MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
我係認同你喎 機率問題 窮人都有機會有人脈都會上位 一百個有冇一個呢 六合彩都有人中 咁我依家咪充滿正能量話 下個咪到自己中囉 星期一咪繼續努返工囉

連登仔比Ming仔努力,可惜唔好彩

呢個世界如果個個成功,點樣運行落去?
一個成功人士嘅背後,牲犧左幾多人嘅付岀同時間?舉個例,你有間生意好好嘅餐廳,總要有人願意為你奴役,冇人洗碗,汁垃圾,邊會造就到你成功?
講左咁耐 都仲未有人駁到起跑線差距呢個事實
如果可以咁輕易改變到 會有人咁多人眼紅
因為事實就係咁 一個人有錢定冇錢個諗法緊係唔同架
你做咩撚黎拍我膞頭

問題係你係揸緊雞糊牌 點解一定要做大牌?
做唔到大牌就怨啲有手好牌既人
咁有咩可以講

你咁講話人做大牌都唔岩啦已經
做雞糊搵得少唔上進,做大牌又好高騖遠
不如反台啦

你揸雞糊牌 想做大牌係你既選擇 即使你知機會唔大

但你安份守己做雞糊食左 一樣無人可以話你

就係咁簡單

牌係果話人玩,佢想點咪點囉
幾時倫得到人話呀
條片就係連打緊牌亂玩都唔撚得咁
講到好似要跟佢做咁.先會叫做"成功之路"
你做咩撚黎拍我膞頭

佢地駁左啦
話咩人比人比死人 大家目標唔同
唔應該怨人地家境幾好 要100%努力 到時唔得先再怨呀嘛
班藍血買曬機票去外國留學 四年後準備番黎做大行mt
我仲填緊一大疊full grant既form咋 同我講努力呀

我做緊你口中既大行
亦識唔少MT
好肯定答你好多公屋出身
你口中外國留學個班應該外國工作埋
而且唔係叫你地100%努力
係如果唔想努力向上就應該要安於現狀
咪成日葡萄人地成功
絕大部分成功就算要父幹一樣要努力
你做咩撚黎拍我膞頭

咁有咩可以講

不如反台啦

有咩可以講? 大把野可以講啦傻仔
有技術肯努力做牌 雞糊點做都係雞糊
有d人一黎就食天糊地糊 仲話雞糊班人點解要怨?

你有無爬文架

我未講左無努力既人無資格屌人

靠父幹既人更加無資格屌咯

叻唔切咁
你做咩撚黎拍我膞頭

咁有咩可以講

個問題係係香港揸雞糊牌係會仆街,係會有怨言,因為揸得雞糊牌表示你好難擺脱呢個情況,呢度係香港。我唔係鼓吹怨天尤人,但係好多香港人都係揸雞糊牌,好難上流,即使非常努力。我覺得可以畀多d同情揸雞糊牌既人,唔應該一黎就屌佢地唔努力淨係怨

無話唔比佢地怨 而事實上連登就係一個出氣袋
只係想話佢地知 怨完 諗下有咩可以做到好過啦

我同意你講法既,不過改變唔到大環境果種無力感其實好無奈
幾有教育意義
一方面話窮人唔好生仔
另一方面就話人靠父幹
講到尾咪又係一班憤怒的葡萄
你做咩撚黎拍我膞頭

咁有咩可以講

不如反台啦

你揸雞糊牌 想做大牌係你既選擇 即使你知機會唔大

但你安份守己做雞糊食左 一樣無人可以話你

就係咁簡單

牌係果話人玩,佢想點咪點囉
幾時倫得到人話呀
條片就係連打緊牌亂玩都唔撚得咁
講到好似要跟佢做咁.先會叫做"成功之路"

亂玩即係唔努力啦 揸雞糊牌仲要亂玩即係等中六合彩 咁祝君好運
呢個世界如果個個成功,點樣運行落去?
一個成功人士嘅背後,牲犧左幾多人嘅付岀同時間?舉個例,你有間生意好好嘅餐廳,總要有人願意為你奴役,冇人洗碗,汁垃圾,邊會造就到你成功?

連登仔就係衰在太好人,唔會搵人奴役
如果唔係一早發左達成左功

我地星期一努力番工
其實佢講既野係社會上既資產階級為左增加低下階層奴性既洗腦大法
個社會根本有問題,貧才者愈貧
無錯你努力可能可以改變現況
但根本個社會正常少少你可能唔需要用咁多既努力去換取同一樣既成果
你做咩撚黎拍我膞頭

咁有咩可以講

個問題係係香港揸雞糊牌係會仆街,係會有怨言,因為揸得雞糊牌表示你好難擺脱呢個情況,呢度係香港。我唔係鼓吹怨天尤人,但係好多香港人都係揸雞糊牌,好難上流,即使非常努力。我覺得可以畀多d同情揸雞糊牌既人,唔應該一黎就屌佢地唔努力淨係怨

無話唔比佢地怨 而事實上連登就係一個出氣袋
只係想話佢地知 怨完 諗下有咩可以做到好過啦

而家就係我地呢班下等人比佢拎出黎批評喎
好似d人話睇小幾場戲儲多d錢會買到樓咁
咁講實啱架 係唔撚係先
如果打牌有父幹,有1千幾場係身
你拎住20蚊.你打埋就一圈就起身啦唔該
如果輸唔晒,隔離台打緊1毛2毛5毛
佢緊係可以咁講啦 佢搵咁多
一方面話窮人唔好生仔
另一方面就話人靠父幹
講到尾咪又係一班憤怒的葡萄

之前有個賣生果,白手興家單親都比連登仔屌父幹
話中學要用老豆錢交書簿費
其實佢講既野係社會上既資產階級為左增加低下階層奴性既洗腦大法
但根本個社會正常少少你可能唔需要用咁多既努力去換取同一樣既成果

針無兩頭利 又要自由又要福利

社會主義岩曬你

社會由原始到今都係人食人
你唔需要做最努力個個
你努力過你身邊大部分人就可以踩住佢地上

連登仔仲係Keep 著連登式思維,永遠都只係做到屌鳩政府既打工仔

人地成功係父幹,人地努力係好彩
連登仔現實咁廢係無可奈何,生不逢時
https://lihkg.com/thread/259603/page/1?ref=android
隔離post 已經有人講緊類似既野 家底其實好影響一個人既社交圈子同見識 上面串柒柒話人脈見識唔係用錢堆出嚟 屌你真係人唔笑狗都吠
Ming 仔條片叫人唔好葡萄人成功 呢個心態無錯 但有無諗過現實唔撚係靠自己努力就樣樣野可以改變 而係呢家既香港絕大部分成功個班既背後 贏其他人既關鍵 都唔係佢夠努力 係贏在家庭背景咋 香港有幾多人唔係拼搏架? 成功左就咪撚咁噁心係咁分享自己點努力法啦屌你老母
唔知點解咁多香港you tuber 我覺得ming仔最好

有種成熟既味道 講啲野有point啲
剪片又一流

佢講好笑野唔係講屎尿屁 係你會認同佢所講既野覺得中肯咁去笑
老老實實講既係正常野,老師都有教

係某d網民唔正常者,你睇呢個post就知

btw評已工
https://lihkg.com/thread/259603/page/1?ref=android
隔離post 已經有人講緊類似既野 家底其實好影響一個人既社交圈子同見識 上面串柒柒話人脈見識唔係用錢堆出嚟 屌你真係人唔笑狗都吠
Ming 仔條片叫人唔好葡萄人成功 呢個心態無錯 但有無諗過現實唔撚係靠自己努力就樣樣野可以改變 而係呢家既香港絕大部分成功個班既背後 贏其他人既關鍵 都唔係佢夠努力 係贏在家庭背景咋 香港有幾多人唔係拼搏架? 成功左就咪撚咁噁心係咁分享自己點努力法啦屌你老母

所以唔撚明果D人先會認同條片
留名有wifi睇

問題主要在於
大部分人就係一覺得努力好難改變到
就完全唔努力
呢樣野我身邊見唔少
Even 3大仔都係咁怨

所以唔撚明果D人先會認同條片

無錯,人哋成功只係人哋好彩,有父幹又有人脈
連登仔失敗只係唔好彩,明明有努力又能幹
生不逢時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞