MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
當你既人生遇過一批各方面都垃圾過你, 但係因為父幹既人 只係付出個老豆 就開公司做老細 箊屋企關係人脈R生意 而自己要由低層做狗既時候 就會明窮撚有幾慘 23歲有幢1000萬既海之戀 哈哈
有啲有錢人賤笑鳩窮人你咪出去開post屌柒佢囉,無啦啦九唔搭八覆落呢個post同quote我
老實講
班友怨之前有冇諗過自己真係比左100%努力先
由細到大你肯努力讀書根本入硬3大
香港咁多年免費教育+大學可以full gran+老綜
得幾多人真係窮到書都讀唔起
到你入U個個sem chur盡+狂搵intern實會搵到份好工
到你做到份好工 你落力工作實會升得快過普通人
一步步咁上
人地成功唔會冇理由
比如大行MT 佢地好多咪又窮L出身
我識人讀medic 佢中學飯都食唔起要食麵包(幾蚊一大舊個d)
就算你起步慢左
根本你搵方法去努力實會改善到現況
只不過有人俾1份努力有幾份收穫
你要幾份努力先1份收獲
但當你慢慢上流 到時自然努力會有更多成果
真係有心向上遊
平時少上d 高登連登
搵方法增值自己好過

呢個世界係咁架啦 個個都成功世界大亂啦
個個都照你條路咁行 搵邊個去整麵包? 做廚房掃地清潔?
其實大家係咪盲咗?

其實有堆踩港五毛一直存在
然後佢地踩香港人同香港文化嘅言論帶動咗一堆假膠再繼續踩
又再煽動到堆真心膠走去踩埋一分
五毛再繼續出憎恨言論去推post
形成一個惡性循環
成個post就變成一個黑洞
吸取負能量之餘又不停loop
往往好多無人性嘅言論都係咁嚟

下次大家見到咁嘅loop,千奇唔好入去回post
呢個post 曬氣啦 係失敗者面前叫佢地面對問題? 如果佢地會面對問題 反省自己就唔會失敗啦 怨地怨天
個人態度積極d 樂觀d 機遇就會黎啦 失敗者

都話制度問題
自我反省就解決到咩

咩制度先可以冇父幹撚出現?
共產?
其實大家係咪盲咗?

其實有堆踩港五毛一直存在
然後佢地踩香港人同香港文化嘅言論帶動咗一堆假膠再繼續踩
又再煽動到堆真心膠走去踩埋一分
五毛再繼續出憎恨言論去推post
形成一個惡性循環
成個post就變成一個黑洞
吸取負能量之餘又不停loop
往往好多無人性嘅言論都係咁嚟

下次大家見到咁嘅loop,千奇唔好入去回post

呢個post 曬氣啦 係失敗者面前叫佢地面對問題? 如果佢地會面對問題 反省自己就唔會失敗啦 怨地怨天

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

重點係個制度有問題,反省係無補於事

都話制度問題
自我反省就解決到咩

笑左 唔好睇到制度咁撚大
你只係一個凡人普通人
現時制度下一定有空間去比班
要搵餐飯食要組織家庭既人去做
唔好講撚到制度點點點
宜家你唔撚係去改變個社會
係要改變既係心態
其中,港大發言人表示,近數年的入學生背景調查顯示,來自家庭月入2.5萬以下的學生,約佔三成,而獲發政府助學金的學生比例,近3年維持在一成半左右;中大發言人則補充指,設有工讀計劃、讓學生利用課餘時間,在校內做兼職或擔任助手,以賺取報酬。

教育大學博文及社會科學學院副院長周基利分析表示,八大院校的數據反映收生成績較高,亦即較難「考入」的院校,始終「窮人入到的機會,較中上階層低」。教育界議員葉建源則認為,數據反映大學愈受歡迎、競爭愈烈,基層能夠進入的機會較小,但「當中原因、政府有需要進一步深究」。
基層嘅我唔夠努力做唔到大學生啊

窮人入唔到大學,係心態問題居多,好多窮人家庭既細路都係無心向學
當然窮人父母唔識教仔女都係問題,環境同圈子亦會影響細路性格

不過學業上面窮人同其他人既差距已經係最細,依家八間大學已經大大提升入大學機會

如果係個細路自己識諗又肯讀,入八大真係唔難

大學不嬲係比人向上流嘅機會
但可惜嘅係
如果你要努力
就要由細開始努力到大
而所謂成功人士呢?
佢地條件好太多
出少少力就可以學到晒
父幹撚就算30歲先開始發力都係贏人都仲係成功人士

有幾多人可以真係細細個就諗得通
只係你仲發緊育先岩岩開始有獨立思維個時
你就已經要努力緊
窮人細路要咁樣先成功到
你明唔明個差距係邊?
一生人有幾多可以成功嘅機會
而個個機會係講緊
要比有錢人賞識
比所謂成功人士控制你可唔可以成功呀
759都講緊要執個時
仲有人會覺得窮人成功左就會係一世

冇人叫你同有錢人比,窮人出身咪同窮人出身比。
細個唔識諗既,咪係自己問題,大個再努力過囉。

笑話黎?
窮人同窮人比個時
有錢人就出黎話窮人唔努力
社會因為出現既得利益者先會有窮人屌有錢人咋
你估現實會有人無啦啦同有錢人比咩
自己都知自己個皮啦
係網上就係要屌柒班自以為成功其實係靠人嘅父幹撚
去平衝返窮人個心理
你覺得窮人唔應該同有錢人比
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

其實段片好簡單
冇叫你唔好去同邊個比較
而係比較既同時去睇下人地既好處 增值下自己
即係好似人去旅行佢去旅行
佢講既野可能都係睇wiki 睇返黎
拍既片都係一部你都買得起既機拍出黎
咁你又做唔做得返佢既片出黎呢
唔講有冇人宣傳有冇人睇先
至少你拍出黎講既野
放上連登值唔值得人討論到廿幾版
唔好一黎就覺得自己唔得 冇人幫你宣傳 冇人睇
起碼你拍左先 放上黎先 做過試過學識左
喜歡可以繼續做
難保又有人250k搵你拍野架喎
但如果一味屌佢低質
對你我他成個社會都冇咩作用
不如睇下有冇方法屌打佢啦

只准州官放火不准百姓點燈
多啲角度思考啦
屌個班所謂成功人士唔代表啲人唔會增填
如果佢整體係90%運氣而成功
你大可以讚佢有運氣係好
但基本上無野值得人學習
同時唔好再勉強逼人要接受人地個種所謂成功
因為現時所謂成功人士個種成功方法得有錢人先可以做到

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

巴打心水清
不過撚佢地好似撚狗咁好high
其中,港大發言人表示,近數年的入學生背景調查顯示,來自家庭月入2.5萬以下的學生,約佔三成,而獲發政府助學金的學生比例,近3年維持在一成半左右;中大發言人則補充指,設有工讀計劃、讓學生利用課餘時間,在校內做兼職或擔任助手,以賺取報酬。

教育大學博文及社會科學學院副院長周基利分析表示,八大院校的數據反映收生成績較高,亦即較難「考入」的院校,始終「窮人入到的機會,較中上階層低」。教育界議員葉建源則認為,數據反映大學愈受歡迎、競爭愈烈,基層能夠進入的機會較小,但「當中原因、政府有需要進一步深究」。

窮人入唔到大學,係心態問題居多,好多窮人家庭既細路都係無心向學

不過學業上面窮人同其他人既差距已經係最細,依家八間大學已經大大提升入大學機會

但可惜嘅係
如果你要努力
就要由細開始努力到大
而所謂成功人士呢?
佢地條件好太多
出少少力就可以學到晒

你就已經要努力緊
窮人細路要咁樣先成功到
你明唔明個差距係邊?
而個個機會係講緊
要比有錢人賞識
759都講緊要執個時

笑話黎?
窮人同窮人比個時
自己都知自己個皮啦
去平衝返窮人個心理
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

其實段片好簡單
冇叫你唔好去同邊個比較
至少你拍出黎講既野
喜歡可以繼續做
但如果一味屌佢低質

多啲角度思考啦
你大可以讚佢有運氣係好
但基本上無野值得人學習

成功人士(唔計靠父幹)肯定唔係90%靠運氣。
如果我唔屌明仔係錯POINT既我就自動增值左

都話制度問題
自我反省就解決到咩

你只係一個凡人普通人
唔好講撚到制度點點點
係要改變既係心態

事實係個空間愈來愈窄
窮人屌下又俾人話負能量,心態唔夠正面,怨天尤人
咩道理

但可惜嘅係
如果你要努力
就要由細開始努力到大
而所謂成功人士呢?
佢地條件好太多
出少少力就可以學到晒

你就已經要努力緊
窮人細路要咁樣先成功到
你明唔明個差距係邊?
而個個機會係講緊
要比有錢人賞識
759都講緊要執個時

笑話黎?
窮人同窮人比個時
自己都知自己個皮啦
去平衝返窮人個心理
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

其實段片好簡單
冇叫你唔好去同邊個比較
至少你拍出黎講既野
喜歡可以繼續做
但如果一味屌佢低質

多啲角度思考啦
你大可以讚佢有運氣係好
但基本上無野值得人學習

咁你講唔講得出近期有咩成功人士先?
係香港喎

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

講到為國為民咁款
制度有問題就反省無用
有無諗過兩者有乜柒關係咩
真係思路咁撚神既人好少見

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

我回唔回應都改變唔到我論點

都話制度問題
自我反省就解決到咩

你只係一個凡人普通人
唔好講撚到制度點點點
係要改變既係心態

事實係個空間愈來愈窄
窮人屌下又俾人話負能量,心態唔夠正面,怨天尤人
咩道理

鬼叫你窮?一係咪認命收聲做狗
唔想做狗咪增值自己等機會到
唔通你想點?屌出個未來?
我幫張八達通增值左幾百蚊
去到外國DO唔到卡

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

我回唔回應都改變唔到我論點

可唔可以解釋左兩者有咩關係
好想學野

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

講到為國為民咁款
制度有問題就反省無用

從來冇為國為民
制度有問題,你改變自身冇用又冇關係?

但可惜嘅係
如果你要努力
就要由細開始努力到大
而所謂成功人士呢?
佢地條件好太多
出少少力就可以學到晒

你就已經要努力緊
窮人細路要咁樣先成功到
你明唔明個差距係邊?
而個個機會係講緊
要比有錢人賞識
759都講緊要執個時

笑話黎?
窮人同窮人比個時
自己都知自己個皮啦
去平衝返窮人個心理
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

其實段片好簡單
冇叫你唔好去同邊個比較
至少你拍出黎講既野
喜歡可以繼續做
但如果一味屌佢低質

多啲角度思考啦
你大可以讚佢有運氣係好
但基本上無野值得人學習

係香港喎

成功個定義要睇你放到去邊,大把人靠自己都搵到六位數月入,我已經覺得果班人成功,你話下下李嘉誠先叫成功根本冇得講。

笑話黎?
窮人同窮人比個時
自己都知自己個皮啦
去平衝返窮人個心理
奴性到你
有錢人問你何不食肉糜?
你會點答呀?
你唔會係話因為我窮掛?
緊係屌撚柒佢啦

其實段片好簡單
冇叫你唔好去同邊個比較
至少你拍出黎講既野
喜歡可以繼續做
但如果一味屌佢低質

多啲角度思考啦
你大可以讚佢有運氣係好
但基本上無野值得人學習

係香港喎

成功個定義要睇你放到去邊,大把人靠自己都搵到六位數月入,我已經覺得果班人成功,你話下下李嘉誠先叫成功根本冇得講。

香港好多青年創業家咪又係咁出身
Gogovan個老細算唔算例子

都話制度問題
自我反省就解決到咩

共產?

你直接回應我問題啦

講到為國為民咁款
制度有問題就反省無用

從來冇為國為民
制度有問題,你改變自身冇用又冇關係?

制度有問題,一樣可以改變自身搵多啲錢
9gag個老細都係香港人,你又知唔知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞