係咪得我一個覺得柯潔其實好可憐

1001 回覆
1598 Like 171 Dislike
想睇alphago vs alphago

我諗無時無刻都會自我training嘅
不如佢嘅目的係模仿人類思維同棋藝,所以自我training冇咩價值

我諗無時無刻都會自我training嘅
不過佢嘅目的係模仿人類思維同棋藝,所以自我training冇咩價值

好似有自戰棋譜
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

AlphaGo贏係必然,甚至係必須嘅
換算力比人類低 咁我整部機出來做乜?

柯潔贏,係佢一個人嘅勝利
AlphaGo贏,係人類嘅勝利

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類
我睇到嘅係科技嘅進步,相輔相成嘅未來

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。

不過科技進步就一定係相輔相成?
如果有朝一日科技發展到可以主宰世界而唔係人類主宰世界既話
我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造
我相信如果ai主宰世界其實同人類主宰唔會有分別
其實有好多嘢嘅決策、判斷都係電腦做,人類係利用電腦,電腦係冇必要利用人,因為人類係唔及電腦
冇咩不安啫,依家99%嘅人都係受1%嘅富人主宰,你咪當嗰1%係ai囉

有左超越人既ai
robotic 發展再强些,係完全唔需要人類
有幾慘
佢被世人寸/笑係因為佢之前蔑視對手,而且仲係科技產物,可以話係大言不慚

你估真係求奇寫個程式AI就曉行曉飛咩

背後有幾多phd論文support啊

呢D言論最低質

你就真係低質喇
柯潔贏咗你有份?
AlphaGo贏咗正正肯定咗咁多位科學家嘅努力係有回報
呢種科技將來點幫到人類仲係未知數,但呢個係成功嘅第一步

唔通AI唔係train出嚟?

用AI既train同人類既train比,你都好撚野

你真係唔識個喎

我唯有答到你人類既棋唔係train 出黎,train出黎指透過重覆性練習可以獲得;
而圍棋最重要既判斷力一直以黎都唔係教之、學之,只有天賦好既人自己觀察同感悟先有既特殊觸覺,有職業圍棋四百年來搵唔到方法將呢啲野用文字表述出黎。

觀察、感悟其實就係training
科學同電腦科學都係演繹返人類冇法用文字表述嘅嘢
如果你識啲電腦科學你會知到其實成個structure都係跟腦細胞嘅原理去build出嚟
我唔明你以為alphago係乜嘢嚟?

其實唔係事實層面上反對你講既野,本來只係感概一下
但我真係唔識野,一直對「train」呢個字既認知都唔包括感悟
因為我見人類棋手佢地既研究係「試圖掌握一套原理去解釋點解咁行」,當中最底層有個人感覺既部份
到底computer science或neuroscience對training既definition係乜,又真係好想學下野

因為你從好細微好細微嘅角度去睇
人腦其實都只係一堆訊息互傳,咩感悟咩情感係完全唔存在,而neural network就係根據返依個系統去build。
依家alphago就係演繹緊你表達唔到嘅「感悟」係乜嘢一回事

其實係,你講既基本屬實,而且我都諗唔到IT人喺呢件事上可以有幾興奮
都好感概我估我自已已經達到一定水平好多人點都追唔上,以為有獨特既地方,本質上做緊既野都係比電腦用一堆可重複性既訓練做到出黎,仲要好我千百倍以上
有幾慘

都話人類最後防線

咁辛苦守嘅最後防線都破咗,應該開心啦
啫係話人類已經有能力研發科技突破自己極限
加以利用,人類可以做到好多天生做唔到嘅嘢

冇尊嚴呀

整架跑車出來有無傷害人類尊嚴呀?
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

有巴打都講落,從一開始大家睇野嘅觀點就已經唔同,做有咩野好講?
此post已完。

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造
其實有好多嘢嘅決策、判斷都係電腦做,人類係利用電腦,電腦係冇必要利用人,因為人類係唔及電腦
冇咩不安啫,依家99%嘅人都係受1%嘅富人主宰,你咪當嗰1%係ai囉

樓豬段文最大問題係無視曬google deepmind 黃士傑團隊嘅努力同貢獻, 佢地都係人類
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

啱呀
有人睇到人類最後防線咁煽情
我都冇咩好評論
正如有人worship主可以喊一樣

呢句又有問題?講事實,事實就只有圍棋未被打敗

拎住人地一兩句說話就懶係有分析咁

你不如講吓人類係咪應該直接唔好有ai既存在好過啦

我只係路過見到有D人渣住"人類最後防線""人類尊嚴"幾句說話就懶係野咁,講幾句姐

我無興趣同你由零開始傾 AI既存在意義

其實好撚直接 , 因為有ai既存在就遲早必然會有所謂"人類最後防線" 同"人類尊嚴" 既問題 . 而樓主最主要講既point就正正係依兩樣 . 佢不斷都係emphasise緊依個point . 唔拎住佢黎講拎咩講 ? 講d唔係重點既野? 做乜鳩
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

我諗我會好不安

未來嘅野點講啫,可能係電腦主宰,可能係未來人類勁過alphaGo呢? 可能係因為咁,科技大進,發明到空間跳躍之類嘅科幻產品呢? 未來可以點拗。呢一刻嘅輸贏真係代表到以後?

串既前題係串得起,佢公開話人地研究既心血結晶做阿法狗。串完贏左叫串咀,串完輸左就係自已on9

最後咪又輸左,唔係笑佢捉棋廢,係笑佢自取其辱,輸左俾佢自己口中既阿法狗

如果一開始就係有禮貌,邊有人笑佢,話曬都公認世界第一

世界第一都串唔起,咁冇人可以係圍棋領域上串得起
而且我印象中阿法狗好似係大陸譯名,好似google變谷哥咁

面對AlphaGo
的確係「冇人可以係圍棋領域上串得起」
話之你世界第一都好
又要串又要輸比AlphaGo 就係柒

不過我實在唔明點解有人會話
「世界第一點解唔串得?」
其實而家世界排名榜係咪包括AlphaGo

19歲就世界第一,可能得孔子先會唔串

求鳩其搵個例子都有啦屌
FAKER 17歲拎LOL世界第一
又唔見人地串
人地而家三屆世界冠軍 仲係好謙虛
都唔知你乜撚野心態
第一就一定要串鳩人

就話第一串鳩人係啱,但起碼人地真係串得起,人地串唔串亦都係佢自己既選擇,你咁睇唔起佢咪捉贏佢之後再瘋狂笑鳩佢囉

串得起 = 要串?
咪就係你人品問題囉
一直都係屌緊佢自大
佢串唔串的確係佢既選擇
佢要串鳩人 又唔諗後果 而家柒左 我地又唔笑得既?

人地後尾都有得體既回應 你再針住黎笑咪顯得自己戇撚鳩垃圾賤種狗囉 你影撚衰自己祖宗呀

原來唔bin得c架?? 乜撚野forum黎 ? babykingdom ?
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

啱呀
有人睇到人類最後防線咁煽情
我都冇咩好評論
正如有人worship主可以喊一樣

呢句又有問題?講事實,事實就只有圍棋未被打敗

拎住人地一兩句說話就懶係有分析咁

你不如講吓人類係咪應該直接唔好有ai既存在好過啦

我只係路過見到有D人渣住"人類最後防線""人類尊嚴"幾句說話就懶係野咁,講幾句姐

我無興趣同你由零開始傾 AI既存在意義

其實好撚直接 , 因為有ai既存在就遲早必然會有所謂"人類最後防線" 同"人類尊嚴" 既問題 . 而樓主最主要講既point就正正係依兩樣 . 佢不斷都係emphasise緊依個point . 唔拎住佢黎講拎咩講 ? 講d唔係重點既野? 做乜鳩

站係棋手既立場,如果alphago贏左柯潔,即係代表人類研究圍棋幾千年既歷史都不如一個21世紀既AI程式,旁人睇可能冇乜野,但如果你係真正熱愛圍棋既話,我諗心入面都唔會好受

正正係一個傻佬圍棋fan屎設計alphago,唔知佢會唔會唔好受
有幾慘

都話人類最後防線

冇尊嚴呀

唔計呀 , 圍棋先計
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造

有左超越人既ai

咁人類都幾撚成功
啫係你生咗個仔而佢聰明過你嘅時候你應該自豪 定 擔心個仔會威脅到自己嘅地位一樣
其實幾多餘
將lol同圍棋比......
有幾慘

都話人類最後防線

冇尊嚴呀

唔計呀 , 圍棋先計

運動能力就算冇機械,人類都一直廢過好多動物
但廣義上既智力係ai出現前幾千年都係最强
今日正式俾ai打敗左當然係人類史上重大事件
點詮譯就各有各啦
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

我諗我會好不安

ai係根據模仿人類而造

有左超越人既ai

咁人類都幾撚成功
啫係你生咗個仔而佢聰明過你嘅時候你應該自豪 定 擔心個仔會威脅到自己嘅地位一樣
其實幾多餘

生個控制唔到既仔出來隊冧自己
當然係戇鳩至極既失敗
哩個係好實際有可能出現既危險,擔心點會係多餘,大把科學家擔心
人腦本質上都係一堆好複雜既algorithms
冇人敢講ai會唔會玩到有consciousness
有幾慘

不敢苟同

你睇到嘅科技贏左人類

我都唔苟同你。

此post已完。

我諗我會好不安

未來嘅野點講啫,可能係電腦主宰,可能係未來人類勁過alphaGo呢? 可能係因為咁,科技大進,發明到空間跳躍之類嘅科幻產品呢? 未來可以點拗。呢一刻嘅輸贏真係代表到以後?

呢一戰既意義似乎係咁,當AI喺一個領域上超過人類之後,人類從來再無贏返轉頭,呢點見於其他棋類都係咁。
而且AI要取代人甚至無需要證明比人優秀,當呢件事係講緊投放喺人類社會既生產面上面,
其實係比較緊兩者之間既cost effectiveness,而呢點人類向來係劣勢的,可用既AI基本上係已經取代咗唔少就業職位,每一次AI跨越一個技術難題,都只會減少人類喺AI能夠做到既野既就業率

不過呢個議題似乎唔適合喺呢啲post傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞