MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
依家個問題係ming仔叫我地學多d成功人士既諗法,但係社會上好多成功人士都係靠父幹,而傳媒都吹噓緊有樓有車有父幹既後生仔係成功人士。唔屌呢種風氣屌咩? 大把人屌之前都有努力過,甚至有d人已經靠自己努力上左位,唔代表要接受呢種思維wo

鬼唔知咩
但人地就係講緊叫你學人優點呀嘛
屌個風氣對你有咩幫助
呢條片根本多撚餘
父幹-----》全部
接受現實啦

咁你砍掉重練囉
父幹呢樣優點有得學?
我屌你有父幹唔代表我唔識進取
連登仔比人撚狗都當人神咁拜
一直都覺得香港人憎人富貴嫌人窮 想要共產主義既好處 生活在資本主義世界

屌下資本主義壞處都唔得?代表我想行共產?
窮撚想成功望中六合彩好過啦
學乜鳩姐 學完咪又係打份閪工
一直都覺得香港人憎人富貴嫌人窮 想要共產主義既好處 生活在資本主義世界

咁屌你都唔得?笑垃圾人人有責
呢條片根本多撚餘
父幹-----》全部
接受現實啦

咁你砍掉重練囉

呢句真 睇到咁大父幹
又唔比d勇氣去砍掉重練

冇話唔得
一直都係討論段片,係你對唔同意明仔的人起晒鋼
班垃圾繼續死撐啦
無先天優勢又唔肯努力 抵你地做死一世廢柴
呢條柒碌都上得神枱

出現了

出現了

冇話唔得

問題你講既論點直情一屁不通呢
Logic fail到咁就叫起哂鋼
有無翻睇自己講緊乜
定係學得自己無問題

冇話唔得

有無翻睇自己講緊乜
定係覺*得自己無問題
好心唔好未審先判啦
有人開post話mingjai唔值20萬一個月
但講真香港除左靠打機既成功youtuber有第個咩?
佢整既片都有心機 又唔係好似熊仔頭條條片都係失戀果幾味 醒下啦

佢睇完果個po條氣唔順拍左幾條片都係屌"網民"

冇話唔得

有無翻睇自己講緊乜
定係學得自己無問題

解釋完又話我logic fail
又講唔到fail 係邊,一味人身攻擊
屌人唔努力
你咪正宗為屌而屌囉
[quote]根本mingjai典型資產階級諗法
無限放大低下階層唔夠努力增值自己
無限減低其他因素既影響(例如政府政策、父幹等等)
咩居心?佢自己咩背景?
點解咁多人既諗法會比佢帶走

咁想問你係未係資產主義下生活呀?
係既就跟住RULES玩啦
講野成個5毛咁

我係呢個資本主義下生活就代表我要接受呢個社會既不公
你去得印度就預左比人強姦
你講野成個小學雞咁
MingJai係youtuber, 佢唔係社會學家、時事評論員、學者...
佢其實無乜責任去學術咁去分析一個社會現象 - 社會上流機會係唔係減少緊?
佢只係拍下片發表下個人感受, 又唔係交paper. 無reference無數據都無所謂
而且段片都唔係分析人點解會「成功」...
而係屌9某d人乜人都屌

利申:一直相信「成功」有好多因素, 個人努力只係其中之一. 當地ge社會、政治、文化、宗教、社區同家庭都係因素之一
都話香港哋你死你事啦 制度有冇問題都好 你窮你失敗就係你嘅問題
而成功者 喺香港絕對唔會幫你
佢地覺得自己嘅成功係靠自己
咁點解要幫你?唔踩住你上位都要偷笑啦
佢哋情願捐錢畀非洲人 最多捐下血打個卡
借錢畀朋友?借錢畀你增值?
甚至打本畀你投資有錢齊齊搵?
還錢如乞米 不了
串緊話佢唔值25萬嗰班
MingJai係youtuber, 佢唔係社會學家、時事評論員、學者...
佢其實無乜責任去學術咁去分析一個社會現象 - 社會上流機會係唔係減少緊?
佢只係拍下片發表下個人感受, 又唔係交paper. 無reference無數據都無所謂
而係屌9某d人乜人都屌

利申:一直相信「成功」有好多因素, 個人努力只係其中之一. 當地ge社會、政治、文化、宗教、社區同家庭都係因素之一

無人叫佢分析每一個社會現象
問題係佢歸咎左所有失敗既人有一個共通點,就係態度
咁咪以偏概全囉
串緊話佢唔值25萬嗰班

根本就係 好典型覺得自己成功係靠自己
又唔諗下自己個樣天生係上得鏡見得下人
而段片又唔係講啲高汁嘢

再睇下連登出去食個M記 張合照出咗幾耐就笑捉咁耐 你叫佢哋拍片 唔使聽內容已經笑柒佢哋個樣先啦
而係屌9某d人乜人都屌

所以我不嬲話佢冇料就係咁解
又唔係識得多野,又要拍片大大聲發表意見,講埋d野經唔起討論

咁就叫YouTuber?

而係屌9某d人乜人都屌

佢依家咪一樣以偏概全係度屌人
串緊話佢唔值25萬嗰班

連登仔屌鳩佢父幹 都唔知有咩關係
做YouTuber 都可以屈人父幹
喂,定義左你既成功係點先啦

講咩上流社會咩人脈,根本就完完全全係成世人靠屋企
同你勤唔勤力無關

就算個ming仔渣加拿大護照,佢屋企距離「上流社會」好遠啦下話

你要幾有錢先算「成功」先

就咁睇連登啲酸留言,仲以為Mingjai係李嘉誠個仔

Mingjai 做到Youtuber 原來係因爲父幹
可能上網係老豆比錢 唔怪得被連登仔屌
喂,定義左你既成功係點先啦

講咩上流社會咩人脈,根本就完完全全係成世人靠屋企
同你勤唔勤力無關

就算個ming仔渣加拿大護照,佢屋企距離「上流社會」好遠啦下話

你要幾有錢先算「成功」先

就咁睇連登啲酸留言,仲以為Mingjai係李嘉誠個仔

Mingjai 做到Youtuber 原來係因爲父幹
可能上網係老豆比錢 唔怪得被連登仔屌

同失敗者講要改心態學下人成功
真係等同d 考第尾既中學雞叫佢讀好書一鳩樣
對牛彈琴
串緊話佢唔值25萬嗰班

根本就係 好典型覺得自己成功係靠自己
又唔諗下自己個樣天生係上得鏡見得下人
而段片又唔係講啲高汁嘢

再睇下連登出去食個M記 張合照出咗幾耐就笑捉咁耐 你叫佢哋拍片 唔使聽內容已經笑柒佢哋個樣先啦

慘得過有班人覺得佢d片高質
25萬個po之後佢即刻岀條片屌d唔識欣賞佢嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞