯潔係因為佢既說話而唔係因為國籍? 心知肚明啦
根本嗰陣佢點講都會比位你地入

假設假設再假設,個現實係佢冇咁講,仲要串柒柒,咁輸左俾人抽有咩問題呀

咁你答我,串舊版alphago然後輸比新版alphago係咪值得笑?
先唔講佢係今次比賽前已經講左冇100%信心贏,而亦都已經有數據證明柯潔係可以贏舊版alphago

贏舊版alphago又點?
come on James

唔係一直都係講緊棋品問題咩?
保特會唔會串鳩其他選手,話佢地贏唔到保特?
如果柯潔當時無笑鳩alphago,又邊有人笑佢呀,李世石夠係泡仔,有無俾人笑呀?
莫欺少年窮呀

搬乜野龍門 ? 講緊佢之後輸左比人恥笑呀大佬 . 答啦 , 咁樣恥笑佢可唔可憐呀

我認為佢可憐呀得未
佢串後生lbj係因為佢真係勁過後生lbj但就同輸比進步後lbj係兩回事黎
而去翻柯潔,佢係同新版alphago比賽前,已經戴左頭盔話冇100%贏,咁你地仲想佢點?
因為串串貢所以binC bin到話人垃圾話人廢嗰班人,喺咪住口德村?串串貢咁冇口德緊係要批鬥啦
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙

其實就唔係講緊今日講既野既

其實我就知既
巴打你不如睇下我之前講左d咩先再衝出黎柒啦
我第三次講啦,好多佢比人話串既野都係d紙媒左cut右cut
Cut到淨返串個句先報出黎

再者,佢微博同真人講野完全2個態度黎

你諗住幫佢同佢本人微博acc割席?

成件事其實好沮喪

其實要諗下點樣改進同再學習,例如再加長時間同多人合力,一個人真係好難打贏架啦。

你都痴線
你同架車鬥快下輸撚左,你唔係癲諗點樣訓練過再去跑贏架車咁堅毅不屈呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞