MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
高汁
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply

你真係好離地

點樣離地法
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply

你真係好離地

點樣離地法

利申公屋冇錢
好,其實呢個世界本身就係存在唔公平架啦
但係係咪因爲咁就係要抹殺自己成功既可能性先
真心與其諗邊個邊個靠父幹
不如至少諗下自己可以做啲乜去彌補大家既差距
共勉之啦

係嘅係嘅 希望ming仔可以拍多段片講香港啲正能量啦
佢緊係可以咁講啦 本身屋企就有錢

Typical linden jai

點typical 法

永遠主觀地從人地背景出發 唔可以客觀地分析下佢講既野有無道理

依家佢有曬命咩?佢只係將事實同問題放出黎講

而你又起曬鋼咁 有咩謂

大架啦 聽下人意見啦

點解講人背景就係唔理性?
一個人講嘢有冇說服力 唔係純粹睇個內容
咁你咪同五毛呀共產黨呀5p呀英國研究呀香港01呀理性討論囉屌

但依家啲人係睇完背景就話佢講咩都錯喎 係未本末倒置呢
但有時屌一樣野唔係因為自己唔得/酸
係因為件事本身有問題
佢講埋呢d廢撚柒話都可以上神枱 真係笑9死
事實係大部份人一出世已經決定左自己係咩人架啦
你一出世有錢 細個受到ge待遇教育都唔同
D諗法亦都唔會同窮人一樣
跟住你就用你上等人諗法黎批評下等人
我係有錢人我都會認同呢條柒頭皮

所以咪正正係佢講嘅心態問題 就係希望人唔好一直要去向負面去諗 你啱聽嘅咪鼓勵囉 唔啱聽咪廢話囉
我自己都出左黎社會冇耐一年到
都覺得係有無力感 但都覺好多人係屌個社會之前冇乜付出哂努力 係 香港個社會係扭曲比既得利益者攞哂資源 社會階梯係短哂 咁唯有係某啲方面諗諗
可以點變通點樣係有限資源下做到啲野
放棄安穩啲既生活
佢講埋呢d廢撚柒話都可以上神枱 真係笑9死
事實係大部份人一出世已經決定左自己係咩人架啦
你一出世有錢 細個受到ge待遇教育都唔同
D諗法亦都唔會同窮人一樣
跟住你就用你上等人諗法黎批評下等人
我係有錢人我都會認同呢條柒頭皮

所以咪正正係佢講嘅心態問題 就係希望人唔好一直要去向負面去諗 你啱聽嘅咪鼓勵囉 唔啱聽咪廢話囉

冇錯 把握機遇 打造香港未來 從此香港冇窮人 月入中位數25萬一個月
同一個悲觀主義者講野 佢點都會悲觀

聽得入耳未鼓勵 聽唔入未廢老尻up咯
但事實就係宜家香港成功果班年青一代大部份都靠屋企
無論創業 買樓 買車
就算高學歷 去外國回流 一樣係有家底
人脈同見識都一樣要用錢堆砌出黎

10個會有1個靠自己係成功到既
不過其餘9個唔會認同你講既野囉
因為唔係搵藉口否定人 係認清左社會現實

你估有父幹就唔洗努力都做到成功人士?
當你認為人脈同見識係用錢堆砌出黎已經錯啦!
窮唔一定冇見識冇人脈,
係失敗者先會認定呢d要用錢買返黎,
因為你已經認定左自己冇見識冇人脈唔係自己嘅問題。

譯註:

1. 本篇原文標題 On a Plate 按字面說法是「在盤子上」,但其實意思是「輕易獲得」,就好像有人放在盤子上端給你一樣簡單。

2. 最後一句理查說的是 “No one ever handed me anything on plate.“,此處的 hand sth to sb on (a) plate 意思就是 讓某人輕易獲得某東西 ,但如果按照字面說法,就變成了「從來沒有人把東西用盤子端給我」,很諷刺地呼應了最後一張圖。

——

圖片來源 (感謝 FB 網友 陳紀安 提供漫畫連結和精闢評論!)
彌補彌補彌你老母咩
咁多人眼紅人地父幹 就真係因為有冇父幹真係差好撚遠
事實而家個環境已經唔係單靠努力檢討就會成功
個班小量成功人士 仲要唔知有冇靠運
個班失敗人士話唔定仲勤力過班成功人士
但係而家個事實就係證明起跑線真係好撚緊要
所以先會有咁多人眼紅
而家你成功人士講乜柒都得架啦 反正你LOSER都駁唔到
打牌 有d人一開牌 未打已經屌屌聲 怨呢樣怨果樣 打定輸數

有d人唔理牌面點 專注點出牌 滿足於打出正確既牌既過程 亦都反省出牌既思路 再修正

成功既人通常係後者
睇片睇片,增值增值
你又知人地冇做架喎?
都係果句.鬼唔知阿媽你女人咩
衰D講句條片見高就拜甩低就踩
呀媽係女人
佢咁講實無錯架 大家都要努力向上爬
向身邊人學習
但而家香港社會大環境就係抹殺咗好多人嘅機會
Dse考得唔好入唔到u 已經輸人一截
讀u讀入唔到神科讀乞食科 又輸人一截
當然你可以話人生唔局限於讀書之後拎張沙紙去搵錢
但香港對「成功」嘅定義已經框得好死
你聽ming仔呢條片講都大概知佢覺得咩叫成功 上到樓 搵錢
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
問題係 唔係個個都想行呢條路嘛
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士

呢個世界起步唔公平就一定
但有錢人成功唔代表你要失敗
講乜野dse,講乜野入大學
dse 真係睇個人努力
雖然你撞著咩老師果啲都會影響
但大多數既case 都係個人努力
補習乜乜呢啲係optional,係啲報導煽情到講到好重要、窮人含撚咁
你覺得人有routine要行,咁你就已經俾左限制自己

客觀去睇 家庭背景 對一個人既學業係有好大影響 亦因為咁所以有class reproduction
屋企有社會資本已經好唔同 唔係單純讀咩學校咁簡單

唔係話個人努力唔重要 亦都唔係比較邊個努力啲 邊個唔使咁努力
而且最後上到大學 有錢既同冇錢既 都有努力過
但唔能夠一句“個人努力”就忽視左人地面對既困境
咁只係無同理心既表現

同時亦都唔係否定段片講既野 因為其實冇野好屌既
叫人積極面對人生永遠都冇錯

對於一啲一直努力 但係都未成功上流既人黎講 我諗佢地好有資格怨
某程度佢講既野係岩,但係好多人已經唔可以用心態轉變就可以擺脱困境,例如有人考dse好多次都衰,雖然有努力過,又有學成功人士既諗法,但最後都唔得,又被大環境所限制,難免諗野會負面,會僧人富貴厭人窮。
總結就係:唔係個個有能力改變到,同埋努力過後都改變唔到既人就比較怨天尤人,好難避免會有呢d人。真正領悟到點成功既人只係少數,特別係依家個社會真係比以往更艱難,我會同情某部份人既
人地ming仔條片根本冇教過你點樣成功
只係叫人唔好見人成功就屌咗先
見人成功而自己不及既,唔係屌人成功全靠父幹等等,而係承認自己真係不及佢,然後睇下有冇野可以學

前面有人話一出世冇手冇腳乜乜乜,點可以成功bra bra bra
你一出世冇手冇腳,見人地體操運動員玩得好叻,唔係應該屌個體操運動員,而係承認自己的確冇手冇腳真係有不足不及佢,然後咪學下運動員個種努力拼搏,呢個先係ming仔想講既野,而唔係話冇手冇腳都可以做到體操運動員
點解要了解失敗者?
打牌 有d人一開牌 未打已經屌屌聲 怨呢樣怨果樣 打定輸數

有d人唔理牌面點 專注點出牌 滿足於打出正確既牌既過程 亦都反省出牌既思路 再修正

成功既人通常係後者

仲有啲人一開牌就食糊或者叫糊
無論創業 買樓 買車

窮唔一定冇見識冇人脈,

啱呀 香港永遠有人中六合彩 我深信下個會到自己
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。

X2
ming仔講緊既係一種態度同胸襟
樓主而家好似係道德高地咁以為自己高人一等
利申:認同ming仔

你有你講我有我講遮 有point未駁番我咯

講到我皇帝咁款

而家係講緊你既態度唔係point
你咁buy mingjai就唔該學埋佢既胸襟同態度
而唔係拎佢d片走上黎打飛機

乜野岩聽就入耳唔岩聽就算數
每個人唔可以有自己價值觀咩
你係諗得咁通透就唔會係咁叫人睇片先啦
無論創業 買樓 買車

窮唔一定冇見識冇人脈,

你出生係低層,你身邊9成都會係低層
你出生係上流,你身邊9成都會係上流
你係出生低層可以好努力花一生既時間咁搵唔係低層個1成
但你出生上流你唔搵身邊都大邊上流
現實就係咁
家境的確大大影響下一代既成長甚至成就,呢點唔使爭論。起跑線無人可以改變,但段video想做既係鼓勵人與其怨三怨四同葡萄甚至否認他人,不如做好自己學習成功既人努力向上爬,當然最後你未必爬得高過有父幹既人,但最少比你而家好吧。巴打們共勉之。

利申:無sub佢條channel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞