MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
大家正面啲
努力搞革命做低佢地班仆街

連登仔搞革命,成功率高撚到

你未搞到革命係你未夠努力
一日未做低班仆街都唔好停
屌成日話人父幹嗰D
自己有乜好idea同技能可以發圍
同fd平日講埋d咩話題
有冇諗過擴闊自己人際關係 識D幫到你又志同道合既人

根本係一班無目標無理想既人葡萄人成功
假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到

出嚟做野未
諗野咁理想化 呢個世界個玩法唔係你想識啲咩人就識到架 人地都唔係無條件幫你 最終都係博唔到有父幹人脈係贏既關鍵呢樣野lol
同埋知唔知香港初創既風氣同配套幾撚差?

你講人脈
我舉個現實例子俾你
兩個一樣背景人入公司做野
A每日同人合作好有禮貌 食lunch成日同周圍同事食
有咩困難主動幫同事
B每日安守本分 同同事合作基於基本交流 食lunch成日同埋同一堆/自己食 有咩困難唔會主動幫人
咁做幾年邊個有人脈?
套落中學大學都岩用

笑撚死人 咁叫現實例子? 你個例子個啲叫待人處事好 同埋現實唔係你肯幫人 肯同人交流 人地都要同樣地對返你好 香港大把人當你傻仔咋 到你唔幫喇 咪唱你囉
成功既人擁有連登仔思維既機率低到
父幹
運氣
生不逢時

仲有無
點解一啲應該個個都知嘅事
拍片講一次就咁多人支持
由細到大身邊啲人都係咁鼓勵人咖啦
又唔見你哋讚下你屋企人同老師甚至上司
除非你哋咁唔好彩全部身邊嘅人都係踩人為樂咖啫

我唔想講太多,廢事又比人盲屌,
因為呢個世界95%嘅人係感性主導理性,
所以大部份人睇完心靈雞湯或者
成功人仕講座都會有一兩日心雄,
想腳腳實地做事。
但現實係呢種感覺唔會幫到你,
你只會好似吸毒咁愈睇愈密,
愈來愈沉醉係呢種感覺之中。
往往真係理性主導感性嘅人
係唔會睇什至唔需要呢啲野都會
做佢口中所講嘅事,
但成功與否係另一回事。
不過數據睇得出果5%人
的確係比較容易成功

totally agree
咁其實係咪睇小d戲去小D旅行儲多d錢都係屌打連登仔思維方式
啱架喎 冇錯架喎 你班垃圾勤力D做奴隸
唔用撚埋d無謂錢一定容易D買到樓架 事實駁唔到
就算係好撚小人因為咁買到樓 但點解唔試下同佢地學習
點解講呢D野會比人屌 話係落井下石離地撚父幹ON99

邊個話叫你做奴隸呀 只係唔好成日搵藉口俾自己 覺得自己唔得姐 成功/有錢本來就靠好多因素 但心態都係其中一環好重要嘅 其實mingjai個心態除左用落社經地位之外 仲可以用落好多日常生活嘅各方面 積極啲 做人都開心姐 但要繼續怨一啲改變唔到嘅父幹 都冇人阻到你
大家正面啲
努力搞革命做低佢地班仆街

連登仔搞革命,成功率高撚到

你未搞到革命係你未夠努力
一日未做低班仆街都唔好停

連登仔革命未成功係因為無人脈無父幹
好彩啲識到孫中山就一定得
其實「成功」嘅定義真係每人唔同
有人心目中嘅「成就」, 可能係其他人眼中係無聊.

新一代最可悲, 係畀上一代不斷標籤,
要跟上一代條路行, 你唔跟就係廢.
父幹
運氣
生不逢時

仲有無

人脈
人地共產黨夠冇父幹啦
咪又係成功

共產黨都做到點解你做唔到
重有
你憑乜嘢話連登主流係唔努力
而唔係睇化咗
屌成日話人父幹嗰D
自己有乜好idea同技能可以發圍
同fd平日講埋d咩話題
有冇諗過擴闊自己人際關係 識D幫到你又志同道合既人

根本係一班無目標無理想既人葡萄人成功
假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到

出嚟做野未
諗野咁理想化 呢個世界個玩法唔係你想識啲咩人就識到架 人地都唔係無條件幫你 最終都係博唔到有父幹人脈係贏既關鍵呢樣野lol
同埋知唔知香港初創既風氣同配套幾撚差?

你講人脈
我舉個現實例子俾你
兩個一樣背景人入公司做野
A每日同人合作好有禮貌 食lunch成日同周圍同事食
有咩困難主動幫同事
B每日安守本分 同同事合作基於基本交流 食lunch成日同埋同一堆/自己食 有咩困難唔會主動幫人
咁做幾年邊個有人脈?
套落中學大學都岩用

笑撚死人 咁叫現實例子? 你個例子個啲叫待人處事好 同埋現實唔係你肯幫人 肯同人交流 人地都要同樣地對返你好 香港大把人當你傻仔咋 到你唔幫喇 咪唱你囉

Sorry
現實係我其中一個同事就係A
快平常人3年上到manager grade
而B仲keep緊原本個title
家陣你等於阿B屌阿A憑乜野上位快過你
就算成唔成功,增值吓自己都係好事嚟嘅
條片都幾積極丫

唔需要增值,因為唔一定成功
人地成功只係好彩,有人脈,有父幹
要成功就要用岩方法
今時今日係體制內努力冇用架啦

要成功就要努力破壞社會
ming仔呢套大前提係未努力就否定他人的成功

樓上一有人話番父幹就被人話其實係ming仔講個類人係唔太正確

與其話係否定同埋怨,不如話係真正付出所有後都失敗而明白先天條件亦係其中一環

但呢類人都會明白有先天條件的人係有付出努力,所以唔會去否定同質疑佢哋
條片都幾積極丫

偷換概念

邊個話叫你做奴隸呀 只係唔好成日搵藉口俾自己 覺得自己唔得姐 成功/有錢本來就靠好多因素 但心態都係其中一環好重要嘅 其實mingjai個心態除左用落社經地位之外 仲可以用落好多日常生活嘅各方面 積極啲 做人都開心姐 但要繼續怨一啲改變唔到嘅父幹 都冇人阻到你

本身講呢句野條友都冇叫你做奴隸 係叫你勤力D返工 唔好洗埋D無謂錢
自然會買到樓 講呢D野都冇錯架喎 一樣係事實黎
唔通勤力搵多D錢節儉D 唔會易買樓D
點解大家都係廢撚話 個反應會差咁遠
一個比人屌離地父幹ON99 一個就發人深省
希望拍片條友下次拍短片: 阿媽係女人咁就得架啦
拍咁長都係講幾隻字既野
ming仔呢套大前提係未努力就否定他人的成功

樓上一有人話番父幹就被人話其實係ming仔講個類人係唔太正確

與其話係否定同埋怨,不如話係真正付出所有後都失敗而明白先天條件亦係其中一環

但呢類人都會明白有先天條件的人係有付出努力,所以唔會去否定同質疑佢哋

完全正解
窮撚 vs 有錢人

大家覺得呢個故事有咩Bug

一位窮人遇到了上帝,
他向上帝抱怨他自己一無所有、富人卻能不勞而獲。

於是上帝找來了鎮上一位富人,
並拿走了他們富人所有的財富,對他們說:

「你們兩人現在都是一無所有,我給你們一人一座礦山,半年後看看誰比較有錢。」

說完上帝就離開了,
窮人和富人帶著工具,開始上山挖擴。

窮人因為多年貧困鍛鍊出強壯的身體,
於是第一天就挖了許多的礦,帶到鎮上去賣,
而富人體能稍差,挖的礦只有窮人的一半。

不出一個月,窮人生活已經得到大幅的改善,
開始貸款買車、買房,生活品質有了很大的改善。

但三個月過後他發現,
鎮上的礦石價格開始不斷下跌,
他開始增加每天工作的時間,
但即使一天工作12小時,
他採的礦卻仍是不足以支付自己的貸款。

當窮人再也付不出自己的龐大的貸款利息時,
他決定去找富人,想一探究竟到底發生什麼事。

再次遇到富人時他非常的訝異,
因為富人早已經恢復了過往的財富,甚至賺的更多。
於是窮人向他請教是如何辦到的。

富人用錢買時間,窮人用時間換錢

「我的目標是如何在半年內,創造最大的價值。」富人緩緩說道,

原來,富人從第一天,
就已開始熟悉礦山的情況、礦脈的含量和品質,找來專家鑑定,
很快的他就找了專業挖礦公司合作,並開始進行大規模的開採,
也靠著將礦山所有權狀抵押給銀行,取得資金,
買下附近的礦石精煉廠的所有權,讓他的礦產有機會進一步加值,
而新成立的事業體,也準備讓股票上市。

「我過去並不熟悉礦業,這半年來也遭遇各種困難,但每天我都在擴展這產業的人脈,以及設法取得資金和資源。也曾經有好一陣子資金一直軋不過來,但現在終於穩定了。」

「為什麼他有礦山的所有權狀,我卻沒有?」窮人懊惱的質問上帝

「因為他有問我,但你沒問阿。」上帝回答他,

其實窮人也有一半礦山的所有權,但他從來沒有開口詢問。

同樣的一座礦山,窮人只想到用自己的雙手去挖,
沒有思考其他任何的可能性,
當碰到困難時,他唯一的解法就是工作更長的時間。

但富人思考的卻是如何達成獲利最大的成效,
他並不是只靠自己的力量,
而是尋找各種可能性,
包括專業的挖礦團隊、靠礦石精煉廠、靠銀行團,甚至靠上帝。

每個人都擁有最平等的資源,就是時間,
時間可以換到金錢,
但如果沒有更進一步為自己的時間加值,
那就永遠只能停留在窮人的思維上。
97前就話能幹可以改善生活 而家收皮啦
唔係話仇恨成功人士 而係啲所謂既成功人士冇幾個係值得讚揚
一係有父幹 一係做制度腐敗既得利益者
條片都幾積極丫

偷換概念

無錯,用偷換概念屌打番連登仔既偷換概念
人地成功既因素同連登仔失敗既歸咎,都係偷到癲

本身講呢句野條友都冇叫你做奴隸 係叫你勤力D返工 唔好洗埋D無謂錢
自然會買到樓 講呢D野都冇錯架喎 一樣係事實黎
唔通勤力搵多D錢節儉D 唔會易買樓D
點解大家都係廢撚話 個反應會差咁遠
一個比人屌離地父幹ON99 一個就發人深省

咁好多時都係咁架啦 人嘅形象同身分係會影響說服力架喎 唔係點解會有廣告有代言人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞