MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
講講下堆成功人士都唔見哂
得我地班下等人係度自HIGH 眼紅

睇到個正評數真係唔怪得香港人比人叫港豬
人地講兩句,仲要係完全唔in depth 既野就帶到班奴性重既港豬覺得自己未夠努力增值自己

明明就係改變唔個環境 唔再係以前人人都可以創業
先會令到人怨聲載道 樓價貴 好多人就係為左樓成世做野
結果條柒碌將個問題拋左落我地度 話我地眼紅唔識上進
跟本係將個問題調轉左
講咁多野咪就係想全部錯都放哂落班下等人度 唔關個社會事
咁多人有咁ge諗法就係黎自個社會度 d樓跟本貴到離撚譜
幾十個人得一個輪到公屋 有班人打死牛工得皮幾野
班上等人就拎個幾個成功例子話你班人不思上進 淨係識怨
又唔望下幾多人努力左都係得個桔

努力左得個吉, 就睇下夠唔夠膽大改
例如轉行或者創業
同埋願唔願意惡補知識, 改善人際關係 etc
雖然講就容易...

風險呢 個個受得起???
破左產係咪你養
你二世祖衰左有第二次第三次
其他人冇架喎 衰左比人恥笑架喎
所以咪話有錢人只會更有錢
本身咁樣就係呢個環境ge事實 係改變唔到
d樓愈黎愈樓 人工又跟唔到 有幾多個人有本事創業
而家仲要比離地撚踩多兩腳

你有無試過幾十蚊申請個 website?
有無試過上 facebook 免費宣傳?
有無用過免費程式整網站?
有無諗過可以零成本賣服務 (例如畫野, 整音樂)?
全部放工之後做, 失敗o既話幾乎一個崩都唔使蝕
一個成功人士 係會謙虛
會多謝之前幫過自己的人,運氣所在

而家香港所謂成功人士 齋講自己優點,叫其他人黎學,講到自己成功係必然

根本成個社會風氣都有問題
呢啲野唔去正視
反而淨係講未成功既人唔夠努力增值自己
香港式傳媒報導, 咩人算係成功? 大部份指從商, 賺到錢
真係成功定義, 成功=努力+運氣, 不分類型, 任何學術方面有成就

應該:從成功者中學習令人敬佩的地方
現實:傳媒報導"如何努力", 單一性, 搵到錢

讀者反應:成功者炫耀, 從成功者身上睇唔到謙虛(運氣必然), 成功者因為努力會成功, 其他人失敗因為唔努力, 否定晒其他人努力

btw, ming仔不如你講下你自己比其他傳媒工作者有咩更加成功(唔好講咩剪片, 大把人比你叻)

做youtuber拍片有咁多人睇已經係成功

你講緊咩廢話
問你 ming仔有咩地方比其他傳媒工作者值得你去學呀
唔係叫你曬命呀

我曬咩命?我又唔係ming仔
ming仔講啲野有趣令到多人睇佢啲片已經唔係個個人做到。

講真 我睇佢段片就係比post個topic引左入去睇 原全唔撚關佢事
我記得以前係高登明明都係過街老鼠黎 照你咁講
大J應該係神枱級啦 出埋書

其他片ming仔都大把人睇啦,淨係呢條片多咩
大J又好邊個都好,多人睇就係因為拍片者吸引到果班觀眾,唔係做得好又點會多人睇?

所以我幾時都話TBB啲劇世界級
永遠都咁多人睇
都唔知啲後生仔屌乜

TBB之前 monopolize左免費電視market,同youtuber有得比?
第一次睇mimg仔既片
其實我都好少睇youtuber片

講呢啲幾特別
唔係教你點溝女神吖脫獨吖應付老闆吖
呢種思維似 3x歲先會有
唔知ming仔幾多歲

認真唔錯

32好似

其實佢講啲野我地都知 但總係有一部分人永遠唔放係心

佢做既只係提醒下我地

33啦 84年
好鍾意睇佢

人地講兩句,仲要係完全唔in depth 既野就帶到班奴性重既港豬覺得自己未夠努力增值自己

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

你講緊自己唔夠努力?
你代表大多數人講啊?

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

係 晴報人力資源顧問咪屌得啱囉
點解唔加班 點解加班要畀錢你
公司請你係畀機會你 你學嘢仲想公司畀錢你?努力啲抵得諗啲唔好怕蝕底啦

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

你講緊自己唔夠努力?
你代表大多數人講啊?

努力同減肥一樣
永遠都唔夠嘅
減肥嘅定義係咩啊?

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

個個人努力都係均等?
一日得24小時
你叫一個弱智點同一個天才鬧努力?

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

個個人努力都係均等?
一日得24小時
你叫一個弱智點同一個天才努力?

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

個個人努力都係均等?
一日得24小時

根本條傻鳩仲未明
試想下你生於非洲索馬里
你連食都冇得食
叻極可能只係夠餬口
咁有咩用
增值唔洗錢 唔洗時間咩
收完工去上堂 返屋企讀書 溫書
第2朝唔夠精神做野
做野效率差又比人屌 好易比人炒 但係又唔做野又唔得 要養家
屌 你咁撚柒廢架 你唔夠上進所以增值唔到

轉過一份 OT 少 d o既工得唔得
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你要向上流動就努力令自己成為剩低嘅個少部份人,真係能力有限咪次一級,而唔係永遠都去唔到個一級就自怨自艾怨父幹 ,又唔諗下點解人地老豆點樣賺返黎起家,咁啱你係窮一/二代,你要諗嘅係點樣改變家族命運,而唔係希望有個有錢老豆幫自己

咁自己的確唔努力
唔關成唔成功人士事嘅
咁都關奴性到

個個人努力都係均等?
一日得24小時

學好多師兄含撚吹奏嘅火撚滾樣講
咪做一個努力的天才
雖然最後都係nothing
但起碼做過嘛
我地重視個過程架
你過程中有增值過自己
雖然結果唔如意
但你知道嗎?
你係 茄呢啡 就做返茄呢啡吧啦
個問題係啲傳媒成日報啲成功人士嚟否定年青人/挖苦年青人 mingjai個講法唔係錯但係如果年青人係被攻擊對象 所謂連登仔思維呢啲自我保護機制我覺得又唔可以無喎 點都好過淨係一味接受人地有理又好無理又好咁否定自己
一個成功人士 係會謙虛
會多謝之前幫過自己的人,運氣所在

而家香港所謂成功人士 齋講自己優點,叫其他人黎學,講到自己成功係必然

呢 d on9 仔黎, o岩聽就學, 唔o岩聽算撚數
最緊要訓練自己分析
試想下你生於非洲索馬里
你連食都冇得食
叻極可能只係夠餬口
咁有咩用

增值呀廢柴
其實佢都講得啱既

無奈現實中,個貧富懸殊太嚴重。
一部分人既起點已經係大部分人既終點。
兩者財富、見識、社經地位都相差太大,
令到起跑線差既個批人有好大無力感
加上近年啲新聞咁負面、社會氣氛咁差
搞到好多人冇晒動力上進。
只好抱怨,什至踩低個班父幹撚,平衡返自己心理
冇話邊個啱邊個錯,
只能說依家既。人壓力大咗過以前。

香港人太過重視錢。
試想下你生於非洲索馬里
你連食都冇得食
叻極可能只係夠餬口
咁有咩用

增值呀廢柴

點解唔試下移民呢?
試想下你生於非洲索馬里
你連食都冇得食
叻極可能只係夠餬口
咁有咩用

增值呀廢柴

點解唔試下移民呢?

係囉 香港人點解仲要迫地鐵咁辛苦
點解唔移民繼續努力呢
試想下你生於非洲索馬里
你連食都冇得食
叻極可能只係夠餬口
咁有咩用

增值呀廢柴

點解唔試下移民呢?

講真啊
如果有人生存係咁嘅空間十年都唔改變
真係好有問題
點解唔移民啊?
好撚搞笑
連登仔大部分都係片中所講既失敗人士思維
竟然而家就個個爭撚住出黎正評和應
真係好撚笨柒

其實片中所講既野係岩 亦有好多成功人士分享過
但係成功人士既成功思維唔係靠睇完條片就變到
成功人士既思維係發自內心 唔係睇完條片就扮撚野哂野話而家要開始識欣賞人同人學習

如果你本身唔係咁既人咁既性格 點改變都唔會改到
好撚搞笑
連登仔大部分都係片中所講既失敗人士思維
竟然而家就個個爭撚住出黎正評和應
真係好撚笨柒

其實片中所講既野係岩 亦有好多成功人士分享過
但係成功人士既成功思維唔係靠睇完條片就變到
成功人士既思維係發自內心 唔係睇完條片就扮撚野哂野話而家要開始識欣賞人同人學習

如果你本身唔係咁既人咁既性格 點改變都唔會改到

I have shared so I'm not that kind of person
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞