MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
好,其實呢個世界本身就係存在唔公平架啦
但係係咪因爲咁就係要抹殺自己成功既可能性先
真心與其諗邊個邊個靠父幹
不如至少諗下自己可以做啲乜去彌補大家既差距
共勉之啦
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。
一堆失敗預定論既人出黎講野

睇啲唔睇啲 扭曲曬條片既意思
睇到樓主唔比人提反面意見想覆下
自己出身唔好但人地都睇我都算撈得好
問題係依家香港向上流動機會愈黎愈細
你一個所謂有父幹又算成功人士出黎講呢d 野真係落井下石

唉點解仲係有咁多人唔明

條片唔係叫你做「成功人士」呀

係叫你識得正視問題 唔好成日賴落先天因素同人地身上呀

明唔明呀

賴咩撚姐 有冇父幹真係差好撚遠
我有父幹我實好撚認同呢個ming 仔呀
勤力大撚柒哂? 大把人想增值都冇得增
而家仲要比呢位成功人士講風涼話on99
妳可以積極面對冇左隻手或隻腳 但係改變唔到冇左d手腳
佢把聲好似星爺
所以我好有自知之明,人地真係靠父幹,我先大大力屌。
靠自己果種,我好少出聲(現實係香港,十單都無一單)
睇過好多研究證實咗其實high SES status會提升一個人嘅語文/學習水平,low SES 嘅起跑線係低一截。咁樣推落去low SES 超越唔到 high SES係正常現象。咁樣係support到點解個d有父幹嘅人可以傾向「變得成功」,亦都係點解只有少數low SES可以靠自己點點點向上爬到。唔係窮撚冇可能上位,只係少,佢地比較萬中無一。我諗反緊mingjai嘅係唔gur佢講到人人都可以「成功」,係啊窮人可以成功嘅,行返一百層先講嘢啦,有d人出世已經係99樓就可以慢慢行上100樓(借翻樓上個套概念)。呢個世界hea住想風流快活嘅人係比較多嘅,留言區嘅都係睇唔過眼有父幹嘅人可以日日落club玩唔洗捱騾仔,自己就要還loan日日摺,覺得唔公平(大家一樣咁hea但係收入完全唔同)。
呢個世界就係冇公平嘅,一投胎就已經分出勝負。想要公平?共產黨歡迎你

唉點解仲係有咁多人唔明

明唔明呀

Loser mindset又出黎
成日如果如果
唔會係自己身上出發搵問題

鬼唔知呀媽係女人咩 呢啲道理個個都知啦
由一個月入25萬既人口中講出黎會發人深省啲?

知唔知點解人地月入25萬而唔係你?

唉點解仲係有咁多人唔明

明唔明呀

你捉錯用神
平民家庭既仔女勤勤力力做到三十歲
連想成家立室既能力都無
點樣可以唔賴?
撐ming仔個班人
呢啲野個個都明架啦
唔好講到自己看透世事咁啦
而家係咪個個都自怨自艾先
老生常談又呃條片
同FB D CONTENT FARM雞湯無分別
香港人係咪真係咁蠢
睇過好多研究證實咗其實high SES status會提升一個人嘅語文/學習水平,low SES 嘅起跑線係低一截。咁樣推落去low SES 超越唔到 high SES係正常現象。咁樣係support到點解個d有父幹嘅人可以傾向「變得成功」,亦都係點解只有少數low SES可以靠自己點點點向上爬到。唔係窮撚冇可能上位,只係少,佢地比較萬中無一。我諗反緊mingjai嘅係唔gur佢講到人人都可以「成功」,係啊窮人可以成功嘅,行返一百層先講嘢啦,有d人出世已經係99樓就可以慢慢行上100樓(借翻樓上個套概念)。呢個世界hea住想風流快活嘅人係比較多嘅,留言區嘅都係睇唔過眼有父幹嘅人可以日日落club玩唔洗捱騾仔,自己就要還loan日日摺,覺得唔公平(大家一樣咁hea但係收入完全唔同)。
呢個世界就係冇公平嘅,一投胎就已經分出勝負。想要公平?共產黨歡迎你

依個世界根本無公平 各安天命

但唔代表你試都唔試就放棄/屌人地

無努力過既人 無資格屌人

同樣 有父幹啲人 更加唔可以屌人

唉點解仲係有咁多人唔明

明唔明呀

Loser mindset又出黎
成日如果如果
唔會係自己身上出發搵問題

點解佢只可以做失敗者 唔係冇原因
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。

X2
ming仔講緊既係一種態度同胸襟
樓主而家好似係道德高地咁以為自己高人一等
利申:認同ming仔
鬼唔知呀媽係女人咩 呢啲道理個個都知啦
由一個月入25萬既人口中講出黎會發人深省啲?

知唔知點解人地月入25萬而唔係你?

你同自己講左先啦
完全睇住班連登仔來屌
尤其上次25萬月薪件事
酸到條柒碌要拍片安撫班連登仔
我淨係知你而家引緊人反ming仔 on99喺度倒米

唉點解仲係有咁多人唔明

明唔明呀

你捉錯用神
平民家庭既仔女勤勤力力做到三十歲
連想成家立室既能力都無
點樣可以唔賴?

依個係大環境既錯誤 唔係個啲比你成功既人既錯誤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞