Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
人哋出多一條俾米家個系統姐,有咩分別?你咪又係照樣接入homekit,照樣nanoleaf個controller,條燈帶個樣根本就冇分別有啲人照樣nanoleaf controller用eve條燈帶味又係咁
兩條燈帶都係nanoleaf,外型一樣又平咁多,個controller又係國外版,根本為吊而吊
咁$59邊度買
新手lm
Hue 有 GU10
我反而想知,如果

我買左nanoleaf lightstrip 2米home kit 版
想買多條1米延長既米家版

條1米都用到落homekit 到? 係既話個home kit 只係用個controller 而唔係本身條燈帶?
Google咗好似鄰國網先有$59
想問下有冇啲support 15a or 20a嘅牆面掣板?用嚟remoter 冷氣同熱水爐
係,其實額外嗰1咪唔一定要用返nanoleaf,有好多牌子都互通,最緊要個controller係nanoleaf就入到homekit
我用switchbot
咁大A數,我唔係好信智能制板
大陸仔唔敢答你係淘寶
終於睇得明…

59人仔唔等於$59。
想問下Ikea app有冇Android tablet version?
香港有hkd59

如果淘寶有59人仔,再搵吓應該再平d
咁佢咁排斥,就連nanoleaf米家ver都覺得係小米,佢都唔會有興趣買㗎喇,我講喺香港邊度買到有乜用
咁「米家版」又真係柒d既..
咁都係多謝ching提醒
有無ching係用緊ikea tradfri 個隻GU10 燈膽?
夜晚會聽到好勁滋滋聲 係咪得我係咁
Tado° Smart AC Control V3+ 已寄到,用左 10 分鐘就 set 好

不過要插住條電源線比較煩,應該之前大裝修時就要買,買得太遲 🙈

唔係IR射到就得咩?我都係放電視櫃上面。
要插住條線攞電
我都係,不過電視櫃有電掣位,又射到去control部冷氣。

你要放冷氣附近先射倒?
我貼左係牆上面,明線直落近地腳嘅插蘇攞電
你搵吓有無其他位攞電囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞