MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
正 發自內心嘅努力
其實佢都講得啱既

無奈現實中,個貧富懸殊太嚴重。
一部分人既起點已經係大部分人既終點。
兩者財富、見識、社經地位都相差太大,
令到起跑線差既個批人有好大無力感
加上近年啲新聞咁負面、社會氣氛咁差
搞到好多人冇晒動力上進。
只好抱怨,什至踩低個班父幹撚,平衡返自己心理
冇話邊個啱邊個錯,
只能說依家既。人壓力大咗過以前。

香港人太過重視錢。

實啱架 講埋D廢撚話
而家仲要踩埋人地眼紅又點又盛
根本mingjai典型資產階級諗法
無限放大低下階層唔夠努力增值自己
無限減低其他因素既影響(例如政府政策、父幹等等)
咩居心?佢自己咩背景?
點解咁多人既諗法會比佢帶走
其實佢都講得啱既

冇話邊個啱邊個錯,

香港人太過重視錢。

實啱架 講埋D廢撚話

成功唔一定係指錢架

咁低層次仲要搵兩餐?
增值下自己
實現自我啦
咩居心?佢自己咩背景?

講背景?前幾頁咪有人話唔理性囉 要從人哋講嘅嘢學習丫嘛
其實佢都講得啱既

冇話邊個啱邊個錯,

香港人太過重視錢。

實啱架 講埋D廢撚話

成功唔一定係指錢架

咁低層次仲要搵兩餐?
增值下自己
實現自我啦

死垃圾 淨係識睇戲食M記 食面包啦仆街
仲要唔識增值 抵你買唔到樓
點解唔努力d真係難聽過粗口
高登過街老鼠都可以係黎到上到位 連登仔好野
咩居心?佢自己咩背景?

講背景?前幾頁咪有人話唔理性囉 要從人哋講嘅嘢學習丫嘛

你可以係其他人身上學習嘛
非洲人都有長處
點解你唔學下人地呢
正係識得批評人
你呢啲心態唔可取

人地啲國家每一分鐘死幾條友都出到奧運選手
你學下人啦你
高登過街老鼠都可以係黎到上到位 連登仔好野

我第一頁咁講即刻比人圍屌
其實佢都講得啱既

冇話邊個啱邊個錯,

香港人太過重視錢。

實啱架 講埋D廢撚話

成功唔一定係指錢架

咁低層次仲要搵兩餐?
增值下自己
實現自我啦

啱呀
成功定義人人唔同
不過香港人普遍認為成功=有錢
所以我話香港人太重視錢
其實佢都講得啱既

冇話邊個啱邊個錯,

香港人太過重視錢。

實啱架 講埋D廢撚話

成功唔一定係指錢架

咁低層次仲要搵兩餐?
增值下自己
實現自我啦

啱呀
成功定義人人唔同
不過香港人普遍認為成功=有錢
所以我話香港人太重視錢

講得岩啊師兄
我光合作用唔洗食
宜家啲人仲要搵食真係好低質
有D 真係靠呃人上位,抄人野,賣假野咁,我覺得果D 要踩喎

不過其他我都認同,而家個社會真係好負面,唔開心時用條黎鼓勵吓自己都唔錯
正評ming仔
https://www.youtube.com/watch?v=flXMfm00RKA

駁唔到

非常認同
完全講出我既心聲
鬼唔知呀媽係女人咩 呢啲道理個個都知啦
由一個月入25萬既人口中講出黎會發人深省啲?

唔通要月入一萬既保安講出黎先有用?

一班傻鳩點會肯聽人講
得罪講句 混血兒多數都識兩種語言啦
利申:三大窮撚
連登仔啲思維現實想成功都幾難

一班傻鳩點會肯聽人講

由連登仔分享成功之道最好
連登仔啲思維現實想成功都幾難

現實成功果班都唔會上連登啦
一係晚晚屌緊女
一係就移民外國享受緊人生
仲洗上黎鳩嗡?
其實講嘅野都好行下

問心自己有冇盡力做好每樣野
即使未必包成功

一班傻鳩點會肯聽人講

由連登仔分享成功之道最好

唔希望佢地成功
希望佢地有勇氣跳樓仲好
其實佢一開始講嘅野係冇錯 的確係有人真係靠自己努力上位
但依個係傳媒報紙佬嘅問題 唔係話唔信有 但係好多時上得報嘅只係為左拎KOL
依樣唔怪得哂啲人屌啲報導

而佢個結論真係極度有問題 上面好多人話反駁佢嘅根本唔明個重點
但根本佢個立論方向已經好有問題
正如上面好多巴打都講 點解成功一定要定義做有成/有地位
其實好多人係睇唔眼 依個社會越黎越傾向吹捧"成功=人工高"
社會/ming仔所謂嘅下位人仕實際講就係人工低 買唔到樓 買唔到車
就假設佢地一定要"增值"向上流(但條片講依樣野又係極度灰色)
依種壓力先係導致點解出現咁多haters 亦都係點解香港嘅快樂指數咁低

我寧願佢出條片教人點解活得快樂 而唔係出條片催眠人以為"增值"就一定成功
要成功就一定要賺錢/上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞