MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
梗係你嘅心態問題 係你唔夠努力啦
你要自我增值 終有一日你會上流架 信我
失敗者唔會咁正面架 成功者先會咁識諗
梗係 你哋唔努力 我邊有位踩住你哋上
乖乖繼續努力 千祈唔好搞亂呢個社會呀

但最奇怪係成功者教你點做成功者會被失敗者圍屌

呢個堅 連登仔係100% 批鬥成功者

連登仔個個都係天才 偉人 人類既榜樣
不過因為老豆冇錢 自己冇運 社會唔支持
先搞到要上連登批鬥啲所謂既成功人士咋
錯既係世界 唔係我!

最衰我屋企窮
如果唔係我一定唔會浪費時間打機唔溫書

如果我有加拿大Passport,我一定出名過Mingjai
講咁多野咪就係想全部錯都放哂落班下等人度 唔關個社會事
咁多人有咁ge諗法就係黎自個社會度 d樓跟本貴到離撚譜
幾十個人得一個輪到公屋 有班人打死牛工得皮幾野
班上等人就拎個幾個成功例子話你班人不思上進 淨係識怨
又唔望下幾多人努力左都係得個桔

努力左得個吉, 就睇下夠唔夠膽大改
例如轉行或者創業
同埋願唔願意惡補知識, 改善人際關係 etc
雖然講就容易...

算啦 啲人根本唔認清個社會係點
上面班人仲係到附和ming仔,仲好enjoy係呢個不公既社會生活
https://www.youtube.com/watch?v=BN-3wkjpTN8
睇完再諗諗

呢d就真係高質

佢第一個POINT就好似咩大賭李家X果條友咁
買晒嬴沒輸波賽後拎中果張出黎
條友最後真係成功左
呃左唔少人既錢
完完全全就係第一個POINT翻版

根本大家用錯左方法
要努力就緊係諗下一個騙局啦
努力打工喎

錯既係世界 唔係我!

絕對同意 連登仔必定唔會欣賞人,只會批鬥,當中死得最慘既係現實成功既人

連登仔真係好慘 個世界唔係圍住自己轉

唔知你環境點
但就算係現今香港
兩人合力買樓
1年繼續去2次旅行
iPhone 照買
公屋窮撚出身既人大有人在
而且人地放工仲唔洗又進修又盛
照玩一樣無問題
佢地老豆老母無樓俾佢地
但佢地會有樓俾佢地下一代
香港式傳媒報導, 咩人算係成功? 大部份指從商, 賺到錢
真係成功定義, 成功=努力+運氣, 不分類型, 任何學術方面有成就

應該:從成功者中學習令人敬佩的地方
現實:傳媒報導"如何努力", 單一性, 搵到錢

讀者反應:成功者炫耀, 從成功者身上睇唔到謙虛(運氣必然), 成功者因為努力會成功, 其他人失敗因為唔努力, 否定晒其他人努力

btw, ming仔不如你講下你自己比其他傳媒工作者有咩更加成功(唔好講咩剪片, 大把人比你叻)
d小學雞未見過世面就一味讚

算啦 啲人根本唔認清個社會係點
上面班人仲係到附和ming仔,仲好enjoy係呢個不公既社會生活

成功人士覺得自己成功, 只係因為個人因素,
其實社會、政治、家庭甚至係社區環境都好重要

努力左得個吉, 就睇下夠唔夠膽大改
例如轉行或者創業
同埋願唔願意惡補知識, 改善人際關係 etc
雖然講就容易...

風險呢 個個受得起???
破左產係咪你養
你二世祖衰左有第二次第三次
其他人冇架喎 衰左比人恥笑架喎
所以咪話有錢人只會更有錢
本身咁樣就係呢個環境ge事實 係改變唔到
d樓愈黎愈樓 人工又跟唔到 有幾多個人有本事創業
而家仲要比離地撚踩多兩腳
佢大概咪係話做執垃圾都要做最成功果個

有邊個做到

樓市邊有問題 今日海之戀先光速畀人掃哂
facebook仲見到「有錢都未必買到 要睇運氣」 你係咪唔夠努力呀
一個窮撚搵個富二代比較,先天條件差咁遠梗係會覺得絕望。不如唔好望咁遠, 睇下啲同你背景相似但又比你成功既人先啦
個社會根本扭曲左
無錯你努力係可以爬到上去
但本身出十分力就得,而家要出二十分力
佢講既無錯但唔係事實既全部
如果一味盲目鼓吹低下階層去努力根本係一個錯誤既思維
一個窮撚搵個富二代比較,先天條件差咁遠梗係會覺得絕望。不如唔好望咁遠, 睇下啲同你背景相似但又比你成功既人先啦

背景相似最成功嘅人去晒做慈母

錯既係世界 唔係我!

最衰我屋企窮
如果唔係我一定唔會浪費時間打機唔溫書

如果我有加拿大Passport,我一定出名過Mingjai

咁個個人先天都唔同,好難話行別人條路會更好

Btw, ming 仔 你話嚴人寬人,你又批評人,不如講下你自己俾人學習既地方

窮撚一望就望上流社會

樓市邊有問題 今日海之戀先光速畀人掃哂
facebook仲見到「有錢都未必買到 要睇運氣」 你係咪唔夠努力呀

一定要買高價樓
食飯一定要食越光米?
四分鐘既片好似學左4個鐘教既野
雖然我好撚好彩唔洗養屋企 屋企人仲要有2個單位
我有個fd真係讀撚完書即刻出黎做野養屋企人
你教佢點增值 點解佢要比其他人付出咁多先可以成功
係咪連怨下都要比人批鬥

上班台咪大把 窮撚搵萬零蚊
督察搵緊幾多?入境搵緊幾多?
人生充滿希望囉

窮撚一望就望上流社會

個社會根本扭曲左
無錯你努力係可以爬到上去
但本身出十分力就得,而家要出二十分力
佢講既無錯但唔係事實既全部
如果一味盲目鼓吹低下階層去努力根本係一個錯誤既思維

咁樣係盲目要低下階層既人接受社會不公義呢個前設去奮鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞