MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
成條片/post入面大部份嘅人都有一個好荒謬嘅假設
就係假設失敗嘅人係未盡哂力
但係有冇諗過好先天條件restrict咗一個人?
例如你會唔會叫一個山區兒童要專研專科知識?
當中包含左好多教育問題/金錢問題/心理發展問題 依家ming仔就係當班所謂嘅"loser"就係一定fit落依個假設度 從而批判其他人

講白啲佢本身條片就係一個判官 無視哂其他人失敗嘅原因 當哂所有人都係未盡力同甘心做底層

跟住仲要成班人係度吹奏 打哂飛機話今日開始就要好好努力啦 但係核心問題係你要誠實面對自己嘅缺點先 而唔係比較成功人仕做到咩就ff自己一定做到

引用返四重奏入面一句:「有自信的三流只能淪為四流」
香港式傳媒報導, 咩人算係成功? 大部份指從商, 賺到錢
真係成功定義, 成功=努力+運氣, 不分類型, 任何學術方面有成就

應該:從成功者中學習令人敬佩的地方
現實:傳媒報導"如何努力", 單一性, 搵到錢

讀者反應:成功者炫耀, 從成功者身上睇唔到謙虛(運氣必然), 成功者因為努力會成功, 其他人失敗因為唔努力, 否定晒其他人努力

btw, ming仔不如你講下你自己比其他傳媒工作者有咩更加成功(唔好講咩剪片, 大把人比你叻)

做youtuber拍片有咁多人睇已經係成功
講咁多野咪就係想全部錯都放哂落班下等人度 唔關個社會事
咁多人有咁ge諗法就係黎自個社會度 d樓跟本貴到離撚譜
幾十個人得一個輪到公屋 有班人打死牛工得皮幾野
班上等人就拎個幾個成功例子話你班人不思上進 淨係識怨
又唔望下幾多人努力左都係得個桔

樓市邊有問題 今日海之戀先光速畀人掃哂
facebook仲見到「有錢都未必買到 要睇運氣」 你係咪唔夠努力呀

一定要買高價樓
食飯一定要食越光米?

你老母望下人地出面幾錢呎先啦
公屋居屋又唔夠人搶 搬入梅窩住啦仆街
雖然我好撚好彩唔洗養屋企 屋企人仲要有2個單位
我有個fd真係讀撚完書即刻出黎做野養屋企人
你教佢點增值 點解佢要比其他人付出咁多先可以成功
係咪連怨下都要比人批鬥

一個窮撚搵個富二代比較,先天條件差咁遠梗係會覺得絕望。不如唔好望咁遠, 睇下啲同你背景相似但又比你成功既人先啦

窮撚一望就望上流社會

唔通承認自己廢過人咩
同年紀撈得掂過連登仔既,有幾多個係父幹撚
講咁多野咪就係想全部錯都放哂落班下等人度 唔關個社會事
咁多人有咁ge諗法就係黎自個社會度 d樓跟本貴到離撚譜
幾十個人得一個輪到公屋 有班人打死牛工得皮幾野
班上等人就拎個幾個成功例子話你班人不思上進 淨係識怨
又唔望下幾多人努力左都係得個桔

樓市邊有問題 今日海之戀先光速畀人掃哂
facebook仲見到「有錢都未必買到 要睇運氣」 你係咪唔夠努力呀

一定要買高價樓
食飯一定要食越光米?

你咁講 呢個post啲成功人士會話你短視
唔啱聽咪算 反正冇必要教精你
四分鐘既片好似學左4個鐘教既野

睇完直程可以同人講話讀過sociology啦
成條片/post入面大部份嘅人都有一個好荒謬嘅假設
就係假設失敗嘅人係未盡哂力
但係有冇諗過好先天條件restrict咗一個人?
例如你會唔會叫一個山區兒童要專研專科知識?
當中包含左好多教育問題/金錢問題/心理發展問題 依家ming仔就係當班所謂嘅"loser"就係一定fit落依個假設度 從而批判其他人

講白啲佢本身條片就係一個判官 無視哂其他人失敗嘅原因 當哂所有人都係未盡力同甘心做底層

跟住仲要成班人係度吹奏 打哂飛機話今日開始就要好好努力啦 但係核心問題係你要誠實面對自己嘅缺點先 而唔係比較成功人仕做到咩就ff自己一定做到

引用返四重奏入面一句:「有自信的三流只能淪為四流」

人地根本唔係咁既意思,你係要將佢曲解。
梗係你嘅心態問題 係你唔夠努力啦
你要自我增值 終有一日你會上流架 信我
失敗者唔會咁正面架 成功者先會咁識諗
梗係 你哋唔努力 我邊有位踩住你哋上
乖乖繼續努力 千祈唔好搞亂呢個社會呀

但最奇怪係成功者教你點做成功者會被失敗者圍屌

呢個堅 連登仔係100% 批鬥成功者

連登仔個個都係天才 偉人 人類既榜樣
不過因為老豆冇錢 自己冇運 社會唔支持
先搞到要上連登批鬥啲所謂既成功人士咋
錯既係世界 唔係我!

批評人=係妒忌人,懷才不如
你乜撚野邏輯

錯既係世界 唔係我!

你乜撚野邏輯

成功人士>>反反成功人士>>反反反成功人士.
睇下呢度留言就應驗晒
簡單啲講 見到人好應該學 唔係踩 所謂食佢既營養唔係揀啲屎黎食

你地明就明唔明就forever hater

完全搵唔到有野學 學上車人士投資發達?

錯既係世界 唔係我!

你乜撚野邏輯

佢地邏輯就係人衰左一定關佢地唔夠增值 上進
又唔望下好多人做到死都係為層樓為啖飯食 呢個環境點增值呀
睇下呢度留言就應驗晒
簡單啲講 見到人好應該學 唔係踩 所謂食佢既營養唔係揀啲屎黎食

學識左最簡單一樣野
一唔同意就會成為hater了
睇下呢度留言就應驗晒

學識左最簡單一樣野
一唔同意就會成為hater了

唔怪得咁多hater了
都係個句啦
同睇小d戲去小d旅行就易d買樓
有乜撚野分別姐 有冇人答到段片同呢句廢話有咩分別
啲 IT狗成日被人炒左先
一定係冇增值自己
真係成功定義, 成功=努力+運氣, 不分類型, 任何學術方面有成就

讀者反應:成功者炫耀, 從成功者身上睇唔到謙虛(運氣必然), 成功者因為努力會成功, 其他人失敗因為唔努力, 否定晒其他人努力

btw, ming仔不如你講下你自己比其他傳媒工作者有咩更加成功(唔好講咩剪片, 大把人比你叻)

你講緊咩廢話
問你 ming仔有咩地方比其他傳媒工作者值得你去學呀
唔係叫你曬命呀
睇下呢度留言就應驗晒

叫你見到任何人既優點都學呀,點解會冇野學呀?

錯既係世界 唔係我!

你乜撚野邏輯

佢地邏輯就係人衰左一定關佢地唔夠增值 上進
又唔望下好多人做到死都係為層樓為啖飯食 呢個環境點增值呀

吓?成功人士點會你講咁樣
一定係你喺啲唔啱嘅地方努力
人哋個故事係又可以努力又可以增值最終可以成功 好勵志架啵
一定係冇增值自己

因為香港既IT 狗無努力去改變IT係香港既role!
人地IT係外國某啲國家好受人尊重
一定係香港IT唔努力!
月入25萬ge ming jai

睇住大j 拍成功打機片
難怪咁多柒頭跟人地拍打機片
個個都係utuber 好波 大j

某程度上大j同笑波子都係成功人士
佢地唔做連登仔market唔代表失敗
小學生訂閱數多到過十萬花紅已經證明左

你講緊咩廢話
問你 ming仔有咩地方比其他傳媒工作者值得你去學呀
唔係叫你曬命呀

我曬咩命?我又唔係ming仔
ming仔講啲野有趣令到多人睇佢啲片已經唔係個個人做到。
做IT狗真係慘 平時已經被人屌正係識得重新開機
家下仲要屌埋冇增值自己
點解!點解炒親都係IT狗先

因為IT狗未增值到變做人
一定係冇增值自己

因為香港既IT 狗無努力去改變IT係香港既role!
人地IT係外國某啲國家好受人尊重
一定係香港IT唔努力!

轉field
而家做data搵到下食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞