MingJai新片屌打連登仔思維方式

1001 回覆
1241 Like 107 Dislike
呀媽係女人
佢咁講實無錯架 大家都要努力向上爬
向身邊人學習
但而家香港社會大環境就係抹殺咗好多人嘅機會
Dse考得唔好入唔到u 已經輸人一截
讀u讀入唔到神科讀乞食科 又輸人一截
當然你可以話人生唔局限於讀書之後拎張沙紙去搵錢
但香港對「成功」嘅定義已經框得好死
你聽ming仔呢條片講都大概知佢覺得咩叫成功 上到樓 搵錢
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
問題係 唔係個個都想行呢條路嘛
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士

呢個世界起步唔公平就一定
但有錢人成功唔代表你要失敗
講乜野dse,講乜野入大學
dse 真係睇個人努力
雖然你撞著咩老師果啲都會影響
但大多數既case 都係個人努力
補習乜乜呢啲係optional,係啲報導煽情到講到好重要、窮人含撚咁
你覺得人有routine要行,咁你就已經俾左限制自己
睇到樓主唔比人提反面意見想覆下
自己出身唔好但人地都睇我都算撈得好
問題係依家香港向上流動機會愈黎愈細
你一個所謂有父幹又算成功人士出黎講呢d 野真係落井下石

唉點解仲係有咁多人唔明

條片唔係叫你做「成功人士」呀

係叫你識得正視問題 唔好成日賴落先天因素同人地身上呀

明唔明呀

賴咩撚姐 有冇父幹真係差好撚遠
我有父幹我實好撚認同呢個ming 仔呀
勤力大撚柒哂? 大把人想增值都冇得增
而家仲要比呢位成功人士講風涼話on99

如果你冇父幹唔通你要重新投胎嗎 你估刷首抽啊
如果冇父幹咪努力羅 你既目標又唔同其他人既目標
當你努力過你再抱怨啦巴打

你講得真係口響
呢個post好似叫d又樣衰又矮既人努力打扮 總有一日女神會鐘意你一樣
天生唔靚仔唔緊要 大家目標唔同 人比人比死人
呢d偉論簡直係連登清泉
樓豬我唔撚係唔認同ming仔,只係覺得你條撚樣好似香討啲廢老,一言堂然後單打啲同你持相反意見既人。
好撚肉酸呀屌。

X2
ming仔講緊既係一種態度同胸襟
樓主而家好似係道德高地咁以為自己高人一等
利申:認同ming仔

你有你講我有我講遮 有point未駁番我咯

講到我皇帝咁款
四十年後既連登仔就係今日屌緊果班食鹽多過你食米既廢老
睇過好多研究證實咗其實high SES status會提升一個人嘅語文/學習水平,low SES 嘅起跑線係低一截。咁樣推落去low SES 超越唔到 high SES係正常現象。咁樣係support到點解個d有父幹嘅人可以傾向「變得成功」,亦都係點解只有少數low SES可以靠自己點點點向上爬到。唔係窮撚冇可能上位,只係少,佢地比較萬中無一。我諗反緊mingjai嘅係唔gur佢講到人人都可以「成功」,係啊窮人可以成功嘅,行返一百層先講嘢啦,有d人出世已經係99樓就可以慢慢行上100樓(借翻樓上個套概念)。呢個世界hea住想風流快活嘅人係比較多嘅,留言區嘅都係睇唔過眼有父幹嘅人可以日日落club玩唔洗捱騾仔,自己就要還loan日日摺,覺得唔公平(大家一樣咁hea但係收入完全唔同)。
呢個世界就係冇公平嘅,一投胎就已經分出勝負。想要公平?共產黨歡迎你

依個世界根本無公平 各安天命

但唔代表你試都唔試就放棄/屌人地

無努力過既人 無資格屌人

同樣 有父幹啲人 更加唔可以屌人

agger有父幹唔可以屌人
補充多少少
我覺得好多窮撚唔係冇試過改變自己 提升自己
而係被過程中遇到嘅阻滯收皮
而家最酸人成功個批通常係一早放棄向上個批
好彩+夠刻苦薯嘜個批未可以上位屌打翻有父幹個d(都係個句啦-萬中無一)
睇過好多研究證實咗其實high SES status會提升一個人嘅語文/學習水平,low SES 嘅起跑線係低一截。咁樣推落去low SES 超越唔到 high SES係正常現象。咁樣係support到點解個d有父幹嘅人可以傾向「變得成功」,亦都係點解只有少數low SES可以靠自己點點點向上爬到。唔係窮撚冇可能上位,只係少,佢地比較萬中無一。我諗反緊mingjai嘅係唔gur佢講到人人都可以「成功」,係啊窮人可以成功嘅,行返一百層先講嘢啦,有d人出世已經係99樓就可以慢慢行上100樓(借翻樓上個套概念)。呢個世界hea住想風流快活嘅人係比較多嘅,留言區嘅都係睇唔過眼有父幹嘅人可以日日落club玩唔洗捱騾仔,自己就要還loan日日摺,覺得唔公平(大家一樣咁hea但係收入完全唔同)。
呢個世界就係冇公平嘅,一投胎就已經分出勝負。想要公平?共產黨歡迎你

呢個概念仲咁多人講出來
大家起步唔同,係一定既
但你努力,咁咪贏到呢個post 果啲人囉
咁岩人地見你態度好既,咪拉你一把上去囉

都係果句,努力未必成功,但放棄就一定冇得成功
d憤青真係女辣殺 俾人講中就起曬鋼
完全睇住班連登仔來屌
尤其上次25萬月薪件事
酸到條柒碌要拍片安撫班連登仔

25萬唔值根本唔係得連登d人咁講
人地父幹關我撚事咩
係,我無父幹搵唔到廿五萬一個月
咁我咪盡自己能力搵兩萬五一個月囉
唔係咁點牙,日日呻呀
ming仔又知人地無努力過?佢係人地肚入面條蟲呀
呀媽係女人
向身邊人學習
你同睇唔到將來嘅年輕人 學生講 你努力啲啦 學下人地啦 人地做到你點會做唔到 讀完書搵份好工結婚買樓生仔 一個set好咗嘅人生routine
其實佢有無諗過 點解啲網民有咁嘅反應 係因為啲傳媒只係識吹噓30歲前上車 賺第一桶金 年薪過百萬 就等於成功人士

dse 真係睇個人努力
補習乜乜呢啲係optional,係啲報導煽情到講到好重要、窮人含撚咁

DSE入唔到U都要入有錢人數 真係笑撚死
除佐賴地硬之外 係咪已經冇其他方法
佢緊係可以咁講啦 本身屋企就有錢

佢呢啲叫講風涼話 難為仲有人開post 畀我就偷偷喺片度畀負皮

佢有屌過啲努力既人咩?睇片啦好嗎
講真,佢講呢堆野極為普通,無必要打飛機
無踩佢亦都無讚佢既成份
護主犬切勿咬人
完全睇住班連登仔來屌
尤其上次25萬月薪件事

係唔值,但都係酸
呀媽係女人
向身邊人學習

dse 真係睇個人努力

DSE入唔到U都要入有錢人數 真係笑撚死
除佐賴地硬之外 係咪已經冇其他方法

自己唔努力讀書就怪入到U既人係讀書撚 依個世界真係咩人都有
老實講
班友怨之前有冇諗過自己真係比左100%努力先
由細到大你肯努力讀書根本入硬3大
香港咁多年免費教育+大學可以full gran+老綜
得幾多人真係窮到書都讀唔起
到你入U個個sem chur盡+狂搵intern實會搵到份好工
到你做到份好工 你落力工作實會升得快過普通人
一步步咁上
人地成功唔會冇理由
比如大行MT 佢地好多咪又窮L出身
我識人讀medic 佢中學飯都食唔起要食麵包(幾蚊一大舊個d)
就算你起步慢左
根本你搵方法去努力實會改善到現況
只不過有人俾1份努力有幾份收穫
你要幾份努力先1份收獲
但當你慢慢上流 到時自然努力會有更多成果
真係有心向上遊
平時少上d 高登連登
搵方法增值自己好過
呢個post 係咪全部都係ming 仔啲媒?
一出完條片就走出來用行動演繹條片

1)講機會都要科學,都要客觀
讀數讀上腦啦,有時機遇講緊既係人地對你既印象
你個人諗法負面,人地有野想益都唔會搵你
而「印象」呢樣野,冇得量化
讀理科既你地,學埋"qualitative"啦

2)佢25萬一個月,實做咩都成功咖
你識睇人25萬一個月但又唔識諗人地點做到25萬一個月呢個地步

3)上一代都創造機會俾我地,搞到個大環境咁差,點上位呀?
唔通上一代又有上上一代俾曬機會佢地?與其成日去睇埋啲「幾十年錢人工幾多,食野幾平,買樓好易」,不如著眼現在諗下點樣做好啲啦。
全香港大把同你同條件既人同你一齊面對呢啲問題,唔反省下點解有人得?

其實機遇好重要,但係機遇背後包含好多野,你個人態度,有冇學識,價值觀、誠信⋯⋯
人地有機會都想俾啲岩心水既人,你下下諗野咁負面,咁易放棄,見到人成功就要jer住曬,機遇點輪到你呀?

btw 講完,我留名睇reply

你真係好離地

睇左啦屌你
佢口就無講,但你唔係睇唔出佢背後講啲咩呀?
老生常談又呃條片
同FB D CONTENT FARM雞湯無分別
香港人係咪真係咁蠢

內容上其實係老生常談 大部分人都知 但佢講得生動有趣 而且唔會有說教嘅味道 所以聽落比較有說服力
講真,佢講呢堆野極為普通,無必要打飛機
無踩佢亦都無讚佢既成份
護主犬切勿咬人

小心被狗咬
完全睇住班連登仔來屌
尤其上次25萬月薪件事

有人覺得值咪得
又唔撚係我同你俾
唔通我話你條垃圾25蚊都唔值就真係唔值咩
佢講埋呢d廢撚柒話都可以上神枱 真係笑9死
事實係大部份人一出世已經決定左自己係咩人架啦
你一出世有錢 細個受到ge待遇教育都唔同
D諗法亦都唔會同窮人一樣
跟住你就用你上等人諗法黎批評下等人
我係有錢人我都會認同呢條柒頭皮

睇左啦屌你
佢口就無講,但你唔係睇唔出佢背後講啲咩呀?

又係佢肚條蟲 fine
佢緊係可以咁講啦 本身屋企就有錢

Typical linden jai

點typical 法

永遠主觀地從人地背景出發 唔可以客觀地分析下佢講既野有無道理

依家佢有曬命咩?佢只係將事實同問題放出黎講

而你又起曬鋼咁 有咩謂

大架啦 聽下人意見啦

點解講人背景就係唔理性?
一個人講嘢有冇說服力 唔係純粹睇個內容
咁你咪同五毛呀共產黨呀5p呀英國研究呀香港01呀理性討論囉屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞