MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
勁多打手post

比人講中左就話人打手

連登仔極限係咁架

我無睇ming仔好耐
但你呢段都真心高質
唔靠父幹,點追夢?

後面冇人支持你,同你講,「仔,唔緊要,你衰左,仲有屋企人撐」,唔通真係放手一搏?衰左真係可以「重頭黎過」?

Ming仔依d有父幹既,梗係覺得自己有「付出」過所以先成功啦,如果有人拉到我上99樓,我行多層就係100樓。但其他人要由地下行起,佢地依d有人幫既,永遠都唔會覺得自己有人幫過自己。

你想咁諗無人阻到你

仆街啦你 掉低一句就走

送多句比你

人比人 比死人
你駁唔到,有人出嚟駁就話人小學雞。呢個post既意義喺邊?

中學啦咁好嗎 唔好意思我唔應該年齡歧視
Ming仔
唔靠父幹,點追夢?

後面冇人支持你,同你講,「仔,唔緊要,你衰左,仲有屋企人撐」,唔通真係放手一搏?衰左真係可以「重頭黎過」?

Ming仔依d有父幹既,梗係覺得自己有「付出」過所以先成功啦,如果有人拉到我上99樓,我行多層就係100樓。但其他人要由地下行起,佢地依d有人幫既,永遠都唔會覺得自己有人幫過自己。

你想咁諗無人阻到你

仆街啦你 掉低一句就走

送多句比你

人比人 比死人

屌 即係駁唔到啦
唔靠父幹,點追夢?

你想咁諗無人阻到你

仆街啦你 掉低一句就走

送多句比你

人比人 比死人

屌 即係駁唔到啦

好心睇多次條片先駁我啦 你未就係入面講個啲人咯
有班比人講中 就話打手
睇到樓主唔比人提反面意見想覆下
自己出身唔好但人地都睇我都算撈得好
問題係依家香港向上流動機會愈黎愈細
你一個所謂有父幹又算成功人士出黎講呢d 野真係落井下石

中學啦咁好嗎 唔好意思我唔應該年齡歧視

on9仔淨係識圍爐你覺得你有道理咪駁樓上啲人屌到佢哋爛屎忽囉,有咩好單打。除非你只係ming仔講咩你聽咩
有班比人講中 就話打手

算啦 佢地最後一塊遮醜布黎架啦
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply
呢個世界有陽就有陰 有正就有負 有明就有暗 有富就有貧
我想任何生物係惡劣環境下都會求生求變
有時唔係自己想點個世界就跟你變
古人窮都會寫兩首詩詞歌賦黎抒發
嗟怨嘆息下無傷大雅
何必說失敗者唔長進自己攞黎衰
再將你自己放係道德高線呢?
況且我唔覺窮唔一定係失敗, 有錢唔一定係成功
佢以為呢個世界咩人只要努力就得
完全都唔現實.咩成功需父幹,有錢有面真實例子無視晒唔存在咁
睇完只係覺得佢踩緊D唔上進既人.無實際內容
睇到樓主唔比人提反面意見想覆下
自己出身唔好但人地都睇我都算撈得好
問題係依家香港向上流動機會愈黎愈細
你一個所謂有父幹又算成功人士出黎講呢d 野真係落井下石

唉點解仲係有咁多人唔明

條片唔係叫你做「成功人士」呀

係叫你識得正視問題 唔好成日賴落先天因素同人地身上呀

明唔明呀
覺得好有道理好發人深省個班人究竟出黎做野未呀?仲係群腳仔呀嘛?
咁既道理都覺得係人生大道理
呀媽係女人
佢咁講實無錯架 大家都要努力向上爬
向身邊人學習
但而家香港社會大環境就係抹殺咗好多人嘅機會
Dse考得唔好入唔到u 已經輸人一截
讀u讀入唔到神科讀乞食科 又輸人一截
當然你可以話人生唔局限於讀書之後拎張沙紙去搵錢
但香港對「成功」嘅定義已經框得好死
你聽ming仔呢條片講都大概知佢覺得咩叫成功 上到樓 搵錢
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
問題係 唔係個個都想行呢條路嘛
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士
佢以為呢個世界咩人只要努力就得
完全都唔現實.咩成功需父幹,有錢有面真實例子無視晒唔存在咁
睇完只係覺得佢踩緊D唔上進既人.無實際內容

又係啲唔睇片出黎吠既人 唉
呀媽係女人
佢咁講實無錯架 大家都要努力向上爬
向身邊人學習
但而家香港社會大環境就係抹殺咗好多人嘅機會
Dse考得唔好入唔到u 已經輸人一截
讀u讀入唔到神科讀乞食科 又輸人一截
當然你可以話人生唔局限於讀書之後拎張沙紙去搵錢
但香港對「成功」嘅定義已經框得好死
你聽ming仔呢條片講都大概知佢覺得咩叫成功 上到樓 搵錢
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
問題係 唔係個個都想行呢條路嘛
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士

佢幾時有講過個個人都要成功呀?

睇下條片先啦ching
你既目標真係要同其他人比較?
而你洗咩去介意其他人過成點
成日講咩起點唔同 其實大家終點都唔同
唔好成日諗同其他人有一樣既終點 我覺得你會過得開心D

不過我都係想講你講得出野去鄙視人 人地都可以鄙視番你轉頭 只不過人地冇咁做 因為兩者視野根本唔一樣
1999 希望有人明

依個根本就係條片帶出黎既野
一句講曬 話人靠咩靠咩 然後自怨自艾之前 問下自己有無盡人事

盡人事 然後聽天命 先係自己應該要做既野 假設到時候都係失敗 自己先有資格怨

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞