MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
根本mingjai典型資產階級諗法
無限放大低下階層唔夠努力增值自己
無限減低其他因素既影響(例如政府政策、父幹等等)
咩居心?佢自己咩背景?
點解咁多人既諗法會比佢帶走

咁想問你係未係資產主義下生活呀?
係既就跟住RULES玩啦
講野成個5毛咁

仲講到意識形態咁遠
連登仔好波
追求自我實現層次
唔知係咪制度下保障到其他層次呢何
制度既錯制度既錯
過完雨革班撚屌仲未明咁款
究竟係佢地未經歷雨革
定還是根本就毒到未撚出個間房門口?
廢柴總係多借口,自己有冇努力過先,自己想追求啲咩先?
下下咁咪姐繼續踩低自己圍爐
做啲自己覺得型嘅,值得嘅事啦
其中,港大發言人表示,近數年的入學生背景調查顯示,來自家庭月入2.5萬以下的學生,約佔三成,而獲發政府助學金的學生比例,近3年維持在一成半左右;中大發言人則補充指,設有工讀計劃、讓學生利用課餘時間,在校內做兼職或擔任助手,以賺取報酬。

教育大學博文及社會科學學院副院長周基利分析表示,八大院校的數據反映收生成績較高,亦即較難「考入」的院校,始終「窮人入到的機會,較中上階層低」。教育界議員葉建源則認為,數據反映大學愈受歡迎、競爭愈烈,基層能夠進入的機會較小,但「當中原因、政府有需要進一步深究」。
基層嘅我唔夠努力做唔到大學生啊

窮人入唔到大學,係心態問題居多,好多窮人家庭既細路都係無心向學
當然窮人父母唔識教仔女都係問題,環境同圈子亦會影響細路性格

不過學業上面窮人同其他人既差距已經係最細,依家八間大學已經大大提升入大學機會

如果係個細路自己識諗又肯讀,入八大真係唔難

大學不嬲係比人向上流嘅機會
但可惜嘅係
如果你要努力
就要由細開始努力到大
而所謂成功人士呢?
佢地條件好太多
出少少力就可以學到晒
父幹撚就算30歲先開始發力都係贏人都仲係成功人士

有幾多人可以真係細細個就諗得通
只係你仲發緊育先岩岩開始有獨立思維個時
你就已經要努力緊
窮人細路要咁樣先成功到
你明唔明個差距係邊?
一生人有幾多可以成功嘅機會
而個個機會係講緊
要比有錢人賞識
比所謂成功人士控制你可唔可以成功呀
759都講緊要執個時
仲有人會覺得窮人成功左就會係一世

冇人叫你同有錢人比,窮人出身咪同窮人出身比。
細個唔識諗既,咪係自己問題,大個再努力過囉。

笑話黎?
窮人同窮人比個時
有錢人就出黎話窮人唔努力
社會因為出現既得利益者先會有窮人屌有錢人咋
你估現實會有人無啦啦同有錢人比咩
自己都知自己個皮啦
係網上就係要屌柒班自以為成功其實係靠人嘅父幹撚
去平衝返窮人個心理
你覺得窮人唔應該同有錢人比
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

有錢人話其他人唔夠努力關呢個post咩事?

根本就係
Ray連登仔逢組必反,Ming仔咁有心機終於上位
連登禁多小學雞,由細到大都比人縱慣,點聽得入耳
依家個問題係ming仔叫我地學多d成功人士既諗法,但係社會上好多成功人士都係靠父幹,而傳媒都吹噓緊有樓有車有父幹既後生仔係成功人士。唔屌呢種風氣屌咩? 大把人屌之前都有努力過,甚至有d人已經靠自己努力上左位,唔代表要接受呢種思維wo
段片講既野一d錯都無 其實亦有好多人講過 唔需要神化佢 因為好多外在因素影響緊一個人成唔成功 我唔同意標題話要屌打連登仔思維
請保持行車距離
連登仔抬邊個死邊個
片中講者好有可能變過街老鼠

睇正負皮都知邊個過街咯
Ray連登仔逢紅必反,Ming仔咁有心機終於上位
冇咩好討論 依個世界好多人未盡全力就叫苦連天 做好自己 最好就可以搵啲有興趣既野投入 拎多啲專業專門既知識 先可以進步

最簡單係大學讀書都見唔少 好多人話大學學過啲咩 但讀大學學唔學到野睇你自己肯唔肯俾個心去學 肯唔肯花時間去鑽研 你可以用大學時間去玩 但就唔好埋怨大學學唔到野 啲乜7大學page啲caption就係得個笑字 就算個lecturer(制度)教得幾差 你都可以自己去搵書google搵答案 當然咁樣做你要花多好多時間 而堅持到最後既好少 因為啲大學生認為做其他野比讀書好似更為重要?定因為懶?逃避?所有野都係睇自己覺得值唔值 你唔想讀好啲書 fine 咁你咪搵其他興趣發展 都可以有一番作為 但又讀唔好啲書 又想搵大錢 又唔諗下自己有咩可以做 淨係識花咁多時間係網上面圍爐打飛機 你要hea就唔好對生活咁高要求 你要高要求 就要花多啲時間增值

以上好多人都明 但付諸實行堅持到最後既應該好少 包括我自己 大既都係因為又時都想懶下 hea下 又時係因為係到諗值唔值 因為就算堅持到最後都未必係成功 因為我覺得成功除左個人努力仲要靠運氣 包括人脈同機會 姐係你個際遇

講完 聽日繼續返工
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo
講d野同呀媽係女人有咩分別
你真係靠父幹我真係唔知屌柒你有咩問題
個社會咁撚扭曲 錯就一定你錯咁話啦喎
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo

笑左,25萬?咁仲有冇正常人俾25萬請佢呀?
呢D一睇就知係詐騙啦
被佢呃果個都知唔對路啦
你話25萬佢搵得返20萬投資人蝕5萬都算
我估呢條友3萬都危危乎呀
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo

跟住d人咪又話係老豆喺佢細個時候送佢去外國讀書先有今時今日成就架啦
其實條片重點唔係叫你點樣去追趕「成功人士」
係叫你去多d欣賞下人地既優點
有d人你係無論幾努力都唔會追趕到
重點係一味拉人地落你既水位你就永遠都唔會進步
有批判性思維係好但人總有你學習既地方
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo

跟住d人咪又話係老豆喺佢細個時候送佢去外國讀書先有今時今日成就架啦

其實批判性思考唔係淨係批判
Critical thinking 個翻譯累事
鬼唔知呀媽係女人咩 呢啲道理個個都知啦
由一個月入25萬既人口中講出黎會發人深省啲?

唔通要月入一萬既保安講出黎先有用?

一班傻鳩點會肯聽人講

由連登仔分享成功之道最好

又係非黑即白

回覆例子:
當時年齡:30歲
職業:IT狗

唔靠父幹嘅巴打講吓點搵第一桶金
正正經經打工究竟要幾耐先搵到

利申:戶口得5位數

死垃圾唔死無用

屌你你真係好意思講出黎?
我男朋友都係it狗,
後生過你少少,
同同期比較完全唔係叻人,
但唔會戶口得五位數囉!
大學畢業後每個月儲千五蚊到三十歲都唔止五位數啦下話?
千五蚊對一個IT狗黎講好多咩?
你唔係果d中學整電腦都當自己係it狗下話?
鬼唔知呀媽係女人咩 呢啲道理個個都知啦
由一個月入25萬既人口中講出黎會發人深省啲?

唔通要月入一萬既保安講出黎先有用?

一班傻鳩點會肯聽人講

由連登仔分享成功之道最好

又係非黑即白

回覆例子:
當時年齡:30歲
職業:IT狗

唔靠父幹嘅巴打講吓點搵第一桶金
正正經經打工究竟要幾耐先搵到

利申:戶口得5位數

死垃圾唔死無用

屌你你真係好意思講出黎?
我男朋友都係it狗,
後生過你少少,
同同期比較完全唔係叻人,
但唔會戶口得五位數囉!
大學畢業後每個月儲千五蚊到三十歲都唔止五位數啦下話?
千五蚊對一個IT狗黎講好多咩?
你唔係果d中學整電腦都當自己係it狗下話?

果條30歲it狗真心笑大人個口
佢鼓勵人增值自己幾好呀 又的確有d咁既人
但香港有個問題 就係唔係你努力就一定可以成功 比起其他地方 同樣既努力係人地度可能已經成功左

社會流動性太低既時候 就算努力追上人腳步都上唔到高位既時候 就證明左呢個社會真係有好大問題
當然 就算係咁 你除左繼續努力之外都無咩選擇
但就真係變左日做夜做 揾得果一萬幾千
好多人屌佢25萬一個月
喂 佢搵架wo
唔係老豆比架wo

其實批判性思考唔係淨係批判
Critical thinking 個翻譯累事

Critical thinking 應該叫多角度思考貼切啲
的確做gym有錢係玩晒 有得請pt教
餐餐食足晒 去靚gym房 冇錢邊有得大隻
一直都覺得香港人憎人富貴嫌人窮 想要共產主義既好處 生活在資本主義世界
lm
Ming仔打手老是常出現
成日有人轉貼佢啲新聞同video
會唔會出得咁密啊
廿五萬一個月係咪請左好多keyboard fighter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞