Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
因為廣東話暫時得HomeKit Support, 而Support HomeKit嘅裝置比起Alexa/Google少同貴

另外你上面話自動開大門, 你係想連道門都自動, 唔需要推/拉?

門鐘係可以係電話App睇來客/有人經過你門口都有通知, 有D牌子有subscribe plan比你save低D video。如果係公/居屋係幾岩用, 呢幾年間中咪有D屋邨疑似比人踩線爆夾

燈如果你只係得2盞燈要較光暗就直接買智能燈膽方便D
只係開大門,人要推

門鐘alter 係optional

最好可以燈制控制搞埋,有人唔多識電子野
反而要諗制面買乜

定我買左傳統制面,遲D先轉智能

PS.有一盞廳燈要2ways , 2盞廳燈optional,可以2ways or not
咁你門就咁買個電子門鎖就得, 睇下想要點解鎖, 搵間賣鎖嘅鋪頭問

直接買智能制面啦, 慳番筆錢
[size=5]記得叫電工師傅穿埋青線去燈制位[/size=6]
青線=地線/零線?
已經叫左燈制要有零火
其實在smart home年代好少會做2ways, 但會用一個無線連住既去remote開關個主制面咁
當分享,剛剛講既2 ways 同點做,有個概念
https://youtu.be/_HeygtWLnSQ
咁樣會慳3個制位

但以後所有2ways 都要經智能

唔知保唔保留實線好。。
其實無需要咁喔。另外,睇到制底有幾厚未?
買咗個sonoff ZigBee bridge flash咗tasmota 開心使用中
講起Tasmota, 我都有諗過好唔好買呢隻NSPanel來玩。不過諗諗下,都係太細隻

https://templates.blakadder.com/sonoff_NSPanel.html
想問過問題

A牆壁燈制有D1, D2 , 只有D1控制廳燈

B牆壁燈制有D3, 控制儲物天花燈

可否用D2控制儲物天花燈?
全部燈掣用Aqara就做到既,原理類似將D2當做無線開關控制D3,不過要經Aqara個app set ,我用 homekit未成功做到呢個效果。
尋晚開始,唔知點解所有 Philips Hue 燈嘅 Automation 唔 Function
但個 sensor 明明係有反應
入tg谷問人仲快
https://t.me/smarthomehk
Added
想問整呢d係咪想玩幾樣電器都智能先需要
如果淨係想整套philips hue玩吓要唔要整呢d
上面條link自己入谷啦,open to public ,入完記得答問題,過時唔回答會俾狗咬
我入到去見唔到有問題問 而家彈走左 可以點?
Added
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞