係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
連登仔未做過世界第一所以投入唔到個處境都好正常
我同意柯潔係串,但佢嗰陣可以唔串咩? 如果連世界第一都串唔起,我諗人類都幾可悲

世界第一就可以串,咁費達拿,迪祖高域,拿度,咪串撚到仆街?

但佢唔係串人,而係串AI

串個未來對手係冇問題 . 唔尊重對手都得

有唔尊重過咩,好似剩係話alphago唔會夠自己捉咋喎

同緊一個世界級既人捉仲要贏緊之後話自己贏撚硬都唔係唔尊重
我退一步 , 當佢唔係唔尊重 , 自大之後跟住輸左比人恥笑有咩好可憐 ?
柯潔係串同李世石打未進化個個版嘅alphago唔夠佢勁
之後柯潔有串過alphago
elo都顯示柯潔係高過舊版alphago少少
咁都證明柯潔個估計都幾準
我同意柯潔係串,但佢嗰陣可以唔串咩? 如果連世界第一都串唔起,我諗人類都幾可悲

AI係石頭爆出嚟?🤦🏻‍♂️

佢話贏硬係串哂成team人加以前輸過比ai嘅對手喎

你會唔會串個AI呀?死物黎嫁,我唔會咁on9囉 我退一萬步講,佢寸完輸左咪俾人bin 囉

死物又點,死物都捉得贏世界人類圍棋高手
作為人類最強既柯潔,係咪要好撚驚咁話自己好驚alphago?

咩野叫可以唔串咩 ? 世界第一係咪等如要串 ?

問題係佢唔係串人,而係串個程式
如果佢嗰陣係串李世石廢而唔係串alphago唔夠自己打我諗冇人會撐佢
當你作為世界第一,要承認自己最擅長既野不如一個AI,我諗呢淡氣冇人會吞得落

個ai係一個對手 , 係對手都要尊重架啦 . 有咩問題 ? 點解可以將自大變成合理 ?

點解講極你都唔明

吓 , 我真係唔明公開場合串跟住比人抽水有咩咁慘wo . 食得咸魚抵得渴

佢串緊既係舊版alphago,而就佢今日同新版alphago比賽既表現黎講,佢捉贏舊版alphago係唔奇
同埋,人地成年前講既野就瘋狂回帶瘋狂loop,人地呢幾日講既野就完全無視
連登仔好波

作為一個公眾人物,講乜都要小心嫁啦
柯潔話佢之所以講個句嬴硬係因為佢覺得自己身為圍棋界最後希望唔可以退縮,同時想用出位少少嘅言論製造話題,希望令更多人留意圍棋。而事實上的確令到更多人開始學圍棋,中國棋院個到有反映到呢排多左人去學。 不過連登仔好難放低偏見理性討論#yeah#lme

Exactly呀
之前睇新聞經過同李世石打個場之後
中國多左20%人玩圍棋

唔好咁直啦巴打,連登仔好proud of 自己既logic
上連登咁認真
比佢地自hi下唔得咩

佢地唔會理呢D
最大問題係佢太串咀

話自己一定可以嬴, 結果輸左,所以柒到仆街

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

朱將軍你好高潔,我可唔可以幫你含撚?

某程度上美其名呢個係對手,但如果由人vsAI既角度,我會覺得alphago似敵人多d.

咩野叫可以唔串咩 ? 世界第一係咪等如要串 ?

問題係佢唔係串人,而係串個程式
如果佢嗰陣係串李世石廢而唔係串alphago唔夠自己打我諗冇人會撐佢
當你作為世界第一,要承認自己最擅長既野不如一個AI,我諗呢淡氣冇人會吞得落

個ai係一個對手 , 係對手都要尊重架啦 . 有咩問題 ? 點解可以將自大變成合理 ?

點解講極你都唔明

吓 , 我真係唔明公開場合串跟住比人抽水有咩咁慘wo . 食得咸魚抵得渴

佢串緊既係舊版alphago,而就佢今日同新版alphago比賽既表現黎講,佢捉贏舊版alphago係唔奇
同埋,人地成年前講既野就瘋狂回帶瘋狂loop,人地呢幾日講既野就完全無視
連登仔好波

咁你咪姐係而家連人地合理恥笑佢都唔撚比囉 lbj到而家都好撚多人反架 , 恥笑佢德國槍左好撚多年架啦 . 係近一兩年先好番d 咋 . 你洗唔洗開個post話佢可憐呀 . 自己柒撚左都唔比人恥笑 , 連登仔真係惡

愈拉愈遠,點都有位入
有捉開圍棋,見柯潔真係賽前有用心研究對手,所以從AlphaGo身上學左開局走3-3呢手真係佩服。加上而家呢個版本同李世石個時好唔同,如果有機會俾佢對返當時嘅版本可能真係有得打(今次第一場只係差半目)。

不過唔會覺得佢可憐。捉棋嘅野有贏就有輸,你覺得佢好柒或者好可憐但係當時人可能訓個教就冇左件事,如果求其俾傳媒同網上評論影響到佢就冇可能到達人類頂峰。

佢地唔會理呢D

呢個point講左幾廿次

佢地覺得個名叫alphago既就係同一樣野,有咩計

咁講,當你係李世石,柯潔同alphago捉你會想邊個贏?
柯潔贏只係代表alphago勁過我,但alphago就係代表緊ai可能勁過曬全部人類喎
站係人類面子定棋手身分上,我係李世石都會希望柯潔贏啦

口嚮嚮跟住大敗咪比人恥笑 , 有咩問題
大把人連柯潔背後既故事都唔知就屌 井底之蛙

柯潔贏只係代表alphago勁過我,但alphago贏就係代表緊ai可能勁過曬全部人類喎

愈拉愈遠,點都有位入

串個AI, 都要拉到去串緊背後team人

冇問題,不過完全唔好笑

柯潔贏只係代表alphago勁過我,但alphago贏就係代表緊ai可能勁過曬全部人類喎

我都希望人類贏呀 . 不過柒撚左咪比人恥笑 , 冇咩好可憐

冇問題,不過完全唔好笑

咁得啦 . 講咁多

柯潔贏只係代表alphago勁過我,但alphago就係代表緊ai可能勁過曬全部人類喎

你要無限代入咁你屈哂機啦
你要企係棋手方度 咁企係科學家 it狗角度呢?
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞