係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
即使alphago開發者都認同柯潔既實力 連登仔一樣踩到佢一文不值
大佬19歲去到世界第一 係抵佢串同囂張 輸左比alphago又無賴三賴四 我都唔明無咩好屌

你覺得世界第一就可以串鳩人
其實冇人阻到你咁諗
價值觀問題
你覺得串鳩人係冇問題 真係冇人阻到你

你唔喺串鳩緊人咩?你又有咩資格呀?
又係咁,圍屌條支那蟲嘅態度竟然會有人出黎護短「俾我係佢都會串過馬撚」
「佢係人類最後防線」
「佢其實好謙虛」
「佢呢次上電視好得體」
「柯大哥乜乜物物」
「之前trash talk攪氣氛」

嘩! 有無兜得肉酸啲?
輸到仆直之後梗係唔串啦
仲要幫條撚樣兜串舊版天經地義
以前AI大戰西洋棋嘅時候又唔見啲西洋象棋高手行出黎串柒柒?
條支那仔係自己做衰自己被人屌
佢唔係第一次串對手,之前係贏完人踩多一兩腳
呢次未開波就串

任何運動要公平咁登上世界第一的確係唔簡單

但係一副不可一世嘅態度就一定被人圍屌 ,仲要自己行上social media attention seeking ,如果呢次事前唔出聲根本無人會屌

支那低等DNA嗰種惡劣因子完美表演

兜你老母咩

因為正常支那人輸左都會繼續串柒柒
所以柯潔輸左認低威就簡直係全國道德模範
例如之前乜野太極師傅打mma選手定唔知乜
輸左之後會話自己其實用內功就會贏
不過唔想用內功
因為會殺死對手佢唔想殺生

真心 中國人會死狗 肯定係中國史上一大進步
俾d時間

利申返先 反共
但覺得最新果代中國人衰唔曬
坐低上水都會講謝謝 有d會講唔該

但係一樣會喺你食緊飯嘅時候隔離位幫細路換屎片
仲要好有禮貌開口同我講「不好意思,我老公怕聞」,我DKLM我就聞得?
結果我報警拉撚咗佢
利申:唔係香港

長遠黎講係
但短短一星期,隔2/3日對一次,一星期入面,人腦進步有限

我只係想講人同AI都會進步唔可以好簡單話佢贏到果個舊版,果陣李世石冇路捉,你柯潔有reference 黎打,根本冇得咁講

柯潔贏到舊版alphago係ag研發者講架喎

都話呢幾場柯潔有拎舊版alpha go 做reference 正如你打燒味佢咪用頂得既人咁

巴打講得岩,整ai出黎係研究點幫人類,唔係用黎挑人類機
關於巴打講既 reference ,可唔可以理為左
只要比足夠時間 佢 研究 *舊*alpha go 套路,佢會贏到舊alpha go
但事實係,alpha go 唔會停留係某一點等你,佢每日都進步緊
,所以係無可能贏到佢,而呢點,應該就係對棋蝗最大打擊

係,所以用今日既柯潔去同舊版ag比冇意思,正如當日李世石-6搵到bug,今日同一個bug 唔會出現 我都相信柯潔係有一著,點知ag自己fix 埋

一直你相信 可能係咁
而家開埋左上帝模式?

除非你話柯潔話有殺著只係打嘴炮,但事實係點冇人知,信住佢先,但好明顯柯潔一定有研究過alpha go 棋路/捉既棋,否則佢當日唔會話贏硬對李世石既ag 直頭唔撚會理
唔好話我直接
俾任何一個同年+-5既香港人企係同一個位置
都一樣係咁 中國基本基因 應該唔會點變

講少少自己經歷
讀書少 出黎做野只可做打雜
幾年前有個老細睇得起 開左間鋪放手我打理
人有左權力之後諗野真係會變左好多
某日因為半間鋪員工離職先識反省

你係咪假膠嫁
我依家一睇到「講少少自己經歷 」就笑到停唔到

數學全班第一
真心講句佢有串
如果佢真係有串到alpha go既開發者既話我錯
作為一個人,對住AI串少少又有咩所謂呢

2014年10月24日第16屆阿含桐山杯快棋公開賽奪冠後,柯潔獲得與日本的阿含桐山杯冠軍井山裕太進行中日冠軍對抗賽的資格。賽後柯潔表示在對抗賽中,「我估計自己稍微好點吧,讓他『血濺五步』」[7]。後來果然獲勝[8]。2016年3月1日,柯潔在與井山裕太共同接受採訪時表示「當初是在井山說出日本棋手該轉運的時候,他在表達他的信心,我當時剛好拿了冠軍心態比較複雜,所以說出了那句話,也挺不好意思的,不過要是現在拿出來提就有點傷了大家的和氣了」[9]。

2015年11月25日,柯潔在夢百合杯半決賽獲勝後,展望與李世石(即李世乭)的決賽時表示「李世石之前說他有五成希望取勝,我想如果一共是一百成的話,他有五成。另外我想說,傳奇是時候落幕了。」[10] 三星杯奪冠後又確認了一次[11]。此言在中韓圍棋愛好者中引起軒然大波,不過柯潔最後憑藉粘劫收後3:2戰勝李世石奪冠[12]。比賽也創下了空前的關注度[13]。

賽後李世石在韓國國內接受採訪時表示:「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」而柯潔看到報道後當即發微博反擊:「都6比2了還不服?好傲嬌啊。」[14]

2016年3月5日,在第17屆「農心辛拉麵杯」世界圍棋團體錦標賽最後階段比賽中,李世石作為韓國主將擊敗了日本副將村川大介、中國副將連笑和日本主將井山裕太,再次和作為中國主將的柯潔對弈。賽前柯潔在微博上表示「最後還是得靠我」[15]。結果果然擊敗對手為中國奪得冠軍[16]。柯潔個人和李世石的歷史戰績也改寫為了8:2。

2016年3月,在AlphaGo李世乭五番棋第一局過後,柯潔通過新浪微博表示「就算阿法狗戰勝了李世石,但它贏不了我」。這立即引起了媒體和網友的關注,其微博粉絲數暴漲[17]。但10個月之後柯潔在非正式的網路快棋中三次敗於化名為「Master」的升級版AlphaGo。

2016年中柯潔接連在LG杯和應氏杯中折戟。之後他表示「之前高估自己」[18]、「過去我太浮躁」[19]。

講緊佢嗰次既言論呀,你懶醒咁搬曬佢之前既言論出黎做乜

即係人只係應該一時謙和?
平時口賤係應份?
d人淨係識屌支那國籍
人地話左咁講係吸引人注意圍棋
唔撚岩聽就死撚返去你老母個臭西度食M記鷄翼啦

佢都真係成功吸引左好多人注意圍棋
包括乜都識既連登仔

你唔好話日本動漫成功吸引多人注意圍棋?
咁你又識咩?指教下?
佢踩低韓國棋手話alpha go贏到李世石但贏唔到自己,佢唔講呢句, 試問又點會有人咁討厭佢。

alphago贏到李世石但贏唔到自己原來係叫踩低韓國棋手
真心講句佢有串

2014年10月24日第16屆阿含桐山杯快棋公開賽奪冠後,柯潔獲得與日本的阿含桐山杯冠軍井山裕太進行中日冠軍對抗賽的資格。賽後柯潔表示在對抗賽中,「我估計自己稍微好點吧,讓他『血濺五步』」[7]。後來果然獲勝[8]。2016年3月1日,柯潔在與井山裕太共同接受採訪時表示「當初是在井山說出日本棋手該轉運的時候,他在表達他的信心,我當時剛好拿了冠軍心態比較複雜,所以說出了那句話,也挺不好意思的,不過要是現在拿出來提就有點傷了大家的和氣了」[9]。

2015年11月25日,柯潔在夢百合杯半決賽獲勝後,展望與李世石(即李世乭)的決賽時表示「李世石之前說他有五成希望取勝,我想如果一共是一百成的話,他有五成。另外我想說,傳奇是時候落幕了。」[10] 三星杯奪冠後又確認了一次[11]。此言在中韓圍棋愛好者中引起軒然大波,不過柯潔最後憑藉粘劫收後3:2戰勝李世石奪冠[12]。比賽也創下了空前的關注度[13]。

賽後李世石在韓國國內接受採訪時表示:「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」而柯潔看到報道後當即發微博反擊:「都6比2了還不服?好傲嬌啊。」[14]

2016年3月5日,在第17屆「農心辛拉麵杯」世界圍棋團體錦標賽最後階段比賽中,李世石作為韓國主將擊敗了日本副將村川大介、中國副將連笑和日本主將井山裕太,再次和作為中國主將的柯潔對弈。賽前柯潔在微博上表示「最後還是得靠我」[15]。結果果然擊敗對手為中國奪得冠軍[16]。柯潔個人和李世石的歷史戰績也改寫為了8:2。

2016年3月,在AlphaGo李世乭五番棋第一局過後,柯潔通過新浪微博表示「就算阿法狗戰勝了李世石,但它贏不了我」。這立即引起了媒體和網友的關注,其微博粉絲數暴漲[17]。但10個月之後柯潔在非正式的網路快棋中三次敗於化名為「Master」的升級版AlphaGo。

2016年中柯潔接連在LG杯和應氏杯中折戟。之後他表示「之前高估自己」[18]、「過去我太浮躁」[19]。

平時口賤係應份?

其實我覺得柯潔串得幾型, "都六比二了還不服?"
同埋輸左又會認衰仔
唔會死不認錯幾下幾好

講真上得場都係想贏嫁啦

假設你場場打442燒味,人地都會擺d頂得既中堅防守啦,柯潔一定有針對部署,只係你都會今場打4231/433/442 diamond 黎打,根本兩邊都會進步

長遠黎講係
但短短一星期,隔2/3日對一次,一星期入面,人腦進步有限

我只係想講人同AI都會進步唔可以好簡單話佢贏到果個舊版,果陣李世石冇路捉,你柯潔有reference 黎打,根本冇得咁講

柯潔贏到舊版alphago係ag研發者講架喎

都話呢幾場柯潔有拎舊版alpha go 做reference 正如你打燒味佢咪用頂得既人咁

有拎reference 係唔係ag行返近似套路咁益街坊呀?
一路講緊圍棋變化太多同ag勁在佢唔跟舊有圍棋知識不段創新
一個由舊體制下訓練出黎既人可以行到咁既高度可以同ai較技可能你覺得不外如是係連登仔都得
但你得閒都諗諗一個無限快既ai同一個活生生既人係限時落子既情況下個可比性有幾大啦
行到第二局咁好唔話得啦

圍棋係冇得預計,但我唔係圍棋專家,柯潔係,除非你話佢冇研究過ag捉既棋(我唔信,最多話佢研究失敗)否則佢針對ag弱點黎攻話佢拎黎做reference 都好合理

你睇上面李世石講乜,佢叫柯潔行返自己既棋

所以你係唔明而家人類格士點解贏唔到ag?
簡單講係因為ag無局限係人類學習圍棋個慣性度,突破左個框架。
柯潔再勁都有跡可尋,但ag係無招勝有招,睇住你每一步黎打,。
同埋限時落子對人類邊造成太大壓力,好易出錯。
真心講句佢有串

平時口賤係應份?

你地唔係笑緊佢串完又贏唔到咩
但嗰陣佢串完係贏到喎咁又好唔好笑?
同埋「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」,即係點?自己捉輸人但又唔承認對方既實力,就住呢句黎講我覺得李世石仲柒過柯潔
講真,你問我我就欣賞黃士傑多好多
前面有人講柯潔搵幾多錢串得起,alphago個project開頭deepmind就係話搵唔到錢佢 只係台灣土炮博士,仲要咁都堅持落去
而家咁成功仲要謙到完全唔居功

佢對圍棋既愛比世界第一仲大

http://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5080386&eturec=1&ercamp=master_hot

仲討論串柒柒抵唔抵屌,不如學下黃生個種態度
真心講句佢有串

平時口賤係應份?

同埋輸左又會認衰仔
唔會死不認錯幾下幾好

講真上得場都係想贏嫁啦

敗軍之將何以言勇
佢踩低韓國棋手話alpha go贏到李世石但贏唔到自己,佢唔講呢句, 試問又點會有人咁討厭佢。

輾壓李世石
用法上係冇錯
但咪係踩低緊人囉
唔講一句係咪會死?
就咁講佢得過啲咩獎夠撚曬啦
連登仔未做過世界第一所以投入唔到個處境都好正常
我同意柯潔係串,但佢嗰陣可以唔串咩? 如果連世界第一都串唔起,我諗人類都幾可悲

咩野叫可以唔串咩 ? 世界第一係咪等如要串 ?

問題係佢唔係串人,而係串個程式
如果佢嗰陣係串李世石廢而唔係串alphago唔夠自己打我諗冇人會撐佢
當你作為世界第一,要承認自己最擅長既野不如一個AI,我諗呢淡氣冇人會吞得落

個ai係一個對手 , 係對手都要尊重架啦 . 有咩問題 ? 點解可以將自大變成合理 ?

點解講極你都唔明

吓 , 我真係唔明公開場合串跟住比人抽水有咩咁慘wo . 食得咸魚抵得渴

佢串緊既係舊版alphago,而就佢今日同新版alphago比賽既表現黎講,佢捉贏舊版alphago係唔奇
同埋,人地成年前講既野就瘋狂回帶瘋狂loop,人地呢幾日講既野就完全無視
連登仔好波

D人抽水從來都唔洗理由,過下口癮,噏得就噏。
不過都要多謝樓主你睇唔過眼,仗義執言。
真心講句佢有串

平時口賤係應份?

同埋輸左又會認衰仔
唔會死不認錯幾下幾好

講真上得場都係想贏嫁啦

敗軍之將何以言勇

鄭智呢
d人淨係識屌支那國籍

包括乜都識既連登仔

關柯潔乜事
冇AlphaGo根本冇人會留意呢場棋

代答:現實嘅柯潔唔同網上面嘅柯潔
d人淨係識屌支那國籍

包括乜都識既連登仔

關柯潔乜事
冇AlphaGo根本冇人會留意呢場棋

其實第一次noise勁好多 今次明知柯潔唔夠抽,冇咁多人講

輾壓李世石
用法上係冇錯
但咪係踩低緊人囉
唔講一句係咪會死?
就咁講佢得過啲咩獎夠撚曬啦

事實上8:2亦真係幾大距離
都係嗰句,你可以唔同意佢咁講
但佢踩得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞