MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
屌成日話人父幹嗰D
自己有乜好idea同技能可以發圍
同fd平日講埋d咩話題
有冇諗過擴闊自己人際關係 識D幫到你又志同道合既人

根本係一班無目標無理想既人葡萄人成功
假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到

出嚟做野未
諗野咁理想化 呢個世界個玩法唔係你想識啲咩人就識到架 人地都唔係無條件幫你 最終都係博唔到有父幹人脈係贏既關鍵呢樣野lol
同埋知唔知香港初創既風氣同配套幾撚差?
https://lihkg.com/thread/259603/page/1?ref=android
隔離post 已經有人講緊類似既野 家底其實好影響一個人既社交圈子同見識 上面串柒柒話人脈見識唔係用錢堆出嚟 屌你真係人唔笑狗都吠
Ming 仔條片叫人唔好葡萄人成功 呢個心態無錯 但有無諗過現實唔撚係靠自己努力就樣樣野可以改變 而係呢家既香港絕大部分成功個班既背後 贏其他人既關鍵 都唔係佢夠努力 係贏在家庭背景咋 香港有幾多人唔係拼搏架? 成功左就咪撚咁噁心係咁分享自己點努力法啦屌你老母

所以唔撚明果D人先會認同條片

無錯,人哋成功只係人哋好彩,有父幹又有人脈
連登仔失敗只係唔好彩,明明有努力又能幹
生不逢時

屌 啲正能樣講嘢最撚鍾意generalize所有野 就算夠努力 你估仲係九七前機遇處處咩? 呢啲唔係悲觀 係睇到現實既一面姐

老實講97前機遇多唔代表你會突圍到
永遠你向上一定係踩低周邊人咁上
你要向上係要贏你同級人 唔關時代事
舉個例子
近10年e-business 機遇唔會低得去邊
比如smart phone, apps, e-payment等等
亦唔少人因而發達同破產

連登仔100%踩底人,而唔會拉近距離

果個人讀書叻係因為IQ高,咁我唔努力了,繼續考包尾
就算佢講啲嘢普通,阿媽都識既道理咁又點
咪又係大把人做唔到

連登思維直情唔會做
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到

出嚟做野未
諗野咁理想化 呢個世界個玩法唔係你想識啲咩人就識到架 人地都唔係無條件幫你 最終都係博唔到有父幹人脈係贏既關鍵呢樣野lol

原來咁就可以繼續失敗
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

出嚟做野未

原來咁就可以繼續失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/nextplus/周刊創業通/article/20141016/2_17764003/葵涌廣場新食街-90後情侶靠彩虹冰沙發圍
點解佢地4個得呀?點解呀
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply

完全同意

係唔係想講擦鞋文化
點解一啲應該個個都知嘅事
拍片講一次就咁多人支持
由細到大身邊啲人都係咁鼓勵人咖啦
又唔見你哋讚下你屋企人同老師甚至上司
除非你哋咁唔好彩全部身邊嘅人都係踩人為樂咖啫
就算佢講啲嘢普通,阿媽都識既道理咁又點
咪又係大把人做唔到

連登思維直情唔會做

連登思維係我又窮又廢無得救 閒時屌下班成功人士咪算囉

呢個又真,日日屌鳩成功人士,係100%無一倖免 好撚癲
咁其實係咪睇小d戲去小D旅行儲多d錢都係屌打連登仔思維方式
啱架喎 冇錯架喎 你班垃圾勤力D做奴隸
唔用撚埋d無謂錢一定容易D買到樓架 事實駁唔到
就算係好撚小人因為咁買到樓 但點解唔試下同佢地學習
點解講呢D野會比人屌 話係落井下石離地撚父幹ON99

明明一樣係廢撚話 點解講呢D會比人屌

點解要屌睇小D戲儲多D錢買樓 努力就一定買到樓
學下佢種思維心態姐 勤奮節儉 一樣係呀媽都知GE道理
點解要比人圍屌負評 答下我啦喂 而呢位人兄就上神枱
係咪個堆高登仔全部都係憤青垃圾下等人
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

出嚟做野未

原來咁就可以繼續失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/nextplus/周刊創業通/article/20141016/2_17764003/葵涌廣場新食街-90後情侶靠彩虹冰沙發圍
點解佢地4個得呀?點解呀

連登仔會幫佢地入息審查
佢地中學書簿費仲要靠老豆老母既
都必死無疑
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

出嚟做野未

你講人脈
我舉個現實例子俾你
兩個一樣背景人入公司做野
A每日同人合作好有禮貌 食lunch成日同周圍同事食
有咩困難主動幫同事
B每日安守本分 同同事合作基於基本交流 食lunch成日同埋同一堆/自己食 有咩困難唔會主動幫人
咁做幾年邊個有人脈?
套落中學大學都岩用
拍片講一次就咁多人支持

連登仔唔係踩廢過自己既人
係踩成功人士

大家正面啲
努力搞革命做低佢地班仆街
駁唔到係咪無視
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你估有父幹就唔洗努力都做到成功人士?
當你認為人脈同見識係用錢堆砌出黎已經錯啦!
窮唔一定冇見識冇人脈,
係失敗者先會認定呢d要用錢買返黎,
因為你已經認定左自己冇見識冇人脈唔係自己嘅問題。

你出生係低層,你身邊9成都會係低層
你出生係上流,你身邊9成都會係上流
你係出生低層可以好努力花一生既時間咁搵唔係低層個1成
但你出生上流你唔搵身邊都大邊上流
現實就係咁

人脈唔一定要去到上流社會下話?
冇人要你下下同最高嘅人比較,
過唔到佢地果種生活至少可以努力令自己過好d啫,
上流社會見識到嘅野的確好多係低層見識唔到嘅,
但同時低層見識到嘅野好多係上流社會見識唔到,
唔係話富二代見識過你未見識過嘅野就代表見識多過你,
更加唔係話佢地人脈同你嘅人脈唔同級數就代表你冇人脈,
要改嘅係個心態,
唔係做唔到就接受自己原地踏步,
你努力唔一定做唔到,
但唔努力就一定做唔到,
努力左未去到最好,
但好大可能個環境都會有改善,
雖然唔一定係豪宅,
但你至少可能努力完都畀到個家自己,
叻少少嘅可能畀自己下一代有好少少嘅將來,
生活可能平凡少少,
但未至於繼續留起底層,
咁至少係一個開始,至少有d成績,
呢d野至少全部係自己一手一腳打拼返黎,
每樣看似平凡嘅野都係咬開有血有汗,
對比起一起步就直升天堂果班富二代,
其實咁樣仲叻過佢地,
但當然根本同人比較就冇意思,
睇人地擁有咩自己係冇嘅黎計較係多餘嘅,
不如睇下自己到底真正想要咩,
再去爭取自己想要嘅野,
唔好一味葡萄同想效仿人地嘅人生,
最重要係唔好下下覺得「自己唔掂係因為冇父幹」然後繼續渾渾噩噩咁過日子。
大家正面啲
努力搞革命做低佢地班仆街

連登仔搞革命,成功率高撚到
我仲記得幾年前係工廈整沙灘條友
佢不知幾努力
記得係唔知點樣話有人幫襯佢(好似政府帶頭?)
佢咁努力而家一定肥肥啦
大把人跟佢一樣整沙灘
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你估有父幹就唔洗努力都做到成功人士?
當你認為人脈同見識係用錢堆砌出黎已經錯啦!
窮唔一定冇見識冇人脈,
係失敗者先會認定呢d要用錢買返黎,
因為你已經認定左自己冇見識冇人脈唔係自己嘅問題。

你出生係低層,你身邊9成都會係低層
你出生係上流,你身邊9成都會係上流
你係出生低層可以好努力花一生既時間咁搵唔係低層個1成
但你出生上流你唔搵身邊都大邊上流
現實就係咁

人脈唔一定要去到上流社會下話?
冇人要你下下同最高嘅人比較,
過唔到佢地果種生活至少可以努力令自己過好d啫,
上流社會見識到嘅野的確好多係低層見識唔到嘅,
但同時低層見識到嘅野好多係上流社會見識唔到,
唔係話富二代見識過你未見識過嘅野就代表見識多過你,
更加唔係話佢地人脈同你嘅人脈唔同級數就代表你冇人脈,
要改嘅係個心態,
唔係做唔到就接受自己原地踏步,
你努力唔一定做唔到,
但唔努力就一定做唔到,
努力左未去到最好,
但好大可能個環境都會有改善,
雖然唔一定係豪宅,
但你至少可能努力完都畀到個家自己,
叻少少嘅可能畀自己下一代有好少少嘅將來,
生活可能平凡少少,
但未至於繼續留起底層,
咁至少係一個開始,至少有d成績,
呢d野至少全部係自己一手一腳打拼返黎,
每樣看似平凡嘅野都係咬開有血有汗,
對比起一起步就直升天堂果班富二代,
其實咁樣仲叻過佢地,
但當然根本同人比較就冇意思,
睇人地擁有咩自己係冇嘅黎計較係多餘嘅,
不如睇下自己到底真正想要咩,
再去爭取自己想要嘅野,
唔好一味葡萄同想效仿人地嘅人生,
最重要係唔好下下覺得「自己唔掂係因為冇父幹」然後繼續渾渾噩噩咁過日子。

連登仔失敗歸咎於自己老豆老母無錢果吓屈機
無啦駁唔到 就選擇性回覆
早D訓算

我仲記得幾年前係工廈整沙灘條友
佢不知幾努力
記得係唔知點樣話有人幫襯佢(好似政府帶頭?)
佢咁努力而家一定肥肥啦
大把人跟佢一樣整沙灘

努力唔一定成功
但好過因爲無父幹,即時唔努力做失敗者
拍片講一次就咁多人支持

我唔想講太多,廢事又比人盲屌,
因為呢個世界95%嘅人係感性主導理性,
所以大部份人睇完心靈雞湯或者
成功人仕講座都會有一兩日心雄,
想腳腳實地做事。
但現實係呢種感覺唔會幫到你,
你只會好似吸毒咁愈睇愈密,
愈來愈沉醉係呢種感覺之中。
往往真係理性主導感性嘅人
係唔會睇什至唔需要呢啲野都會
做佢口中所講嘅事,
但成功與否係另一回事。
不過數據睇得出果5%人
的確係比較容易成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞