MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
就算成唔成功,增值吓自己都係好事嚟嘅
條片都幾積極丫

唔需要增值,因為唔一定成功
人地成功只係好彩,有人脈,有父幹

偷換概念

無錯,用偷換概念屌打番連登仔既偷換概念
人地成功既因素同連登仔失敗既歸咎,都係偷到癲

不過我覺得佢講到好啱,成功人士係會不斷自我增值令自己價值更高
同埋好多嘢,你唔試過根本唔會知自己可以去到幾遠,與其埋怨不如做好自己先

但連登仔慨念就係人地成功唔係因為增值,而係有人脈有父幹有運氣

但個事實就係有人脈有父幹有運氣>>增值
大把研究,調查都有指出過起跑線GE差距啦
大部份有錢人GE 將來都係有錢 窮人將來都係窮人
而家仲要比呢條上等人講埋D廢撚話黎批評
同話你去睇戲做無謂野買唔到樓一柒樣
我講個現實例子你聽,我識一個朋友
窮撚,無學歷,係間公司做個濕鳩採購文員
老細出去開會主動要求幫老細執頭執尾做meeting minute
一段時間之後,佢又乜都唔識嘅公司小薯仔變到成間公司所有流程都好熟

最重要嘅係出去開會傾野 ,中間認識好多唔同大老闆或者高級行政人員
中間見識都好多佢地果班成功人事做事諗野嘅思維。

係間公司做左幾年,無咩前景 走左
之後去新公司,由於果幾年佢嘅見識
新老闆好欣嘗佢嘅思維,佢唔夠10年就已經升到睇晒成個APAC嘅VP
salary + comp 7位中數字

大家覺得如果當日佢淨係識怨天怨地 做唔做到今日?

佢地會話個別例子,唔計

我上面咪話呢D主動擴闊人際 有位巴打反問出黎做過野未

我果行 十年黎 起薪點好似多左1000-2000蚊左右
每年人工加1-5% 通常都3%左右
經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
聽講行內前輩個個都搵命搏
除左本業仲會做埋freelance
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?
個客已經上帝咁 當啲designer 狗咁指
唉 都係我唔夠努力 應該打三份工

經濟上黎講
你所講既個個轉工
最後會推高剩低落黎既人做貴族職業
到時bargaining power 會強於customer
自然可以加價

現實上黎講好多FG唔洗錢都肯接Job做爛市
行頭腐爛就腐爛
香港呢個社會傳統只有某部份產業可以維生有餘
物價升到咁 人工跟唔上就係個現實嘅數據
踏踏實實做野唔係正途
「識人」「識做人」「有父幹」「有關係」
先係成功之路
留名
係咪發咗達就以為自己可以教人點做人
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

其實我就係想講呢樣野
上等人講呢D野只會比人覺得係落井下石
係下面努力過GE人會覺得呢D說話好撚難聽
屌你老味睇上面話佢揸住本加拿大PASSPORT
係我眼中同個條友話咩睇小場戲可以買樓有咩分別

佢拎加拿大Passport 點令到佢成功,吸引到咁多人睇佢啲片。連登仔點擊佢既片係因為片既內容定因爲片主有加拿大戶照

要有加拿大護照先開到youtube account
最衰我冇加拿大護照,如果唔係我一定唔會浪費時間打機睇劇上連登,一定會好勤力一定會成功

同意,如果連登仔有加拿大Passport,條YouTube channel 一定好受歡迎
喂,定義左你既成功係點先啦

講咩上流社會咩人脈,根本就完完全全係成世人靠屋企
同你勤唔勤力無關

就算個ming仔渣加拿大護照,佢屋企距離「上流社會」好遠啦下話

你要幾有錢先算「成功」先
97前就話能幹可以改善生活 而家收皮啦
唔係話仇恨成功人士 而係啲所謂既成功人士冇幾個係值得讚揚
一係有父幹 一係做制度腐敗既得利益者

發展中同已發展地區ge分別...
好簡單, 以前做街市可以發達, 除左因為佢地好勤力, 一日做12個鐘, 一星期番6日, 又無大假.

另一個因素係大環境... 以前選擇多... 個時無領展, 公屋商場租金好平, 而且好多新市鎮落成, 你可以去開荒. 而且個時 (80至90年代初) 大集團未壟斷市場, 當然好做好多.

我上面有提及過
機會一直都有
近十年e-business既機遇唔會輸97好多(smart phone, apps, e-payment)
未來十年有乜機遇靠你自己去搵
到時班友應該屌返你地唔把握呢個機遇
就算成唔成功,增值吓自己都係好事嚟嘅
條片都幾積極丫

唔需要增值,因為唔一定成功
人地成功只係好彩,有人脈,有父幹

偷換概念

無錯,用偷換概念屌打番連登仔既偷換概念
人地成功既因素同連登仔失敗既歸咎,都係偷到癲

不過我覺得佢講到好啱,成功人士係會不斷自我增值令自己價值更高
同埋好多嘢,你唔試過根本唔會知自己可以去到幾遠,與其埋怨不如做好自己先

但連登仔慨念就係人地成功唔係因為增值,而係有人脈有父幹有運氣

但個事實就係有人脈有父幹有運氣>>增值
大把研究,調查都有指出過起跑線GE差距啦
大部份有錢人GE 將來都係有錢 窮人將來都係窮人
而家仲要比呢條上等人講埋D廢撚話黎批評
同話你去睇戲做無謂野買唔到樓一柒樣

咁結論,連登仔仲需唔需要增值?

同你勤唔勤力無關

就算個ming仔渣加拿大護照,佢屋企距離「上流社會」好遠啦下話

就咁睇連登啲酸留言,仲以為Mingjai係李嘉誠個仔
我仲記得幾年前係工廈整沙灘條友
佢不知幾努力
記得係唔知點樣話有人幫襯佢(好似政府帶頭?)
佢咁努力而家一定肥肥啦
大把人跟佢一樣整沙灘

至少佢夠膽開左個頭先
你有無試過做 d 乜? 你夠唔夠膽試?
又舉例 咁香港哋冇窮人囉 就算有 都係因為人哋唔努力 唔增值

都費時po落去

我果行 十年黎 起薪點好似多左1000-2000蚊左右
每年人工加1-5% 通常都3%左右
經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
聽講行內前輩個個都搵命搏
除左本業仲會做埋freelance
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?
個客已經上帝咁 當啲designer 狗咁指
唉 都係我唔夠努力 應該打三份工

經濟上黎講
你所講既個個轉工
最後會推高剩低落黎既人做貴族職業
到時bargaining power 會強於customer
自然可以加價

現實上黎講好多FG唔洗錢都肯接Job做爛市
行頭腐爛就腐爛
香港呢個社會傳統只有某部份產業可以維生有餘
物價升到咁 人工跟唔上就係個現實嘅數據
踏踏實實做野唔係正途
「識人」「識做人」「有父幹」「有關係」
先係成功之路

你想幾有錢先?
三十歲前住半山媾model?
定係三十零歲買到樓結到婚都算成功先?

後者唔洗父幹都做到喎
做咩下下要同咬住金鎖匙出世既人比唧?

老實講,佢地唔洗努力都有錢,都唔會令到你冇機會搵到更多錢嫁喎
冇人㩒住你唔俾你搵錢嫁喎
要成功就要用岩方法
今時今日係體制內努力冇用架啦

要成功就要努力破壞社會

一直有睇佢d片,但唔多鐘意佢呢d說教意味既片。

same

同你勤唔勤力無關

就咁睇連登啲酸留言,仲以為Mingjai係李嘉誠個仔

咪就係 連登仔月入30k up好正常
月入低過中位數都係垃圾
97前就話能幹可以改善生活 而家收皮啦
唔係話仇恨成功人士 而係啲所謂既成功人士冇幾個係值得讚揚
一係有父幹 一係做制度腐敗既得利益者

發展中同已發展地區ge分別...
好簡單, 以前做街市可以發達, 除左因為佢地好勤力, 一日做12個鐘, 一星期番6日, 又無大假.

另一個因素係大環境... 以前選擇多... 個時無領展, 公屋商場租金好平, 而且好多新市鎮落成, 你可以去開荒. 而且個時 (80至90年代初) 大集團未壟斷市場, 當然好做好多.

我上面有提及過
機會一直都有
近十年e-business既機遇唔會輸97好多(smart phone, apps, e-payment)
未來十年有乜機遇靠你自己去搵
到時班友應該屌返你地唔把握呢個機遇

機會係有, 每個時代都有佢獨特ge機會.
呢代ge internet.

最可悲ge係, 上一代教你所謂「成功」ge方法, 到依家未必適用...
而最好笑, 係你唔跟上一代方法, 班老野會標籤你,
依家d 家長, 聽到小朋友話要做youtuber, 就話佢地發夢,
繼續做律師, 會計師, 醫生已好,
成績決定一切...

最重要係, 呢代人「成功」有好多定義.
有錢唔係皇道, 但上一代仲唔明
梗係你嘅心態問題 係你唔夠努力啦
你要自我增值 終有一日你會上流架 信我
失敗者唔會咁正面架 成功者先會咁識諗
梗係 你哋唔努力 我邊有位踩住你哋上
乖乖繼續努力 千祈唔好搞亂呢個社會呀
我仲記得幾年前係工廈整沙灘條友
佢不知幾努力
記得係唔知點樣話有人幫襯佢(好似政府帶頭?)
佢咁努力而家一定肥肥啦
大把人跟佢一樣整沙灘

至少佢夠膽開左個頭先
你有無試過做 d 乜? 你夠唔夠膽試?

衡量下風險先啦大老闆

真心為你好,真係唔好諗住搞生意
你冇果種SENSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞