MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
某程度佢講既野係岩,但係好多人已經唔可以用心態轉變就可以擺脱困境,例如有人考dse好多次都衰,雖然有努力過,又有學成功人士既諗法,但最後都唔得,又被大環境所限制,難免諗野會負面,會僧人富貴厭人窮。
總結就係:唔係個個有能力改變到,同埋努力過後都改變唔到既人就比較怨天尤人,好難避免會有呢d人。真正領悟到點成功既人只係少數,特別係依家個社會真係比以往更艱難,我會同情某部份人既

啱喇 止於同情囉
呢個世界有人叻有人蠢
你搵十萬九千七 你會選擇捐錢畀非洲難民
但你唔會捐份糧畀你啲身邊朋友
尤其香港 講錢傷感情
打牌 有d人一開牌 未打已經屌屌聲 怨呢樣怨果樣 打定輸數

有d人唔理牌面點 專注點出牌 滿足於打出正確既牌既過程 亦都反省出牌既思路 再修正

成功既人通常係後者

仲有啲人一開牌就食糊或者叫糊

冇錯,揸爛牌(輸在起跑線)就要小心唔好出銃(學精D,睇人面色做人)
呀媽係女人
佢咁講實無錯架 大家都要努力向上爬
向身邊人學習
但而家香港社會大環境就係抹殺咗好多人嘅機會
Dse考得唔好入唔到u 已經輸人一截
讀u讀入唔到神科讀乞食科 又輸人一截
當然你可以話人生唔局限於讀書之後拎張沙紙去搵錢
但香港對「成功」嘅定義已經框得好死
你聽ming仔呢條片講都大概知佢覺得咩叫成功 上到樓 搵錢
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
問題係 唔係個個都想行呢條路嘛
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士

呢個世界起步唔公平就一定
但有錢人成功唔代表你要失敗
講乜野dse,講乜野入大學
dse 真係睇個人努力
雖然你撞著咩老師果啲都會影響
但大多數既case 都係個人努力
補習乜乜呢啲係optional,係啲報導煽情到講到好重要、窮人含撚咁
你覺得人有routine要行,咁你就已經俾左限制自己

客觀去睇 家庭背景 對一個人既學業係有好大影響 亦因為咁所以有class reproduction
屋企有社會資本已經好唔同 唔係單純讀咩學校咁簡單

唔係話個人努力唔重要 亦都唔係比較邊個努力啲 邊個唔使咁努力
而且最後上到大學 有錢既同冇錢既 都有努力過
但唔能夠一句“個人努力”就忽視左人地面對既困境
咁只係無同理心既表現

同時亦都唔係否定段片講既野 因為其實冇野好屌既
叫人積極面對人生永遠都冇錯

對於一啲一直努力 但係都未成功上流既人黎講 我諗佢地好有資格怨

你諗野同我有d似
有請世界大亂潮文~~~
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你估有父幹就唔洗努力都做到成功人士?
當你認為人脈同見識係用錢堆砌出黎已經錯啦!
窮唔一定冇見識冇人脈,
係失敗者先會認定呢d要用錢買返黎,
因為你已經認定左自己冇見識冇人脈唔係自己嘅問題。

你有錢易識朋友定冇錢易識朋友
當你好傾得 識到好多FRIEND
朋友ge質素都唔同啦
當你地能力一樣 你行一百步 人地行十步就到
咁樣唔係差距 班上等人已經要乜有乜 優勢乜都拎哂
而家下等人唯一ge權利就係眼紅 都要比你班上等人拎出黎批鬥
真係笑撚死人
總之就哂9氣 因為你點講都擺脫唔到起跑線差距呢個事實
老實講
班友怨之前有冇諗過自己真係比左100%努力先
由細到大你肯努力讀書根本入硬3大
香港咁多年免費教育+大學可以full gran+老綜
得幾多人真係窮到書都讀唔起
到你入U個個sem chur盡+狂搵intern實會搵到份好工
到你做到份好工 你落力工作實會升得快過普通人
一步步咁上
人地成功唔會冇理由
比如大行MT 佢地好多咪又窮L出身
我識人讀medic 佢中學飯都食唔起要食麵包(幾蚊一大舊個d)
就算你起步慢左
根本你搵方法去努力實會改善到現況
只不過有人俾1份努力有幾份收穫
你要幾份努力先1份收獲
但當你慢慢上流 到時自然努力會有更多成果
真係有心向上遊
平時少上d 高登連登
搵方法增值自己好過

態度正確
有冇人話我聽我應該點增值自己
有邊個唔想有父幹?
有邊個唔想有錢?

你知唔知屋企有貨煩少好多野,剩係講份糧,自己袋晒鐘意點洗對於窮撚黎講已經好奢侈

有d野唔係話努力就一定會成功,無人失敗又點會有你呢d成功人士啊
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你估有父幹就唔洗努力都做到成功人士?
當你認為人脈同見識係用錢堆砌出黎已經錯啦!
窮唔一定冇見識冇人脈,
係失敗者先會認定呢d要用錢買返黎,
因為你已經認定左自己冇見識冇人脈唔係自己嘅問題。

你可唔可以唔好咁天真
抵佢一個月賺咁多錢
香港就係咁現實,輸左起跑線無論你心態幾好,都係無得扭轉命運,好多人逼不得已最後都認命
條片係好既就唔會有呢D爭議啦
冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。

X2
ming仔講緊既係一種態度同胸襟
樓主而家好似係道德高地咁以為自己高人一等
利申:認同ming仔

你有你講我有我講遮 有point未駁番我咯

講到我皇帝咁款

而家係講緊你既態度唔係point
你咁buy mingjai就唔該學埋佢既胸襟同態度
而唔係拎佢d片走上黎打飛機

乜野岩聽就入耳唔岩聽就算數
每個人唔可以有自己價值觀咩
你係諗得咁通透就唔會係咁叫人睇片先啦

叫人睇片係因為佢地根本唔明條片既意思就係到屌屌屌
睇完條片 你有你意見fine
但唔好片都未睇曬就屌條片教人成功先得架

你睇下我上面講啲野先再話我胸襟唔廣闊啦
大部份回覆都係講緊心態/努力/態度
都係關於自己/個體嘅嘢
難聽啲講句 即係自己顧自己
冇諗過「一齊」「共同」
啱架 香港哋你死你事 理撚得係咪你自己問題
好聽少少咪好似呢個 post咁叫你睇開啲
唔好咁多負能量囉
話ming仔靠父幹先成功個d
我想問點靠法?
佢係靠拍片做youtuber成功
佢老豆幫佢拍片?
佢老母幫起youtube?
呢D片同長輩圖差唔多
一句講晒: 認同請分享
正皮
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。

X2

講到我皇帝咁款

你咁都唔明 大部份人有呢種諗法就係因為改變唔到個事實
起跑線ge差距 運氣 呢d你控制唔到 但遍遍係而家大多數人成功ge原因
你而家拎住個少數成功人士黎話人地眼紅你 緊係多人駁你啦
香港就係咁現實,輸左起跑線無論你心態幾好,都係無得扭轉命運,好多人逼不得已最後都認命

其實係, 好多人都知唔好成日眼紅人, 自己做好就得, 但係往往有人做好自己又唔眼紅人都唔得, 會怨天由人。我唔係鼓吹怨天尤人,但係又唔駛屌佢地既,始終係呢個仆街社會生存係要紓發下既。講真一日未成功,個心都個怨下
連登唔係垃圾既集中營咩?
咁點會從人地身上學野老老實實
最撚搞笑係有班垃圾話上連登勿認真架
大部份回覆都係講緊心態/努力/態度
都係關於自己/個體嘅嘢
難聽啲講句 即係自己顧自己
冇諗過「一齊」「共同」
啱架 香港哋你死你事 理撚得係咪你自己問題
好聽少少咪好似呢個 post咁叫你睇開啲
唔好咁多負能量囉

改變社會 由自己做起

講經都咁講啦

依個世界總係有對立

正如父幹論失敗論永遠都會存在 共同努力係離地既想法

既然離地 不如諗下點改變自己先仲好
連登唔係垃圾既集中營咩?
咁點會從人地身上學野老老實實
最撚搞笑係有班垃圾話上連登勿認真架

你都係一份子
如果香港係一個容易上流既社會,仲會唔會有咁多人上連登怨
你同我都係受害者咋
你估有人唔知學成功人士諗法
積極進取先係正確態度咩
好撚肉酸呀屌。

X2

講到我皇帝咁款

你咁都唔明 大部份人有呢種諗法就係因為改變唔到個事實
起跑線ge差距 運氣 呢d你控制唔到 但遍遍係而家大多數人成功ge原因
你而家拎住個少數成功人士黎話人地眼紅你 緊係多人駁你啦

我從來都無講過成功人士既言論 我一直講緊既係你成功同失敗都好 首先要係自己身上搵問題 而唔係一味話人 個個都話廢老講經 但又有幾多做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞