MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
串緊話佢唔值25萬嗰班

連登仔屌鳩佢父幹 都唔知有咩關係
做YouTuber 都可以屈人父幹

又邊個話佢父幹呀?
我話佢冇料喎
串緊話佢唔值25萬嗰班

「運氣」 條今日freestyle出到名先做到香港元祖youtube
「家底/父幹」 普通平民百姓邊有咁多時間拍片剪片 唔洗返工呀?

由以前開始,已經話上_登,勿認真。
依加拎某幾類留言出黎,就落哂力出片反駁。同求其有個痴線佬話要起被強姦個女仔底,之後就話連登仔不分是非上鋼上線有咩分別?

是但揾啲痴線佬意見出黎,揾個中學生都吊打佢,仲好意思講
MingJai係youtuber, 佢唔係社會學家、時事評論員、學者...
佢其實無乜責任去學術咁去分析一個社會現象 - 社會上流機會係唔係減少緊?
佢只係拍下片發表下個人感受, 又唔係交paper. 無reference無數據都無所謂
而且段片都唔係分析人點解會「成功」...
而係屌9某d人乜人都屌

利申:一直相信「成功」有好多因素, 個人努力只係其中之一. 當地ge社會、政治、文化、宗教、社區同家庭都係因素之一

無人叫佢分析每一個社會現象
問題係佢歸咎左所有失敗既人有一個共通點,就係態度
咁咪以偏概全囉

係. 如果用社會學角度分析,
係新自由主義年代, 勞動階層生活係差, 資本家唔洗對工人咁好,
你睇下香港, 單單係工作外判、合約制就害左死唔少人
依加拎某幾類留言出黎,就落哂力出片反駁。同求其有個痴線佬話要起被強姦個女仔底,之後就話連登仔不分是非上鋼上線有咩分別?

撐果d小學生黎,覺得好勁咖啦
講得好
好多垃圾ming打手
肯定班垃圾字出黎做過野
算鳩數啦
明既人自然心領神會自己默默做緊
唔明既人繼續唔明囉
做乜要逼佢地明

無錯, 一直想講呢樣野,

MingJai其實網民一樣, 都係上網發表下個人感受

其實唔需要認真反駁佢,

不過真係覺得佢分析得太表面, 所以又忍唔住出post

無錯, 一直想講呢樣野,

MingJai其實網民一樣, 都係上網發表下個人感受

其實唔需要認真反駁佢,

不過真係覺得佢分析得太表面, 所以又忍唔住出post

乜香港最高質YouTuber,同普通連登仔岀個po屌人冇分別
好矛盾,老屎忽就係用e種尺
人地都做到,你都做到既
成日用e招搾壓人
串緊話佢唔值25萬嗰班

又邊個話佢父幹呀?
我話佢冇料喎

唔係話你,其仔連登仔話
無人理你住
人地都做到,你都做到既
成日用e招搾壓人

佢地都係由冇到有 點解你唔得?
駁唔到
有人話佢靠父幹
咁可能佢係靠父幹 所以生活得會比較好
但父幹呢樣野係咪幫到佢做YouTuber 幫佢諗到稿 幫佢紅到 幫佢月入25萬先?
串緊話佢唔值25萬嗰班

「運氣」 條今日freestyle出到名先做到香港元祖youtube
「家底/父幹」 普通平民百姓邊有咁多時間拍片剪片 唔洗返工呀?

[quote]根本mingjai典型資產階級諗法
無限放大低下階層唔夠努力增值自己
無限減低其他因素既影響(例如政府政策、父幹等等)
咩居心?佢自己咩背景?
點解咁多人既諗法會比佢帶走

咁想問你係未係資產主義下生活呀?
係既就跟住RULES玩啦
講野成個5毛咁

我係呢個資本主義下生活就代表我要接受呢個社會既不公
你去得印度就預左比人強姦
你講野成個小學雞咁

好簡單 生活係依個環境 一係忍 一係求變
日日係到上連登打下飛機同我講唔接受社會不公?
你做過啲咩豐功偉績呀大偉人?

仲要講印度論 你敢行係印度行出黎屌D人先啦

小學雞
人地都做到,你都做到既
成日用e招搾壓人

人地無講過d成功例子係老屎忽喎
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo

笑左,25萬?咁仲有冇正常人俾25萬請佢呀?
呢D一睇就知係詐騙啦
被佢呃果個都知唔對路啦
你話25萬佢搵得返20萬投資人蝕5萬都算
我估呢條友3萬都危危乎呀

咁你就自己收皮打飛機啦 你呃比我睇呀
呢度冇人講明仔靠父幹
只係講佢講既野有問題
唔好刺稻草人
駁唔到
有人話佢靠父幹
咁可能佢係靠父幹 所以生活得會比較好
但父幹呢樣野係咪幫到佢做YouTuber 幫佢諗到稿 幫佢紅到 幫佢月入25萬先?

連登仔如果有父幹一定紅過Mingjai啦
人地都做到,你都做到既
成日用e招搾壓人

人地無講過d成功例子係老屎忽喎

我都冇講,你自己講
職場班人就係咁屈人做多d野請少個人
串緊話佢唔值25萬嗰班

講到佢好似一拍片就賺大錢咁 完全漠視人背後既努力
佢拍片無人睇個陣日日捱面包又洗唔洗拍片慶祝呀

成班低智
串緊話佢唔值25萬嗰班

又邊個話佢父幹呀?
我話佢冇料喎

唔係話你,其仔連登仔話
無人理你住

咁你俾d證據岀黎啦係度屈人
其實三登都係咁
根本成個網絡風氣都係錯
久唔久有你呢一個半個清泉post就會成班人扮好認同
next page下個post又會打回原型
你入佢佢又話你難分真與假入係不敗之地
所以其實屌都無謂真係靠自己用下腦上網判斷下好過

以前上高登啲人有共識咩係直咩係曲
而家慢慢就乜野都難分真與假
可憐班小學雞心智唔成熟上黎吸收晒啲柒野柒思維返現實世界過世

等睇比人追擊
佢有錢好多方面都唔洗憂啦 天生處於優勢 然後將自己既成功全部歸於自己既努力 呢個係人性

睇過個心理實驗 揾一班人玩一個遊戲 但有一部份人一開始係比其他玩家多啲資源 最後佢地贏左 只會歸功於自己既策略or 智謀 完全唔會考慮自己既先天優勢係成功既因素之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞