MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
97前就話能幹可以改善生活 而家收皮啦
唔係話仇恨成功人士 而係啲所謂既成功人士冇幾個係值得讚揚
一係有父幹 一係做制度腐敗既得利益者

所以自己既失敗,係情有可原
咁其實係咪睇小d戲去小D旅行儲多d錢都係屌打連登仔思維方式
啱架喎 冇錯架喎 你班垃圾勤力D做奴隸
唔用撚埋d無謂錢一定容易D買到樓架 事實駁唔到
就算係好撚小人因為咁買到樓 但點解唔試下同佢地學習
點解講呢D野會比人屌 話係落井下石離地撚父幹ON99

邊個話叫你做奴隸呀 只係唔好成日搵藉口俾自己 覺得自己唔得姐 成功/有錢本來就靠好多因素 但心態都係其中一環好重要嘅 其實mingjai個心態除左用落社經地位之外 仲可以用落好多日常生活嘅各方面 積極啲 做人都開心姐 但要繼續怨一啲改變唔到嘅父幹 都冇人阻到你

本身講呢句野條友都冇叫你做奴隸 係叫你勤力D返工 唔好洗埋D無謂錢
自然會買到樓 講呢D野都冇錯架喎 一樣係事實黎
唔通勤力搵多D錢節儉D 唔會易買樓D
點解大家都係廢撚話 個反應會差咁遠
一個比人屌離地父幹ON99 一個就發人深省

咁好多時都係咁架啦 人嘅形象同身分係會影響說服力架喎 唔係點解會有廣告有代言人

所以我第一版咪話呢條柒碌憑咩上位囉
成班即刻出黎圍屌話係個類人 ON79
係咪發咗達就以為自己可以教人點做人
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

我果行 十年黎 起薪點好似多左1000-2000蚊左右
每年人工加1-5% 通常都3%左右
經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
聽講行內前輩個個都搵命搏
除左本業仲會做埋freelance
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?
個客已經上帝咁 當啲designer 狗咁指
唉 都係我唔夠努力 應該打三份工
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

而家到Ming仔
愈睇佢講嘢愈覺佢樣似李思捷
但而家講嘢內容都似埋
成功既人因為有得比較佢先會成功
唔係因為佢努力過
希望拍片條友下次拍短片: 阿媽係女人咁就得架啦
拍咁長都係講幾隻字既野

其實佢出發點係好既
但睇完個感覺好似瑪麗皇后咁

我果行 十年黎 起薪點好似多左1000-2000蚊左右
每年人工加1-5% 通常都3%左右
經濟差係可以唔加人工
咁要改變 就只有轉行
問題來了
如果個個都轉行
咁呢個行業就收皮
香港又少一個產業
聽講行內前輩個個都搵命搏
除左本業仲會做埋freelance
不過都只係足夠維生
一個人淪落到要打兩返工
咁唔屌柒社會
唔通屌柒自己態度唔好?
個客已經上帝咁 當啲designer 狗咁指
唉 都係我唔夠努力 應該打三份工

經濟上黎講
你所講既個個轉工
最後會推高剩低落黎既人做貴族職業
到時bargaining power 會強於customer
自然可以加價
ming仔呢套大前提係未努力就否定他人的成功

樓上一有人話番父幹就被人話其實係ming仔講個類人係唔太正確

與其話係否定同埋怨,不如話係真正付出所有後都失敗而明白先天條件亦係其中一環

但呢類人都會明白有先天條件的人係有付出努力,所以唔會去否定同質疑佢哋

完全正解

自己本身無先天,無論才能定家庭背景,但做咩事自問都付出100%,但最後都係失敗,認識好多有才能有錢嘅朋友,但一切都係life choiceXlife chance
有人浪費天賦,有家底嘅亦會好無人生方向

有才能有家庭背景的確係比我付出少一點但確贏我幾條街
但佢地都有把握自己所擁有的,有d甚至好能力
所以都無咩好怨,everyone can succeed, but the ingredients needed is different in property and amount only
成功既人因為有得比較佢先會成功
唔係因為佢努力過

連登仔
大把人勁過自己
同一個條件
C朗出名勤力,都要靠佢個師兄讓機會比佢, 比球探發掘
即係又要勤力又要有人際關係好到有人犧牲自己去幫你,即係仲要有運
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

其實我就係想講呢樣野
上等人講呢D野只會比人覺得係落井下石
係下面努力過GE人會覺得呢D說話好撚難聽
屌你老味睇上面話佢揸住本加拿大PASSPORT
係我眼中同個條友話咩睇小場戲可以買樓有咩分別
我講個現實例子你聽,我識一個朋友
窮撚,無學歷,係間公司做個濕鳩採購文員
老細出去開會主動要求幫老細執頭執尾做meeting minute
一段時間之後,佢又乜都唔識嘅公司小薯仔變到成間公司所有流程都好熟

最重要嘅係出去開會傾野 ,中間認識好多唔同大老闆或者高級行政人員
中間見識都好多佢地果班成功人事做事諗野嘅思維。

係間公司做左幾年,無咩前景 走左
之後去新公司,由於果幾年佢嘅見識
新老闆好欣嘗佢嘅思維,佢唔夠10年就已經升到睇晒成個APAC嘅VP
salary + comp 7位中數字

大家覺得如果當日佢淨係識怨天怨地 做唔做到今日?
就算成唔成功,增值吓自己都係好事嚟嘅
條片都幾積極丫

唔需要增值,因為唔一定成功
人地成功只係好彩,有人脈,有父幹

偷換概念

無錯,用偷換概念屌打番連登仔既偷換概念
人地成功既因素同連登仔失敗既歸咎,都係偷到癲

不過我覺得佢講到好啱,成功人士係會不斷自我增值令自己價值更高
同埋好多嘢,你唔試過根本唔會知自己可以去到幾遠,與其埋怨不如做好自己先

但連登仔慨念就係人地成功唔係因為增值,而係有人脈有父幹有運氣
97前就話能幹可以改善生活 而家收皮啦
唔係話仇恨成功人士 而係啲所謂既成功人士冇幾個係值得讚揚
一係有父幹 一係做制度腐敗既得利益者

發展中同已發展地區ge分別...
好簡單, 以前做街市可以發達, 除左因為佢地好勤力, 一日做12個鐘, 一星期番6日, 又無大假.

另一個因素係大環境... 以前選擇多... 個時無領展, 公屋商場租金好平, 而且好多新市鎮落成, 你可以去開荒. 而且個時 (80至90年代初) 大集團未壟斷市場, 當然好做好多.
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

其實我就係想講呢樣野

佢拎加拿大Passport 點令到佢成功,吸引到咁多人睇佢啲片。連登仔點擊佢既片係因為片既內容定因爲片主有加拿大戶照
我講個現實例子你聽,我識一個朋友
窮撚,無學歷,係間公司做個濕鳩採購文員
老細出去開會主動要求幫老細執頭執尾做meeting minute
一段時間之後,佢又乜都唔識嘅公司小薯仔變到成間公司所有流程都好熟

最重要嘅係出去開會傾野 ,中間認識好多唔同大老闆或者高級行政人員
中間見識都好多佢地果班成功人事做事諗野嘅思維。

係間公司做左幾年,無咩前景 走左
之後去新公司,由於果幾年佢嘅見識
新老闆好欣嘗佢嘅思維,佢唔夠10年就已經升到睇晒成個APAC嘅VP
salary + comp 7位中數字

大家覺得如果當日佢淨係識怨天怨地 做唔做到今日?

佢地會話個別例子,唔計
佢已經立於不敗之地

佢先用成功人士點 失敗人又點
黎分左界

你攻擊佢即係唔認同佢=失敗

說教邊個唔識 不如諗下點解個社會會有呢種風氣

因為世界變得越黎越唔不公平 你叫我點服?

難為仲咁多正評
睇黎大家都好enjoy做港豬,好enjoy係呢個不公既社會都立足
講左咁耐 都仲未有人駁到起跑線差距呢個事實
如果可以咁輕易改變到 會有人咁多人眼紅
因為事實就係咁 一個人有錢定冇錢個諗法緊係唔同架
你做咩撚黎拍我膞頭

問題係你係揸緊雞糊牌 點解一定要做大牌?
做唔到大牌就怨啲有手好牌既人
咁有咩可以講

你咁講話人做大牌都唔岩啦已經
做雞糊搵得少唔上進,做大牌又好高騖遠
不如反台啦

你揸雞糊牌 想做大牌係你既選擇 即使你知機會唔大

但你安份守己做雞糊食左 一樣無人可以話你

就係咁簡單

牌係果話人玩,佢想點咪點囉
幾時倫得到人話呀
條片就係連打緊牌亂玩都唔撚得咁
講到好似要跟佢做咁.先會叫做"成功之路"

如果你對"成功"o既定義係成世開心過活, 唔理有錢無錢
其實亂玩係無人理你, 普普通通負擔到就 ok
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

其實我就係想講呢樣野

有錢人講正確既野=講野難聽
忠言自然逆耳
高登連登唔係好自豪批判思考?
小性奴如是
大丁如是
見到呢啲人真係打哂冷震

其實我就係想講呢樣野

佢拎加拿大Passport 點令到佢成功,吸引到咁多人睇佢啲片。連登仔點擊佢既片係因為片既內容定因爲片主有加拿大戶照

要有加拿大護照先開到youtube account
最衰我冇加拿大護照,如果唔係我一定唔會浪費時間打機睇劇上連登,一定會好勤力一定會成功
social science 學系可以執了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞