係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
其實我唔明一台機器贏到人有咩咁巴閉

佢對緊既係超級電腦,有好撚多人去研究圍棋,然後制造一個程式,入哂去alph go 到,真心講,好似打機出緊金手指。

講真,如果我係世界第一,我一開波就要認低威,鬥都未鬥,話自己會輸俾電腦程式,我心好難過到自己個關。

佢係世界第一,對自己有自信,亦係人類圍棋界最後尊嚴,我唔覺得佢賽前說話有好大問題。
如果覺得自己贏,都要講自己無機會贏,黎為左跟人學野,我覺得變左虛偽,而唔係謙虛。
更何況,佢輸左,佢都認alph go 係強,你想人地點?

依度好多垃圾都係做乜都預左失敗預左輸嘅毒撚
點會明世界性選手嘅諗法

你又明曬世界上所有一流高手嘅諗法?
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..
就算最後佢依家輸左,我都係唔覺得佢串有咩問題

人類整部機出黎仲要對部機器謙遜

係要對部機器嘅製作者謙遜
之前狗前狗後咁話alphago 都唔見得佢對人地嘅心血有乜尊重
老實講,作為一個人類既代表,我會想睇到佢串到馬撚咁講贏硬多過認低或者謙謙虛虛咁講會盡力..

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

咁講可能會誇張左少少,但我覺得件事係好似人類呢個高智慧物種對抗緊另一種存在。
嘲笑柯潔既呢種心態我真係好唔明,上邊巴打都有講,世界各地鑽研左圍棋咁多年,依家柯潔亦都係當今人類圍棋最強,就算串過馬撚咁又囂張最後輸左我都唔會幾笑得出,係覺得sad同唔抵。sor 1999

其實柯潔口臭既問題係一定冇得兜,就算我喺其他post講過好多柯潔性格上其他方面既優點,呢個都一定係污點黎
只係有啲感概,原來有好多人係睇唔到更大既議題而捉住啲比較小既事唔放,某程度上係體現咗啲野
我所知道身邊有喺各種運動、競技或藝術努力到有一較成就既人,比較多都係上面段quote呢類既感想,
第一件諗到既係先聯想到自己其境既反應同情感,然後先再批評佢把口。

而冇共嗚既人,我諗冇需要去特別說服;當你覺得佢地唔啱嗰時,亦係佢地覺得你最唔啱既地方。

重點就係人類既代表
如果人類最強都認低威或者冇乜自信,你地唔覺得成件事會好可悲咩?

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

現實世界就係咁,有能力有資格就可以踩
愈踩得人即係愈有社會實力
連登仔成日笑人大愛左膠,但呢件事上又不斷話柯潔唔應該串,柯潔冇口德棋品之類既說話
原來連登仔搬龍門先係最勁

原來binc恥笑係大愛左膠
真係黑都變白

你睇翻個post幾多連登仔話佢唔尊重人唔應該串人之類既說話先啦

咁我割席先啦 , 你知我唔係講緊依樣野

之前狗前狗後咁話alphago 都唔見得佢對人地嘅心血有乜尊重

阿法狗係大陸官譯,唔滿意咪同中共講

重點就係人類既代表

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術
反過黎要人去對佢謙遜,好奇怪

原來你嘅道理概念係對人先要謙虛
我嘅層次係哲學嘅層次,冇一個人係完美,電腦行到咁嘅步就代表根本佢嗰一步就有漏洞畀人破
佢自己根本唔係最強,係有進步空間,所以根本唔應該自滿,品格有問題
你層次底到以為我係幫機械平權你咪咁睇囉

重點就係人類既代表

發唔發覺啲人開始覺得人同機器係平等,要對部機器謙虛,唔好忘記部嘢都係人整,係由一班頂尖團隊製造嘅最高人工智慧技術

我嘅層次係哲學嘅層次,冇一個人係完美,電腦行到咁嘅步就代表根本佢嗰一步就有漏洞畀人破
佢自己根本唔係最強,係有進步空間,所以根本唔應該自滿,品格有問題

原來我對住部機都要謙虛,學到野

重點就係人類既代表

而家唔係要你冇自信,但係咪要踩低其他人去表示自信,去表示實力?

咁柯潔都唔可憐
佢只係遇到實力比佢高嘅對手

重點就係人類既代表

咁講可能會誇張左少少,但我覺得件事係好似人類呢個高智慧物種對抗緊另一種存在。
嘲笑柯潔既呢種心態我真係好唔明,上邊巴打都有講,世界各地鑽研左圍棋咁多年,依家柯潔亦都係當今人類圍棋最強,就算串過馬撚咁又囂張最後輸左我都唔會幾笑得出,係覺得sad同唔抵。sor 1999

其實柯潔口臭既問題係一定冇得兜,就算我喺其他post講過好多柯潔性格上其他方面既優點,呢個都一定係污點黎
只係有啲感概,原來有好多人係睇唔到更大既議題而捉住啲比較小既事唔放,某程度上係體現咗啲野
我所知道身邊有喺各種運動、競技或藝術努力到有一較成就既人,比較多都係上面段quote呢類既感想,
第一件諗到既係先聯想到自己其境既反應同情感,然後先再批評佢把口。

而冇共嗚既人,我諗冇需要去特別說服;當你覺得佢地唔啱嗰時,亦係佢地覺得你最唔啱既地方。

巴打心水清
此post已完

重點就係人類既代表

loop?

阿法狗係大陸官譯,唔滿意咪同中共講

佢唔可以用返英文名稱呼人?佢講得呢個名都知佢本身都唔太尊重人啦
中共食屎你又唔跟住去食?

重點就係人類既代表

講野串係教養問題
呢度好多人覺得世界第一就唔洗教養
正如大把中國人覺得有錢
就可以周街屙屎屙尿
講野串係教養問題
呢度好多人覺得世界第一就唔洗教養
正如大把中國人覺得有錢
就可以周街屙屎屙尿

又黎一個無限放大

但捉棋個個係製作者?
自身處境難聽過粗口
如果情緒大於一切就唔會有棋品、牌品、體育精神依啲道理規限啦
人類要守嘅唔係棋藝,而係品格
棋藝可以AI train出嚟無容置疑,柯潔輸畀AI就代表佢係人類最強,但唔代表佢係依個遊戲嘅最強
想認真討論下
好多人都覺得呢代嘅棋手係有史以黎實力最高個代
但係咁講,Alpha局局贏係因為每步都完美 無壞棋,相反柯潔次次輸完都會話自己有幾步係惡棋
而柯潔話曬都係世界冠軍,呢個係事實。咁其實呢代實力係差左定勁左
以往史上好多棋手都好似會捉到啲完美嘅棋

柯潔第二局頭50子係完美 頭100子同alphago係打成平手 其實係好撚癲
自身處境難聽過粗口
如果情緒大於一切就唔會有棋品、牌品、體育精神依啲道德規限啦
人類要守嘅唔係棋藝,而係品格
棋藝可以AI train出嚟無容置疑,柯潔輸畀AI就代表佢係人類最強,但唔代表佢係依個遊戲嘅最強

重點就係人類既代表

咁柯潔都唔可憐
佢只係遇到實力比佢高嘅對手

純粹企係圍棋角度黎諗
其實佢真係算係咁
又唔係俾人打到一棟都無
真正欣賞競爭嘅人我覺得又唔會覺得佢可憐嘅
一下俾人打沉哂可能會引發到新嘅思維
真正嘅高手唔會俾人一打就沉嘅

人同機器係咪有你無我呢
答案又唔一定
唔通無可能相得益彰咩?
可以肯定嘅係時代在變
人的生存方式會受影響

不過出面兩邊自說自話
一邊撐柯潔為自己貼金證明自己識貨
有啲仲想借佢幫中國打飛機
一邊逢中必反 係咁搵位入佢
何必呢
而家你同柯潔講
喂 你之前唔係串77架咩 死4眼狗
可能佢都唔會扯火屌人
個腦淨係諗點樣進步
個世界可能得番佢同圍棋
好似番到初學圍棋嘅時候
其它名利是非對錯都唔理喇

其實都幾羨慕佢
19歲 咁有火嘅年紀
做過世界最強
技術已經上升到挑戰非人類
即使輸左
但呢份如此獨特嘅戰鬥經歷 太令人羨慕
我都好想自己嘅人生可以有一場好似佢咁嘅戰鬥
真心希望佢棋力可以更上一層樓再挑戰ai
咁高水平嘅對決底下實在無價值係佢身份所廷申嘅問題上對罵
我都好希望香港可以有呢啲精英
係佢背負香港嘅名義對決之時可以為佢吶喊助威呀
連登原罪 試下係其他國家既人 佢地一定係話自信既表現
算啦大家既著眼點唔同
呢度好多著重既係柯潔品德教養問題,佢地好執著柯潔過去既言論,但柯潔之後,甚至近期既言論佢地又視而不見
我唔否認柯潔串,亦都唔想討論佢串唔串得起
但佢作為人類最後既希望,我覺得應該要攞翻D屬於人類既尊嚴,面子同自信出黎,而佢既串嘴言論就正正係其中一種自信既表現
可能你地會笑我太誇張,捉一盤棋吹到又尊嚴又盛,但係你地笑緊我既同時,我都一樣笑緊你地睇唔到呢次大戰最核心既野
訓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞