係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
屌你樓主咁樣串連登仔,連登仔好撚心胸好狹窄,小心咬你呀

好似連研發ag嗰條友都講左柯潔今日既表現係捉得贏舊版ag啦,咁新舊版仲有冇分別?

假設你場場打442燒味,人地都會擺d頂得既中堅防守啦,柯潔一定有針對部署,只係你都會今場打4231/433/442 diamond 黎打,根本兩邊都會進步

長遠黎講係
但短短一星期,隔2/3日對一次,一星期入面,人腦進步有限

我只係想講人同AI都會進步唔可以好簡單話佢贏到果個舊版,果陣李世石冇路捉,你柯潔有reference 黎打,根本冇得咁講

柯潔贏到舊版alphago係ag研發者講架喎

都話呢幾場柯潔有拎舊版alpha go 做reference 正如你打燒味佢咪用頂得既人咁

巴打講得岩,整ai出黎係研究點幫人類,唔係用黎挑人類機
關於巴打講既 reference ,可唔可以理為左
只要比足夠時間 佢 研究 *舊*alpha go 套路,佢會贏到舊alpha go
但事實係,alpha go 唔會停留係某一點等你,佢每日都進步緊
,所以係無可能贏到佢,而呢點,應該就係對棋蝗最大打擊

係,所以用今日既柯潔去同舊版ag比冇意思,正如當日李世石-6搵到bug,今日同一個bug 唔會出現 我都相信柯潔係有一著,點知ag自己fix 埋
巴打我當你唔識棋
連登入面你算少數會講人話

我捉左圍棋十年以上 見到一個二個刻薄既言論真係
中國棋手無可否認係世界第一 大家屌佢既時候不妨諗下香港棋手係要輸比佢地

你地屌到佢地狗都不如既時候不如諗下其實香港人係輸緊比你地口中既狗

如果你捉得贏柯潔,你就一樣咁嘴賤?

假設你場場打442燒味,人地都會擺d頂得既中堅防守啦,柯潔一定有針對部署,只係你都會今場打4231/433/442 diamond 黎打,根本兩邊都會進步

長遠黎講係

我只係想講人同AI都會進步唔可以好簡單話佢贏到果個舊版,果陣李世石冇路捉,你柯潔有reference 黎打,根本冇得咁講

都話呢幾場柯潔有拎舊版alpha go 做reference 正如你打燒味佢咪用頂得既人咁

只要比足夠時間 佢 研究 *舊*alpha go 套路,佢會贏到舊alpha go
但事實係,alpha go 唔會停留係某一點等你,佢每日都進步緊

係,所以用今日既柯潔去同舊版ag比冇意思,正如當日李世石-6搵到bug,今日同一個bug 唔會出現 我都相信柯潔係有一著,點知ag自己fix 埋

一直你相信 可能係咁
而家開埋左上帝模式?
又係咁,圍屌條支那蟲嘅態度竟然會有人出黎護短「俾我係佢都會串過馬撚」
「佢係人類最後防線」
「佢其實好謙虛」
「佢呢次上電視好得體」
「柯大哥乜乜物物」
「之前trash talk攪氣氛」

嘩! 有無兜得肉酸啲?
輸到仆直之後梗係唔串啦
仲要幫條撚樣兜串舊版天經地義
以前AI大戰西洋棋嘅時候又唔見啲西洋象棋高手行出黎串柒柒?
條支那仔係自己做衰自己被人屌
佢唔係第一次串對手,之前係贏完人踩多一兩腳
呢次未開波就串

任何運動要公平咁登上世界第一的確係唔簡單

但係一副不可一世嘅態度就一定被人圍屌 ,仲要自己行上social media attention seeking ,如果呢次事前唔出聲根本無人會屌

支那低等DNA嗰種惡劣因子完美表演

兜你老母咩

因為正常支那人輸左都會繼續串柒柒
所以柯潔輸左認低威就簡直係全國道德模範
例如之前乜野太極師傅打mma選手定唔知乜
輸左之後會話自己其實用內功就會贏
不過唔想用內功
因為會殺死對手佢唔想殺生

真心 中國人會死狗 肯定係中國史上一大進步
俾d時間

利申返先 反共
但覺得最新果代中國人衰唔曬
坐低上水都會講謝謝 有d會講唔該

唔係架唔係架
反共就一定要反曬成個中國,如果唔係就會變五毛架啦
舊版Alphago都講得出 ,ver幾呀?跟本Ai實力去到邊無人知,佢只知贏你半目就得,贏到就得。 新版舊版

舊版李世石都贏到場呀傻鳩,連製作人都話alphago新版比舊版勁咗呀

你睇過d棋路都會進步啦

攞人同電腦進步速度比

電腦唔係人發明既
CPU會自己變快既?後面做野班人日日打飛機部電腦就會upgrade?

回多一次,
Alphago會每日同自己捉N盤棋,然後自我進步/修正
人類每日睇棋譜睇得幾多場

電腦當然係人發明,但依家就係講緊加埋電腦輔助原來可以勁過人類咁多
依一樣先係討論重點,好似係

條柒頭連alphago係乜都唔知啦
其實話柯潔臭串個班人到底有無睇過佢d真人訪問?

https://youtu.be/cb6yUhrLz58

比條佢今日賽後既比你地睇
其實佢講野都好謙

其實就唔係講緊今日講既野既

其實我就知既
巴打你不如睇下我之前講左d咩先再衝出黎柒啦
我第三次講啦,好多佢比人話串既野都係d紙媒左cut右cut
Cut到淨返串個句先報出黎

再者,佢微博同真人講野完全2個態度黎

一定係佢個微博cut左cut右,Cut到淨返串個句先報出黎
段微博得幾句又係cut?
係咪要分微博柯潔,真人柯潔?
你當佢有人格障礙?
24個柯潔?

咁Trump Trump可以分幾十個啦
電視節目trump
朋友間講咸野trump
老闆Trump
參選前講大左既trump
當選trump
走數trump
twitter trump
etc
"平時Trump Trump 唔係咁串架,你睇下佢屌佢老婆果時,好死魚架"

咪撚on9啦,上網講野唔洗負責?

當時微博就阿法狗,宜家就阿法圍棋
你可以話佢年少無知,年少輕狂,
串完又輸左就係事實

其實我無幫佢係微博講既兜
我話睇人唔好淨係睇一面,所以我先放條片出黎
你鐘意既咪繼續笑佢繼續覺得佢串囉
反正haters gonna hate
巴打我當你唔識棋
連登入面你算少數會講人話

我捉左圍棋十年以上 見到一個二個刻薄既言論真係
中國棋手無可否認係世界第一 大家屌佢既時候不妨諗下香港棋手係要輸比佢地

你地屌到佢地狗都不如既時候不如諗下其實香港人係輸緊比你地口中既狗

如果你捉得贏柯潔,你就一樣咁嘴賤?

如果你捉得贏世界第一,我唔信你一D驕傲同自滿都冇

長遠黎講係

好似話玩左右互搏多過頭,學壞手勢無人話佢知
唔好話我直接
俾任何一個同年+-5既香港人企係同一個位置
都一樣係咁 中國基本基因 應該唔會點變

講少少自己經歷
讀書少 出黎做野只可做打雜
幾年前有個老細睇得起 開左間鋪放手我打理
人有左權力之後諗野真係會變左好多
某日因為半間鋪員工離職先識反省

你呢個經歷貼地過D咩小四數學全班第一好多

無知一問 咩小四數學?

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如
又要我貼多次 就係呢個post頭幾頁

屌 呢d擺明作啦 83分 87分就有 不能再多了
你記唔記得小6考試幾多分 ?

根本冇人信佢係真,只係作都作得on9過人咁解

作者係邊個姐

都話連登聖人豬閪成咯
連登某部份人啲質素真係喺依個Post睇到曬

ai係一樣新興既野,人類幾千年黎不斷鑽研圍棋,被一樣新興既野挑戰,作為世界第一唔可以捍衛依個最後既希望??

仲有見到前面有人留言話咩 我勝算很低,但會盡力 我真係笑撚左出黎

算啦佢地識條撚最後希望咩
M記食雞翼佢地就識

用圍棋同打機黎比,其中一個共通點就係需要自信
唔通我作為一個世界第一,然後出到黎話「其實勝算很低 / 我不強但AI很強」出黎示弱咁先叫謙虛? 咁只係對自己無信心,進而影響自己表現
當然語氣問題可以再討論,但在我而言唔係真係咁串姐

全班第一考公開試前,出facebook話考公開試無難度,食硬佢
最後發現個試好撚難,無好成績

人地笑佢,唔係笑佢廢,係笑佢囂張同無知呀

一句平常心面對,有幾難講?
呢個叫體面,叫自重,
未開波就話食硬佢叫囂張,唔係自信

佢考嘅卷的確係難幾倍
最大問題係佢太串咀

話自己一定可以嬴, 結果輸左,所以柒到仆街

如果佢可以好語氣咁講:「阿爾法是很厲害的,我的勝算很低,但我也會盡心而戰,希望能嬴」
咁會好好多

大佬19歲,世界第一
會講到呢啲野
佢就唔係支那人

所以話, 中國人既性格真係天生臭串
我先講一講我既經歷

我以前讀小學四年級, 數學全班第一, 83分
老師叫我發表感受

我都話:「我唔會因為咁就驕傲, 我會繼續努力, 去到100分」
結果我獲得全班掌聲, 連老師都親毛讚揚我 勝不驕 既精神

事實證明, 19歲柯潔 係人格上, 連我小學四年級果陣都不如

做乜撚嘢 笑死

你邊撚個

呢個真係唔推唔得

連登聖人

真心講句佢有串
如果佢真係有串到alpha go既開發者既話我錯
作為一個人,對住AI串少少又有咩所謂呢

2014年10月24日第16屆阿含桐山杯快棋公開賽奪冠後,柯潔獲得與日本的阿含桐山杯冠軍井山裕太進行中日冠軍對抗賽的資格。賽後柯潔表示在對抗賽中,「我估計自己稍微好點吧,讓他『血濺五步』」[7]。後來果然獲勝[8]。2016年3月1日,柯潔在與井山裕太共同接受採訪時表示「當初是在井山說出日本棋手該轉運的時候,他在表達他的信心,我當時剛好拿了冠軍心態比較複雜,所以說出了那句話,也挺不好意思的,不過要是現在拿出來提就有點傷了大家的和氣了」[9]。

2015年11月25日,柯潔在夢百合杯半決賽獲勝後,展望與李世石(即李世乭)的決賽時表示「李世石之前說他有五成希望取勝,我想如果一共是一百成的話,他有五成。另外我想說,傳奇是時候落幕了。」[10] 三星杯奪冠後又確認了一次[11]。此言在中韓圍棋愛好者中引起軒然大波,不過柯潔最後憑藉粘劫收後3:2戰勝李世石奪冠[12]。比賽也創下了空前的關注度[13]。

賽後李世石在韓國國內接受採訪時表示:「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」而柯潔看到報道後當即發微博反擊:「都6比2了還不服?好傲嬌啊。」[14]

2016年3月5日,在第17屆「農心辛拉麵杯」世界圍棋團體錦標賽最後階段比賽中,李世石作為韓國主將擊敗了日本副將村川大介、中國副將連笑和日本主將井山裕太,再次和作為中國主將的柯潔對弈。賽前柯潔在微博上表示「最後還是得靠我」[15]。結果果然擊敗對手為中國奪得冠軍[16]。柯潔個人和李世石的歷史戰績也改寫為了8:2。

2016年3月,在AlphaGo李世乭五番棋第一局過後,柯潔通過新浪微博表示「就算阿法狗戰勝了李世石,但它贏不了我」。這立即引起了媒體和網友的關注,其微博粉絲數暴漲[17]。但10個月之後柯潔在非正式的網路快棋中三次敗於化名為「Master」的升級版AlphaGo。

2016年中柯潔接連在LG杯和應氏杯中折戟。之後他表示「之前高估自己」[18]、「過去我太浮躁」[19]。
講真,你作為人類最強,係開戰前會唔會認低威承認自己唔夠alphago捉?
我相信冇一個世界冠軍可以有咁既氣量

開戰前有咩理由講謙虛說話,即係我同你打仗,我仲會戴頭盔同公眾話對手好強未必贏到?
士氣黎架大佬,謙虛係依個時候用係無用
真心講句佢有串

2014年10月24日第16屆阿含桐山杯快棋公開賽奪冠後,柯潔獲得與日本的阿含桐山杯冠軍井山裕太進行中日冠軍對抗賽的資格。賽後柯潔表示在對抗賽中,「我估計自己稍微好點吧,讓他『血濺五步』」[7]。後來果然獲勝[8]。2016年3月1日,柯潔在與井山裕太共同接受採訪時表示「當初是在井山說出日本棋手該轉運的時候,他在表達他的信心,我當時剛好拿了冠軍心態比較複雜,所以說出了那句話,也挺不好意思的,不過要是現在拿出來提就有點傷了大家的和氣了」[9]。

2015年11月25日,柯潔在夢百合杯半決賽獲勝後,展望與李世石(即李世乭)的決賽時表示「李世石之前說他有五成希望取勝,我想如果一共是一百成的話,他有五成。另外我想說,傳奇是時候落幕了。」[10] 三星杯奪冠後又確認了一次[11]。此言在中韓圍棋愛好者中引起軒然大波,不過柯潔最後憑藉粘劫收後3:2戰勝李世石奪冠[12]。比賽也創下了空前的關注度[13]。

賽後李世石在韓國國內接受採訪時表示:「柯潔年紀還小,棋的深度還不夠,說他已具備引領時代的能力,難以令人信服。」而柯潔看到報道後當即發微博反擊:「都6比2了還不服?好傲嬌啊。」[14]

2016年3月5日,在第17屆「農心辛拉麵杯」世界圍棋團體錦標賽最後階段比賽中,李世石作為韓國主將擊敗了日本副將村川大介、中國副將連笑和日本主將井山裕太,再次和作為中國主將的柯潔對弈。賽前柯潔在微博上表示「最後還是得靠我」[15]。結果果然擊敗對手為中國奪得冠軍[16]。柯潔個人和李世石的歷史戰績也改寫為了8:2。

2016年3月,在AlphaGo李世乭五番棋第一局過後,柯潔通過新浪微博表示「就算阿法狗戰勝了李世石,但它贏不了我」。這立即引起了媒體和網友的關注,其微博粉絲數暴漲[17]。但10個月之後柯潔在非正式的網路快棋中三次敗於化名為「Master」的升級版AlphaGo。

2016年中柯潔接連在LG杯和應氏杯中折戟。之後他表示「之前高估自己」[18]、「過去我太浮躁」[19]。

講緊佢嗰次既言論呀,你懶醒咁搬曬佢之前既言論出黎做乜

好似連研發ag嗰條友都講左柯潔今日既表現係捉得贏舊版ag啦,咁新舊版仲有冇分別?

長遠黎講係

有拎reference 係唔係ag行返近似套路咁益街坊呀?
一路講緊圍棋變化太多同ag勁在佢唔跟舊有圍棋知識不段創新
一個由舊體制下訓練出黎既人可以行到咁既高度可以同ai較技可能你覺得不外如是係連登仔都得
但你得閒都諗諗一個無限快既ai同一個活生生既人係限時落子既情況下個可比性有幾大啦
行到第二局咁好唔話得啦

圍棋係冇得預計,但我唔係圍棋專家,柯潔係,除非你話佢冇研究過ag捉既棋(我唔信,最多話佢研究失敗)否則佢針對ag弱點黎攻話佢拎黎做reference 都好合理

你睇上面李世石講乜,佢叫柯潔行返自己既棋
又係咁,圍屌條支那蟲嘅態度竟然會有人出黎護短「俾我係佢都會串過馬撚」
「佢係人類最後防線」
「佢其實好謙虛」
「佢呢次上電視好得體」
「柯大哥乜乜物物」

嘩! 有無兜得肉酸啲?
輸到仆直之後梗係唔串啦
呢次未開波就串

但係一副不可一世嘅態度就一定被人圍屌 ,仲要自己行上social media attention seeking ,如果呢次事前唔出聲根本無人會屌

兜你老母咩

ag嗰陣贏李世石,但柯潔亦都係大炒李世石
所以嗰陣既柯潔最多只會當ag係一個實力同自己接近既ai,唔會諗到ag無限既可能性先串柒柒
而當佢見識到ag既進步之後,亦都即時改左口話自己唔會贏到ag,比賽後亦都大方承認自己棋藝不足
對比起鄭智輸左後既態度,佢真係咁不可一世?

咪就係
個陣根本無人估到alphago 咁勁
連開發團隊都無諗到
個陣班高登仲笑鳩alphago 贏個歐洲三流棋手
真心講句佢有串

講緊佢嗰次既言論呀,你懶醒咁搬曬佢之前既言論出黎做乜

記得有人話微博唔係佢為人
講真,你問我我就欣賞黃士傑多好多
前面有人講柯潔搵幾多錢串得起,alphago個project開頭deepmind就係話搵唔到錢佢 只係台灣土炮博士,仲要咁都堅持落去
而家咁成功仲要謙到完全唔居功
「佢係人類最後防線」
「佢其實好謙虛」
「佢呢次上電視好得體」
「柯大哥乜乜物物」

嘩! 有無兜得肉酸啲?
輸到仆直之後梗係唔串啦
呢次未開波就串

兜你老母咩

ag嗰陣贏李世石,但柯潔亦都係大炒李世石
所以嗰陣既柯潔最多只會當ag係一個實力同自己接近既ai,唔會諗到ag無限既可能性先串柒柒
而當佢見識到ag既進步之後,亦都即時改左口話自己唔會贏到ag,比賽後亦都大方承認自己棋藝不足
對比起鄭智輸左後既態度,佢真係咁不可一世?

咪就係
個陣根本無人估到alphago 咁勁
連開發團隊都無諗到
個陣班高登仲笑鳩alphago 贏個歐洲三流棋手

Deep neural network 係black box
無人知佢做緊乜
d人淨係識屌支那國籍
人地話左咁講係吸引人注意圍棋
唔撚岩聽就死撚返去你老母個臭西度食M記鷄翼啦
講真,你問我我就欣賞黃士傑多好多
前面有人講柯潔搵幾多錢串得起,alphago個project開頭deepmind就係話搵唔到錢佢 只係台灣土炮博士,仲要咁都堅持落去
而家咁成功仲要謙到完全唔居功

佢對圍棋既愛比世界第一仲大
d人淨係識屌支那國籍
人地話左咁講係吸引人注意圍棋
唔撚岩聽就死撚返去你老母個臭西度食M記鷄翼啦

佢都真係成功吸引左好多人注意圍棋
包括乜都識既連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞