MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
梗係你嘅心態問題 係你唔夠努力啦
你要自我增值 終有一日你會上流架 信我
失敗者唔會咁正面架 成功者先會咁識諗
梗係 你哋唔努力 我邊有位踩住你哋上
乖乖繼續努力 千祈唔好搞亂呢個社會呀

但最奇怪係成功者教你點做成功者會被失敗者圍屌
所以樓上問得好 連登仔使唔使增值
梗係要 唔努力啲邊有我咁成功呀

呢個堅 連登仔係100% 批鬥成功者

失敗者唔批鬥成功者,唔通批鬥自己咩
屌 身邊真係有依啲人

永遠唔識欣賞人地嘅優點

次次同佢講某個人好叻

第一句就會話唔難

我要做一定得啦

最後就話佢緊係得啦

次次都聽到火滾

好奇怪咩?最最奇怪嘅係點解成功嘅人分享完之後都會有失敗者?捉啲失敗者出嚟逐個屌尻佢唔夠努力啦
我仲記得幾年前係工廈整沙灘條友
佢不知幾努力
記得係唔知點樣話有人幫襯佢(好似政府帶頭?)
佢咁努力而家一定肥肥啦
大把人跟佢一樣整沙灘

至少佢夠膽開左個頭先
你有無試過做 d 乜? 你夠唔夠膽試?

衡量下風險先啦大老闆

真心為你好,真係唔好諗住搞生意
你冇果種SENSE

跟住破撚左產又要比人恥笑
因為有呢種環境先會有呢種諗法 你調轉左個方向去諗
就係因為好多人改變唔到先會變成咁 而家仲要去比班上等人批評
話你不求上進 怨天尤人
睇下呢度留言就應驗晒
簡單啲講 見到人好應該學 唔係踩 所謂食佢既營養唔係揀啲屎黎食

你地明就明唔明就forever hater
喂,定義左你既成功係點先啦

講咩上流社會咩人脈,根本就完完全全係成世人靠屋企
同你勤唔勤力無關

就算個ming仔渣加拿大護照,佢屋企距離「上流社會」好遠啦下話

你要幾有錢先算「成功」先

就咁睇連登啲酸留言,仲以為Mingjai係李嘉誠個仔

咪就係 連登仔月入30k up好正常
月入低過中位數都係垃圾

我唔知你咩情況
但係三十歲前要搵三皮野唔難

起碼我27歲,我同屆中七畢業大部份搵兩三萬,護士工程師三四萬

一半公屋撚,幾個居屋撚,一兩個私樓撚
冇一個出國讀書
https://www.youtube.com/watch?v=BN-3wkjpTN8
睇完再諗諗

呢d就真係高質

佢第一個POINT就好似咩大賭李家X果條友咁
買晒嬴沒輸波賽後拎中果張出黎
條友最後真係成功左
呃左唔少人既錢
完完全全就係第一個POINT翻版

笑死 啱呀 做死一世奴隸啦 乖乖地儲錢買貴樓
又好多例子呀 身邊嘅人乜乜柒柒 香港一定冇窮人

何超儀博命為上車 勉勵網民「要成功就要博盡」

連登仔個個都係天才 偉人 人類既榜樣
不過因為老豆冇錢 自己冇運 社會唔支持
先搞到要上連登批鬥啲所謂既成功人士咋
錯既係世界 唔係我!

我果行 十年黎 起薪點好似多左1000-2000蚊左右
每年人工加1-5% 通常都3%左右
經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
聽講行內前輩個個都搵命搏
除左本業仲會做埋freelance
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?
個客已經上帝咁 當啲designer 狗咁指
唉 都係我唔夠努力 應該打三份工

經濟上黎講
你所講既個個轉工
最後會推高剩低落黎既人做貴族職業
到時bargaining power 會強於customer
自然可以加價

現實上黎講好多FG唔洗錢都肯接Job做爛市
行頭腐爛就腐爛
香港呢個社會傳統只有某部份產業可以維生有餘
物價升到咁 人工跟唔上就係個現實嘅數據
踏踏實實做野唔係正途
「識人」「識做人」「有父幹」「有關係」
先係成功之路

你想幾有錢先?
三十歲前住半山媾model?
定係三十零歲買到樓結到婚都算成功先?

後者唔洗父幹都做到喎
做咩下下要同咬住金鎖匙出世既人比唧?

老實講,佢地唔洗努力都有錢,都唔會令到你冇機會搵到更多錢嫁喎
冇人㩒住你唔俾你搵錢嫁喎

你認真?
知唔知幾多人做左十幾年都係一萬蚊鬆啲
未去過旅行 仲要還錢比政府?
十年後當佢終於儲到舊錢比到當時嘅首期
果陣時首期可能又拋佢一大截
點解咁多人講錢搵錢
因為腳踩實地係無撚用
一係你就搏金融風暴班人跳樓都唔掂
一係你就搏SARS果啲災禍
lm
lm

錯既係世界 唔係我!

最衰我屋企窮
如果唔係我一定唔會浪費時間打機唔溫書
我舅父廿年前就講
工字不出頭
事實上, 香港o既打工皇帝賺錢人數可能仲少過老闆

經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?

經濟上黎講
你所講既個個轉工
到時bargaining power 會強於customer
自然可以加價

行頭腐爛就腐爛
踏踏實實做野唔係正途
先係成功之路

你想幾有錢先?

後者唔洗父幹都做到喎

老實講,佢地唔洗努力都有錢,都唔會令到你冇機會搵到更多錢嫁喎

你認真?
點解咁多人講錢搵錢
因為腳踩實地係無撚用

因為個班人唔撚識增值 金融風暴要跳樓
垃圾廢柴冇撚用 又唔識吸收人地d優點
淨係識眼紅 怨天尤人

經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?

經濟上黎講
你所講既個個轉工
自然可以加價

行頭腐爛就腐爛
踏踏實實做野唔係正途
先係成功之路

你想幾有錢先?

後者唔洗父幹都做到喎

你認真?
點解咁多人講錢搵錢
因為腳踩實地係無撚用

你望返條片
佢教你吸收你上一層人成功之處再努力
而且做十幾年野=努力十幾年?
Hea做同博盡差好遠

經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?

經濟上黎講
你所講既個個轉工
自然可以加價

行頭腐爛就腐爛
踏踏實實做野唔係正途
先係成功之路

你想幾有錢先?

後者唔洗父幹都做到喎

你認真?
點解咁多人講錢搵錢
因為腳踩實地係無撚用

我認真嫁

莫講話十幾年丫
三年都仲未夠兩皮就好轉工啦
我都想知點解可以容許自己做十幾年都搵得萬幾蚊

錯既係世界 唔係我!

絕對同意 連登仔必定唔會欣賞人,只會批鬥,當中死得最慘既係現實成功既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞