MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
屌成日話人父幹嗰D
自己有乜好idea同技能可以發圍
同fd平日講埋d咩話題
有冇諗過擴闊自己人際關係 識D幫到你又志同道合既人

根本係一班無目標無理想既人葡萄人成功
假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到
連登正能量思維
努力唔一定成功 但努力其實會成功
香港哋冇窮人 月入中位數萬幾一定係呃人

總結:天災不要怪政府 貧窮不要怪父母
https://lihkg.com/thread/259603/page/1?ref=android
隔離post 已經有人講緊類似既野 家底其實好影響一個人既社交圈子同見識 上面串柒柒話人脈見識唔係用錢堆出嚟 屌你真係人唔笑狗都吠
Ming 仔條片叫人唔好葡萄人成功 呢個心態無錯 但有無諗過現實唔撚係靠自己努力就樣樣野可以改變 而係呢家既香港絕大部分成功個班既背後 贏其他人既關鍵 都唔係佢夠努力 係贏在家庭背景咋 香港有幾多人唔係拼搏架? 成功左就咪撚咁噁心係咁分享自己點努力法啦屌你老母

問題主要在於
大部分人就係一覺得努力好難改變到
就完全唔努力
呢樣野我身邊見唔少
Even 3大仔都係咁怨

一出世就唔應該努力

因為努力唔一定會成功
成功果啲人只係有人脈,有父幹,好彩
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

假設政府俾300萬創業基金你 我敢講d廢青肯定1年內蝕哂 因為佢地乜知識都拒絕 日日等運到

多數父幹2層樓俾佢地
佢地就會一自住一收租過世
完全唔會再努力
但又唔諗諗點解人地有父幹仲要做野
咁其實係咪睇小d戲去小D旅行儲多d錢都係屌打連登仔思維方式
啱架喎 冇錯架喎 你班垃圾勤力D做奴隸
唔用撚埋d無謂錢一定容易D買到樓架 事實駁唔到
就算係好撚小人因為咁買到樓 但點解唔試下同佢地學習
點解講呢D野會比人屌 話係落井下石離地撚父幹ON99
https://www.youtube.com/watch?v=BN-3wkjpTN8
睇完再諗諗

根本搬龍門

Mingjai 都唔係叫你淨係聽啲成功人士講野

最重要係正視自己問題 唔係抄人點做

最可悲係個啲咩都賴曬落運氣既人

個啲人永遠都唔會成功

其實好多巴絲打 係高登同埋連登解釋過呢個現象
但往往就比啲失敗者諸多籍口唔願意正視自己嘅問題
早幾日先有個post問各位怨唔怨自己老豆老母窮
然後入面絕大部份人都將自己嘅失敗歸疚父母

佢地點講都唔明 自己唔正視自己嘅問題 你永遠都唔會改善到
你唯一改變命運嘅方法就係橫財
我個人覺得佢指出嘅的確係現實情況,
但佢唔能夠抹除佢口中所講嘅所有人都冇努力過,
冇好好打算過自己將來,
有時人生有好多變化,
成功失敗都唔係單一必然結果。
佢口中果堆人有部份我相信係不幸嘅努力者,
有時有啲野唔好就咁睇表面就說其非。
屌成日話人父幹嗰D
同fd平日講埋d咩話題

啲創投基金的老細,點睇都Buy連登仔多過Mingjai啦
連登仔啲Social Circle 就係連登
一睇就知啲思維會吸引到大老細支持
諗返起本身自己都係見人勁就學習既人 好值得反思畢業之後慢慢發現同其他人無得比有時不自覺阿Q精神 多謝Ming仔提醒我
https://lihkg.com/thread/259603/page/1?ref=android
隔離post 已經有人講緊類似既野 家底其實好影響一個人既社交圈子同見識 上面串柒柒話人脈見識唔係用錢堆出嚟 屌你真係人唔笑狗都吠
Ming 仔條片叫人唔好葡萄人成功 呢個心態無錯 但有無諗過現實唔撚係靠自己努力就樣樣野可以改變 而係呢家既香港絕大部分成功個班既背後 贏其他人既關鍵 都唔係佢夠努力 係贏在家庭背景咋 香港有幾多人唔係拼搏架? 成功左就咪撚咁噁心係咁分享自己點努力法啦屌你老母

所以唔撚明果D人先會認同條片

無錯,人哋成功只係人哋好彩,有父幹又有人脈
連登仔失敗只係唔好彩,明明有努力又能幹
生不逢時

「我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺咗嗰一萬幾千。我試過,但係出面嗰班人...出面嗰班人呀,佢哋識建築、識起樓咩?佢只係攞少少錢出黎,攞少少時間,炒起個樓市就不停喺度賺大錢,咁叫做公平咩?你出去問0下人,是但問一個人,問0下佢哋需要啲乜嘢,佢既答案好簡單,只係想要一間好普通、好普通既樓!點解佢哋要用成世人既時間去供一層樓呀?因為啲有錢佬喺度玩野呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩?」

生不逢時

屌 啲正能樣講嘢最撚鍾意generalize所有野 就算夠努力 你估仲係九七前機遇處處咩? 呢啲唔係悲觀 係睇到現實既一面姐

問題主要在於
大部分人就係一覺得努力好難改變到
就完全唔努力
呢樣野我身邊見唔少
Even 3大仔都係咁怨

完全唔努力就抵屌
不過主要係要關注 一d好撚努力 跟足成功大法 係社會都無辦法上流先係問題

同埋點解有父幹係會咁易成功 因為香港容易錢揾錢 有錢有好多機會 相反無父幹既連居住都成問題,努力可以改變既野比想象中要少,成功者就緊係話鳩人唔努力啦,講有幾難

個社會係咪真係畀到後生仔機會上流先係主要問題 當然呢d同政治有關
又要講多次
事實係呢個世界有叻人蠢人
有啲叻人就算窮都可以靠自己
而你可以舉好多身邊例子
話乜乜柒柒公屋出身
但整體嘅實際情況係唔會呃人
香港哋冇窮人咩 大把啦
咁你咪逐個拎出嚟屌佢地唔努力囉 態度問題囉

所以問題係個風氣 你叻你上到位你本事
你蠢就係你唔努力係你嘅問題做咩要怨
一句講哂就係靠自己
而好多成功者將成功歸因於自己
將失敗者嘅失敗都係歸因於自己
所以成個情況係 好聽啲咪正能量 難聽啲咪你死你事

肥前為止連登仔對所有創業例子100%批鬥
完全未承認過一個Case
佢緊係可以咁講啦 本身屋企就有錢

此POST己完

生不逢時

屌 啲正能樣講嘢最撚鍾意generalize所有野 就算夠努力 你估仲係九七前機遇處處咩? 呢啲唔係悲觀 係睇到現實既一面姐

老實講97前機遇多唔代表你會突圍到
永遠你向上一定係踩低周邊人咁上
你要向上係要贏你同級人 唔關時代事
舉個例子
近10年e-business 機遇唔會低得去邊
比如smart phone, apps, e-payment等等
亦唔少人因而發達同破產

生不逢時

連登仔啲所謂努力去到97前會唔會成功
請繼續失敗
長輩圖:認同請分享
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply

完全同意
就算佢講啲嘢普通,阿媽都識既道理咁又點
咪又係大把人做唔到

明明一樣係廢撚話 點解講呢D會比人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞